Whole30 můj striktní měsíc ve stravování

Share on facebook
Share on email
Share on pinterest

Zaujala mě v knihkupectví. Vraceli jsme se na Vánoce z Anglie do Česka a s Patrikem jsme listovali voňavými knihami. Všimla jsem si knihy Jídlo na prvním místě s podtitulem „Paleo mýtů zbavené“ a slovem Whole30. Zrakem si mě tak obmotala, že jsem ji musela vzít s sebou. Rychle jsem ji prolistovala, přičuchla (miluji vůni nových knih) a mašírovala s ní k pokladně.

Co v článku najdete?

  • Jak jsem se k Whole30 dostala
  • O čem je Whole30 a jaké jsou jeho cíle
  • Naše čtyři týdny s tímto programem
  • Tipy pro vás (+ pro kojící mámy)
  • Zařazovací fáze
  • Užitečné odkazy

Trvalo to 5 pět, než jsme Whole30 zkusili

Psal se rok 2014, kdy jsem knížku přečetla. Trvalo to 5 let, než jsme se do Whole30 pustili. Tenkrát jsem na knížku byla naštvaná. Naštvaná na knihu? V té době jsem se stravovala i 6x denně a byla s tím docela spokojená. Hlavně mi autoři brali moji oblíbenou ovesnou kaši, kterou jsem tak milovala a nehodlala se jí vzdát. Proto.

Rok 2019. Ovesnou kaši už nejím několik let, tak proč jsem to Whole30 pořád nezkusila? Měla jsem pocit, že to nepotřebuji. Že se dokážu stravovat podle principů paleo stravování i bez Whole30.

Jenže já nikdy úplně na 100% paleo nebyla, ale dokázala jsem vždycky balancovat na té zdravější straně stravování. Vaříme si s Patrikem doma, nekupujeme polotovary, ze sladkostí u nás doma najdete hořkou čokoládu, rádi si občas dáme kvalitní kváskový chleba. Poslední měsíce jsme však začali v jídle pokulhávat.

Povánoční restart

Po narození Olivera to s mým stravováním bylo někdy všelijaké. Hlavně ze začátku bylo pro mě hodně náročné si vůbec jídlo nachystat, natož uvařit. Oliver je hodně kontaktní miminko a prvních pár měsíců jsem ho měla nalepeného na sobě neustále. Takže chleba s máslem byla občas moje záchrana, jak do sebe rychle něco dostat. Míchaná vajíčka mi taky často zachraňovala svět.

Po Vánocích a novém roce jsme už toho měli s Patrikem oba dost. Potřebovali jsme se dostat zpět do pevného režimu v jídle. Patrikův kamarád si přečetl knihu Jídlo na prvním místě a hned se do Whole30 pustil. Jeho okamžitá odhodlanost nás inspirovala a šli jsme do toho taky.

Co je to Whole30

Whole30 je stravovací program, který je vyčleněný na dobu 30 dní. Proto název Whole30, který se může přeložit „celých 30“ dní. Po dobu těchto dnů z jídelníčku vyřadíte všechny obiloviny, pseudoobiloviny, cukr, alkohol, tabákové výrobky, mléčné výrobky a luštěniny.

Jídlo si sestavujete z masa, ryb a mořských plodů, zeleniny, ovoce, ořechů a semínek.

Cílem je stravovat se jen 3x denně. Neměli byste svačit. Jedině pokud máte opravdový hlad a snědli byste klidně brokolici nebo vajíčka. Pokud by vaše chutě vedly jiným směrem, tak vás pravděpodobně jen honí mlsná. Během programu je zakázáno si z povolených potravin připravovat jakékoliv dezerty.

Chcete vědět více? Tak můžete přejít na stránky paleosnadno k Lucii Grusové. O programu Whole30 se rozepsala víc podrobně. S Luckou jsme společně taky nahrály rozhovor o paleo stravování a vaření. Paleo stravování je způsob stravování, který se při Whole30 uplatňuje. Rozhovor si poslechni zde. Druhou možností je koupě knihy Jídlo na prvním místě, kde máte vše pohromadě krásně vysvětleno.

Hana Štipák whole30 recept
Pečené batátové plátky s trhaným vepřovým masem

Co je cílem Whole30

Cílem tohoto stravovacího programu je:

  1. zbavit se závislosti na cukru,
  2. odhlalení možných alergií na potraviny, které během programu vyřadíte,
  3. zbavení se kožních problémů,
  4. zlepšení spánku,
  5. navýšení energie,
  6. zlepšit trávení,
  7. podpořit správné vylučování hormonů,
  8. minimalizovat zánět v těle,
  9. podpořit zdravé fungování imunitního systému,
  10. naučit se jíst opravdové jídlo.

Co je našim cílem

Našim cílem je díky Whole30 dosáhnout větší striktnosti v jídle a odbourání nutnosti sladkosti ke každé kávě.

Bude měsíc s Whole30 náročný?

Náročné to může být a nemusí. Záleží na tom, jak jste byli doposud zvyklí se stravovat. U nás doma prošlo stravování velkou revolucí už před několika lety. Pro nás je tedy Whole30 pomocník, jak nás vrátit zpět do zajetých kojelí. Pokud se stravujete jako běžná populace, jíte hodně zpracovaných potravin, cukru, pijete alkohol, ujíždítě na pečivu a sladkostech, tak ano, náročné to bude.

Pokaždé ale záleží na daném člověku. Možná to právě pro vás může být levou zadní.

Náš Whole30 měsíc

Začátek Whole30 jsme si nachystali až budeme s Patrikem v Praze. V Praze je to pro nás jednodušší než na Moravě v obležení našich maminek. Udělali jsme první nákup a vrhli se na to.

1. týden

První dny pro mě byly nejvíc jednoduché. Ani jsem nepocítila, že jíme nějak jinak. Whole30 se od našeho základu ve stravování až tak neliší. Jediné, kde jsem pociťovala změnu, bylo při popíjení kávy. Jsme zvyklí si s Patrikem ke kávě dát čtvereček čokolády. Tento zvyk zlozvyk si s sebou neseme už pěkně dlouho a já to pocítila. První dny mi to chybělo ale ke konci prvního týdne jsem si na to ani nevzpomněla.

Hned druhý den jsem bojovala s únavou. První den jsme měli sacharidy hodně nízko a při kojení a starání se o Olivera jsem to hned na druhý den cítila. Byla jsem nepoužitelná. Od toho dne jsem si denně naložila ke dvoum jídlům ze tří (někdy jen k jednomu podle toho, jak jsem se cítila) víc sacharidů. Čerpala jsem z batátů, klasických brambor, dýní a ovoce.

První týden jsem si vyloženě užívala. Začala jsem být víc kreativní v jídle. Sáhla jsem po potravinách v kuchyni, které jsem dlouho nepoužila a kouzlila z nich. Všechny jídla můžete vidět u mě na instagramu v uložených fotkách na profilu. Jsou tam rozděleny jednotlivé týdny.

Čekala jsem jestli nastanou změny v kvalitě spánku, ale s Oliverem tohle nemůžu asi objektivně posoudit. Oliver se někdy budí v noci často. Rostoucí zuby, kojení, pláč ze snu nebo jen potřebuje mámu blízko sebe. Náročnější noci se proměnily i v náročnější dny. Hlavně když jich bylo víc za sebou. Nebylo to náročnější z pohledu jídla, ale energie.

Poslední den prvního týdne jsme měli na večeři tresčí játra. V noci jsem se vzbudila s pocitem na zvracení a ukrutnými křečemi v břichu. Nakonec to šlo všechno ven. Pravděpodobně za to můžou právě tresčí játra, která mi nesedla. Na druhý den jsem fungovala normálně a příznaky ustoupily už v noci po vyzvracení.

2. týden

Druhý týden Whole30 proběhl taky v Praze. Během druhého týdne jsem jeden den pocítila chuť dát si na večeři něco lehčího a menšího. Sáhla jsem po chia semínkách, se kterými by se to nemělo během Whole30 přehánět. Člověk by je měl jíst střídmě stejně jako jiné semínka a ořechy.

Doma byl zbytek kokosového mléka, tak jsem do něj přidala 5 lžic chia semínek a nechala odležet do lednice. Když jsem si chia pudink dávala, tak jsem zvládla jen pár lžic. Chuť kokosového mléka mi takto vůbec nechutnala. Vím, že jej nesnesu ani jako náhradu mléka za teplé nápoje.

Chutná mi jedině v kari omáčkách, polévkách nebo jako přísada do sladkého pečení. Ale takto na „syrovo“ mi nejede. Tak chia pudink zbyl Patrikovi a trochu si dal i Oliver, který nepohrdne žádným jídlem. Sebe jsem nakonec vyřešila krémovou polévkou z petržele, celeru, kokosového mléka a vývaru.

10. den na mě trochu dolehly chutě. Měla jsem velkou chuť dát si ke kávě čokoládu. Aniž bych věděla kolikátý den jsme na Whole30, tak na mě chutě dopadly přesně v den, kdy to potkává mnoho lidí. Vydržela jsem a čokoška zůstala zavřená v kuchyni.

Během tohoto týdne jsem měla párkrát stav, že jsem neměla vůbec hlad, když mělo přijít jídlo. Tak jsem si občas dala salát s olivovým olejem, pár ořechy a ovocem.

Hana Štipák Oliver
Oliver nás při Whole30 podporoval. Papal jako my plus mléčné výrobky

3. týden

Třetí týden jsme byli první den v Praze a pak byl odjezd na Moravu. Na cestu jsem měla nachystáno, takže to bylo bez problému. Na Moravě to bylo krapet náročnější. Nemám tam všechny potraviny co doma a trochu mi to chybělo. Sbalila jsem s sebou jen ořechy a semínka a zbytek jsem kouzlila z jídla u Patrikových rodičů doma.

Párkrát jsme si na Moravě taky dali po jídle sušená jablka od mojí mamky, což vůbec nespadá do pravidel. Ovoce se může, ale vrámci jídla. Udělali jsme to asi dvakrát a pak si to zakázali, protože člověk jednoduše začne sklouzávat k tomu, že je to vlastně v pohodě a nic se neděje. Jenže pak začně uždibovat a dávat si „pamlsky“ po jídle. I když třeba v podobě sušených jablek, jak to bylo u nás.

Když jsme vyráželi s Oliverem za kamarádkami, tak jsem musela přemýšlet jestli vzít jídlo s sebou nebo se ještě najíme doma. V restauracích to není ideální na stravování při Whole30 a nechtěla jsem to riskovat. Proto jsem si radši chystala doma studenou formu jídla na cesty. Nejčastěji maso na kousky, olivy, zelenina, ořechy, ovoce.

4. týden

Za poslední týden na programu jsem měla tři svačiny. Měla jsem hlad, protože jsem měla buď menší snídani, nebo oběd než obvykle. To je tak, když se vám dítě pustí do jídla víc, než jste předpokládali. Jednou jsem si dala hrst kešu ořechů, což bych příště měla doplnit zeleninou. Kešu jsou poměrně sladké. Měla jsem strach aby mi to nerozjelo chutě na cukr, ale naštěstí se tak nestalo.

Podruhé jsem si dala pečené kokosové chipsy, ořechy a kousek jablka. Třetí svačina byla v podobě oliv, ořechů a kousku jablka. Nijak negativně mi to průběh posledního týdne neovlivnilo, za což jsem ráda.

Čtvrtý týden jsem odpočítávala dny a přemýšlela nad zařazovací fází. Přemýšlela jsem nad tím, co zařadíme a jak si zařazování rozfázujeme. Nakonec jsem se rozhodla, že mléčné výrobky rozdělím do více fází, abych zjistila, jak s Patrikem snášíme fermetované a nefermentované mléčné výrobky.

Přiznám se, že jsem se už taky trochu těšila na další posun v tomto programu, ale zárověň měla v hlavě jestli mi to nebude chybět. Vyzkoušela jsem si, že mi tohle striktnější fungování v jídle vyhovuje víc, než občasné „vždyť si můžu někdy dát to a to“. Mám pak tendenci si zbytečně dávat sladkost častěji, i když je to třeba jen hořká čokoláda.

Zhodnocení změn a co mě na programu Whole30 bavilo

Mrzí mě, že jsem si tento program nevyzkoušela před Oliverem. Pravděpodobně bych dokázala těch 30 dní zhodnotit víc objektivně, než teď. Když se ráno vzbudím po náročné noci, kdy jsem x krát malého kojila, tak ani nevím z čeho přesně jsem unavená.

Krása striktnosti a kreativita

Po měsíci cítím, že mi vyhovovala striktnost. Je totiž jednodušší vědět, že teď měsíc nejím to a ono, než nad tím přemýšlet a bloumat v hlavě jestli si to dám, mám na to chuť nebo ne apod..

První půlku Whole30 jsem měla pocit, že se mi v kuchyni kouzlí jídlo úplně samo. Ve vaření jsem byla daleko víc kreativní. Zkoušela jsem nové kombinace zeleniny, ovoce a zálivek, což jsem předtím dlouho nedělala. Celkově jsme navýšili s Patrikem příjem zeleniny. Nikdy jsme neměli problém zeleninu jíst, ale předchozí měsíc jsme s jejím množstvím polevili. Dodržování půlky talíře zeleniny mi pomáhá být dosyta najezená.

A co sladkosti?

Odvykla jsem si celkem jednoduše dávat si automaticky ke kávě něco dobrého. V našem případě nejčastěji hořkou čokoládu. Taky když jsme šli do kavárny, tak jsem neloudila očima po dortících a dala si v klidu jen kávu. Neproběhla u mě žádná cukrová chřipka ani nezkrotné chutě na sladké. To přisuzují tomu, že náš jídelníček už je hodně vytříbený a proto to pro nás nebylo náročné.

Zmizelo uždibování čehokoliv během dne. Soustředili jsme se na tři hlavní jídla za den. Navíc jsem měla tři svačiny, protože předchozí jídla jsem měla menší. Mám pocit, že se mi navýšila energie. Hlavně večer si nepřipadám tak brzo unavená. Dokážu ještě další dvě hodiny fungovat po tom, co uspím Olivera.

whole30 Hana Štipák zeleninové muffiny s květákem a vajíčkem
Zeleninové muffiny s květákem a vejcem

Změny na váze a oblečení

Hubnutí nebylo naším cílem. Proto jsme se ani před začátkem nevážili a neměřili. Každopádně nějaká kila šla dolů. Počítám zhruba 2-3 kila. Nejvíc to poznám na oblečení, kdy mi jsou volnější rukávy triček a v pase na kalhotách. Hubnutí není hlavním bodem Whole30, ale samozřejmě se změnou stravování to jde v ruku v ruce.

Co bych příště s Whole30 udělala jinak?

Více polévek

Příště až půjdeme do programu znovu, tak chci zařadit víc polévek. Je to jednoduchý způsob, jak mít navařeno i na několik dní. Často u polévek vycházím z vývaru. U krémových používám kokosové mléko a nebo kombinaci vývaru a kokosového mléka.

Více ryb a mořských plodů

Ryby a mořské plody jsou další oblastí, kde se dá krásně kouzlit a obměnit jídelníček. Zařadili jsme sardinky a tuňáka v konzervě, lososa, tresku, krevety a uzenou makrelu. Příště bych víc využila sardinek a krevet. Jsou chuťově super a já si na ně vzpomněla až poslední dny.

Navíc jsou v přípravě jídla rychlé, takže je skvělé je mít v zásobě pro případ nedostatku času na přípravu nebo velkého hladu.

Tipy pro vás

Pokud váháte, jestli se do Whole30 pustit, tak za mě jednoznačně ano. Je to pouze 30 dní, které vám toho dají hodně. Pokud vaše stravování neprošlo žádnými změnami během života, tak věřím, že to ze začátku bude náročné. Můžete mít chvíli pocit, že je váš jídelníček omezený, ale opak je pravdou.

Soustřeďte se na to, co můžete. Nakupujte hodně zeleniny. Vyzkoušejte i tu, kolem které pokaždé v obchodě projdete bez povšimnutí a zkuste ji zpracovat. Sáhněte po exotickém ovoci, které dodá zeleninovému salátu zajímavý vzhled a vytvoří zajímavou chuť. Nezapomínejte na zálivky. Bez ní se může salát zdát bez chuti. Smíchejte šťávu z ovoce s olivovým olejem a uvidíte jestli vám bude chutnat. Klasikou z olivového oleje, limety a trochou soli nikdy nic nepokazíte.

Podívejte se po bylinkách, které dodají jídlu taky novou chuť. Zaměřte se na barvy duhy. Ať je váš talíř barevný. Jíme očima a barevnost na talíři je lákavá. Navíc takto zapojíte do jídelníčku nejrůznější nutrienty díky barevnosti zeleniny. Namáčejte si ořechy přes noc ve vodě se solí. Budou lépe stravitelné a využitelné pro tělo.

Pokud vám to pomůže, nedělejte rozdíly mezi snídaní, obědem nebo večeří. Na snídani můžete mít klidně polévku nebo maso. Když začne docházet inspirace a nápady, stačí napsat Whole30 jídla do vyhledávače a rozhodně něco nového najdete.

Tipy pro kojící mámy

Jelikož jsem během programu ještě kojila Olivera, tak jsem zaváděla do jídla dostatek sacharidů. Hned první dny ukázaly, že nízký příjem sacharidů teď u kojení není nic pro mě. To ale neznamená, že některá jiná máma to s nízkým příjmem sacharidů bude mít stejně jako já. Některá máma může tudíž prospívat i na nízkém příjmu sacharidů.

U sebe jsem se rozhodla na sacharidech přidat v podobě brambor, batátů, dýně a ovoce v salátech. Nijak jsem se v množství neomezovala a zařazovala škrobnatou zeleninu, která obsahuje hodně sacharidů, minimálně k jednomu jídlu za den. Nejčastěji ve formě pečených klasických brambor nebo batátů. Dýně jsem zpracovávala nejčastěji v podobě polévky s kokosovým mlékem a vývarem.

Určitě bych se sacharidů během programu nebála. Program není kontruovaný na jejich snižování v přirozených potravinách. Pokud jste máma nebo máte velký výdej energie během dne, což maminky na mateřské mají, tak se jich opravdu nebojte.

Opětovné zavádění potravin Whole30

Whole30 by nebyl celý bez opětovného zavádění potravin potenciálně problematických potravin. Po uběhnutí 30 dní je na řadě zavádění do jídelníčku obilnin, mléčných výrobků, alkoholu a luštěnin.

Jednotlivé potraviny se zařazují postupně. Takže zařadíte například z mléčných výrobků kefír, jogurt nebo smetanu. Pak čekáte následující dny, jak vaše tělo na tyto potraviny reaguje. Cílem je nemixovat dohromady více zástupců jednotlivých skupin jídel. Během zavádění potravin se dále stravujete stejně jako na Whole30. V dny, kdy pozorujete reakce jíte také podle Whole30, abyste měli přesnou představu o tom, co vám dělá špatně.

Například se rozhodnete jako první testovat lepek. Koupíte si chleba. Dáte si jej na snídani k míchaným vajíčkům a večer třeba se sádlem. Oběd si uděláte podle pravidel Whole30. Další dny, kdy pozorujete reakce na lepek v chlebu obsažený se stravujete plně podle Whole30. Tudíž teď už bez chleba.

Po dvou dnech zhodnotíte, jak na danou skupinu potravin reagujete a přecházíte se zařazováním další. Předchozí vyzkoušenou potravinu opět vyřadíte, abyste splnili pravidlo zkoušení reakcí na danou skupinu potravin.

Takto postupujete až vyzkoušíte všechny problematické potraviny. Potom je na vás, jak s těmito zkušenostmi naložíte. Během zavádění potravin se může objevit bolest hlavy, bolest a křeče v žaludku, průjem, ospalost, podrážděnost, raní buzení s pocitem, že jste si přes noc neodpočinuli a cítíte se stále unavení, může se objevit vyrážka nebo ekzém. Příznaků může být mnoho a mohou se u jednotlivců lišit.

Naše zavádění potravin

Chci být upřímná, tak vám hned povím, že naše zavádění nebylo úplně vzorňácké. Nedodržovali jsme mezeru dvou dnů mezi zařazením další potraviny. Třeba po kefíru v muffinech, který nesedl ani Patrikovi, přišly reakce ještě ten den. Nemyslím si, že by reakce přišla až další den. Ráno se maximálně vzbudím s bolehlavem. Pokud to přeženu s něčím večer, tak ano, ráno a dopoledne bude zle. Je to můj pocit a pozoruji to tak na sobě.

Příště budu při zavádění potravin zpět přísnější. Měla jsem pocit, že už vše skončilo a zařazování se mi nepodařilo dodržet tak, jak je podle programu správně.

Jedině při přesném zavádění potravin můžete zjistit, co vám dělá nebo nedělá špatně. To následně může ovlivnit vaše rozhodování v tom, co si dáte/nedáte na jídlo. Já už mám poměrně vysledované, co mi dělá špatně, tak jsem byla zvědavá, jestli se mi to potrvdí.

Lepek

Jako první jsme zařadili lepek v podobě kváskového chleba. I bez Whole30 vím, že u mě rozhoduje kvalita pečiva. Nekvalitní mi dělá neplechu v žaludku. Taky mě po něm bolí hlava a mám nafouklé břicho. U kvalitního pečiva se mi to neděje. Proto jsem koupila na testování chleba z naší milované Praktiky. Testování lepku proběhlo tak, jak jsem očekávala. Žádné příznaky netolerance lepku v této podobě. Žádné bolesti, nafouknutí nebo diskomfort.

whole30 Hana Štipák chleba Praktika
Náš milovaný chleba z Praktiky

Taky záleží hodně na množství. Věřím tomu, že kdybych se celý den ládovala sebekvalitnější a zdravou potravinou, tak mi bude na konci dne zle. Proto není cílem zavádění to s danou potravinou přehánět. Vím, že to může být náročné, protože se člověk po tom měsíci těší, ale vydržte to.

Druhý den jsem si dala tartaletku. Původně jsem chtěla mít ten den čistý den, ale šli jsme na procházku a kávu s mými kluky. Patrik chtěl zkusit, jak bude reagovat na sladkosti, tak jsem si dala s ním. Patrik má kachní žaludek a byl úplně v pohodě. Za to já jsem po chvilce zářila v tváři teplem jak rozžhavená kamna. Pak přišla únava a diskomfort v břichu. Tartaletku jsem cítila ještě ráno. Taková kocovina z jídla. Silná bolest hlavy, která pak dopoledne přešla.

Laktóza

S Patrikem jsme se rozhodli, že u mléčných výrobků uděláme menší změnu. Nezařadíme je všechny hned najednou, ale postupně. Proto jsme začali z mléčných výrobků fermentovanými. Patrik koupil na Náplavce kefír a jogurt od farmáře. Na snídani jsem udělala z kefíru a kokosové mouky muffiny s borůvkami. Už dopoledne jsem cítila, jak mě bolí žaludek a hlava. Bolest přecházela až do křečí, které trvali až do večera.

Moc se mi to nezdálo, protože jsem si myslela, že snáším kefír v pohodě. Večer jsem si ještě dala i jogurt, abych otestovala, jak se budu cítit ráno. Ráno bylo vše ok. Proto jsem si dala trochu jogurtu ještě i po snídani, kdy jsme měli vývar a zapečené brambory s brokolicí od večeře. Žádný diskomfort jsem nepocítila. Tak udělám ještě testování se samotným kefírem. Nepoužiju jej do pečení, ale vypiju jej tak samotný. Ještě mě napadla i možnost, že mi nemusela sednout kombinace kefíru s kokosovou moukou.

Tvrdé sýry jsme taky daly do testování. Špatně na tom bylo to, že jsem ve stejný den upekla celozrnný štrůdl a večer jsme si dali s Patrikem kozí sýr. Ráno nic moc. Kombinace lepku a laktózy se mi neosvědčila už podruhé.

Bezlepkové potraviny

Za vyzkoušení taky stojí bezlepkové potraviny. Milujeme s Patrikem játra, tak jsme si k nim uvařili rýži. Klasickou bílou basmati. Žádné změny jsme nepociťovali. Ani únavu, ani chutě na sladké. Vím, že rýži nebudu zařazovat často. Spíš výjimečně. Mám pak někdy tendenci si dávat tyto přílohy na úkor zeleniny a to nechci. Po rýži se nijak neutluču, tak mi její vyloučení z jídelníčku nedělá problém. Naopak ráda někdy peču z pohankové mouky. Je to taky přirozeně bezlepková potravina a navíc pro naši oblast typická.

Oliverovi někdy dělám pohankovou kaši, kterou fermentují přes noc. Stačí zalít v misce vodou a zakrýt talířkem. Ráno jen dochutíte třeba ovocem.

Luštěniny

Luštěniny jsme vyzkoušeli jako poslední. Přes noc jsem dala do vody namáčejte cizrnu. Namáčím luštěniny, aby byly stravitelnější a taky se rychleji uvařily. Druhý den jsem vodu vyměnila a uvařila ji ve vodě čisté. Potom jsem z uvařené cizrny udělala pomazánku hummus. Hummus můžete jíst s kousky čerstvé zeleniny nakrájené na proužky nebo si ji dát na chleba.

My ji vyzkoušeli se zeleninou, aby jsme mohli zhodnotit, jaký vliv na nás luštěniny mají. Na druhý den jsem já ani Patrik nepociťovali žádné změny. Proto jsme se rozhodli, že občas luštěniny do jídelníčku zařadíme.

Alkohol

Jelikož ještě stále kojím Olivera, tak alkohol nepiju. Proto mi tohle zavádění odpadlo. Patrik se rozhodl, že alkohol pít nebude vůbec (maximálně nealko pivo), tak jej nezaváděl ani on. V knize se doporučuje vyzkoušet sklenici vína k večeři a na druhý den zhodnotit, jak se po alkoholu cítíte. Věřím, že snášenlivost alkoholu hodně závisí na množství, kvalitě a dalších potravinách nebo nápojích, které behěm dne konzumujete.

Velké mixování problematických věcí dohromady, ať už jídla nebo alkoholu, nikdy nedělá dobrotu.

Tipy k opětovnému zavádění potravin po Whole30

Člověk má u zavádění potravin chuť udělat to rychle. Aspoň u nás to tak bylo. Zkuste tomu nepodlehnout a jít opravdu postupně. My tak párkrát zkombinovali víc věcí a na druhý den bylo v žaludku fakt tóčo.

Oddělte od sebe zavádění bezlepkových potravin a potravin s lepkem. Nechejte si na posouzení reakcí minimálně jeden následující den po zařazení potraviny. Nejlépe dva. V knize se doporučijí tři dny na pozorování změn.

Při zavádění mléčných výrobků doporučuji začít s fermentovanými. Je tu jistá možnost, že pokud špatně snášíte mléko, tak vám nemusí dělat problém kefír nebo jogurt, které jsou fermentované. Máslo někteří lidé snáší dobře, přestože jim ostatní mléčné produkty dělají špatně. A pokud by dělalo máslo zle, tak je tu ještě jeho neméně dobrá podoba ve formě ghí, což je přepuštěné máslo zbavené mléčné bílkoviny.

Jiné reakce můžete taky mít na tvrdé vyzrálé sýry a na čerstvé. Pokud máte podezření, že kravské výrobky snášíte špatně, zkuste otestovat ty z kozího mléka. Snažte se to s danou potravinou během dne nepřehánět, ať vám není zle kvůli množství.

Dám si někdy chleba nebo laskominu?

Ano dám si. Ale jen v malém množství (budu se snažit, slibuji žaludku). Jedno vím jistě. Nezáleží ani na tom, jak nezdravou potravinu si dáte, abyste poznali, jak na vás působí (v našem případě lepek nebo laktóza). Záleží na jejím množství.

Pokud si totiž dám jeden, dva plátky kvalitního kváskového chleba a zbytek dne už nebudu mít žádné obilniny, tak vím, že na druhý den budu v pohodě.

Když se na něm budu živit celý den, tak ráno budu unavená, mít oteklé oči a celé dopoledne nepoužitelná. Když si dám přes den hodně jídla, které obsahuje velké množství sacharidů a do toho ještě hodně mléčných výrobků, tak budu taky jak zombie.

Budu se snažit žaludku, slibuji.

Užitečné odkazy k Whole30

Nakladatelství Melvil má na svých stránkách k dispozici tento nákupní seznam, který vám může být nápomocen při nakupování. Máte v něm taky barevně vyznačeno, které potraviny jsou vhodnější a měli byste je upřednostňovat.

Taky pro nás všechny připravili tahák na éčka a aditiva. Ta která můžete do programu zahrnout a ta, kterým se obloukem vyhnout. Najdete je tady.

Další užitečné materiály, které vám mohou pomoct si stáhněte u Lucie Grusové na jejím webu paleosnadno. Lucka si prošla programem několikrát, tak má bohaté zkušenosti. Na jejích stránkách taky najdete její vzorové jídelníčku k Whole30, které vás mohou inspirovat pokud vám dojdou nápady.

Kniha Jídlo na prvním místě je o teorii. Hodit se vám taky může kniha Whole30, která je o praxi. Více se o ní dozvíte tady. Až budete mít program za sebou, tak zkuste taky sáhnout po knize Svoboda v jídle jednou pro vždy od Melissy Hartwigové. Stejnojmenné autorky jako u knihy Jídlo na prvním místě, kterou tenkrát napsala ještě se svým manželem. Taky můžete sáhnout po knize Deník Whole30, který vám pomůže projít celých 30 dní. Můžete si zapisovat, dělat poznámky u jídel, vracet se a hodnotit. Pomůže taky odpovědět na další otázky.

A to je vše přátelé. Směle do toho. Zkuste a buďte taky Whole30.


Upozorňuji, že tento program nemusí být pro každého značka ideál. Vždy záleží na tom, v jaké životní situaci se nacházíte a v jakém stavu je vaše psychická i fyzická stránka těla. Pokud by nastali jakékoliv nepříjemné komplikace, mimo ty klasické provázející program, doporučuji program ukončit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *