Vlašská Kolečka s Vůní Skořice

6 Shares

Pořád ještě nemám dost. A to jsem si říkala, že dodělám marokánky a pro letos už s pečením končím. Jenže to bych nesměla narazit na další recept na internetu. Původně jsem ho chtěla udělat přesně tak, jako jeho autorka, ale když jsem se dala do vážení (ano na Vánoce vážím suroviny i já, ale to hlavně kvůli vám, abych vám nepsala trošku toho a pak ještě toho) surovin, tak jsem tam je začala zaměňovat, něco jsem dala víc, něčeho míň, až z toho vznikl nový recept. Recept na Vlašská Kolečka s Vůní Skořice.

Podle názvu hádáte správně, že v něm budou vlašské ořechy. U nás doma (teď ve Španělsku) se jich najednou sešlo nějak moc. Patrik si v nich moc nelibuje a tak jsem přemýšlela, jak je zakomponovat do vánočního cukroví, aby mu chutnalo. Klasické vanilkové rohlíčky jsem nedělala. Tudíž mi vlašské ořechy pořád přebývaly. Místo nich jsem zkusila Mandlovo Kokosové Rohlíčky bez Mouky, které můžete zkusit tady.

V minulém receptu na Pohanková Moka Srdíčka, které najdete tady, jsem zmiňovala, že mi Patrik z Česka dovezl 1,5 kila pohankové mouky. Tak jsem se rozhodla ji spojit společně s vlašáky a vznikla tato krása, která se jmenuje Vlašská Kolečka s Vůní Skořice. Takže v jednom cukrovíčku máte vlasšké ořechy, pohankovou mouku, skořici, perníkové koření a je to to naprosto boží kombinace!

Teď váhám, co mi chutná víc. Jestli Pohanková Moka Srdíčka, která si mě získala vůní po kávě nebo tyto Vlašská Kolečka s Vůní Skočice, která voní typicky vánočně.

Vyzkoušejte oba dva a dejte mi vědět, který vítězí u vás. Já budu ještě chvilku přemýšlet a degustovat 😀 Toho kecání by už stačilo, jdeme na recept.

zdravé vánoční cukroví z vlašských ořechů

Ingredience na Vlašská Kolečka s Vůní Skořice

  • 150 g na jemno rozmixovaných vlašských ořechů
  • 90 g pohankové mouky
  • 50 g hladké špaldové mouky (lze zcela nahradit pohankovou)
  • 80 g másla pokojové teploty
  • 70 g třtinového cukru rozmixovaného na moučku
  • 1 vejce
  • 1/2 ČL kypřícího prášku
  • 1 vrchovatá ČL skořice
  • 1 vrchovatá ČL perníkového koření

vlašská kolečka s vůní skořice

Postup

Všechny ingredience smícháme spolu dohromady a propracujeme v těsto. Těsto pořádně promačkejte a zpracujte, abyste pak jako já nenacházeli kousky nezpracovaného másla při válení těsta. Vrr. Jakmile máte těsto promačkané, šupněte ho na 30 minut do lednice.

Válejte na pomoučené destičce či lince opět pohankovou moukou. TIP pro vás, aby bylo těsto pořád tuhé a moc se nerozpadalo. Odřežte si z těsta jen kousek, zbytek dejte do lednice a jakmile ho máte zpracovaný, tak vytáhněte další kus. Máslo se tak nebude zbytečně v těstě povolovat a práce s ním bude snadnější.

Vykrajujte kolečka libovolné velikosti (mně dneska posloužilo hrdlo láhve od rajčatového pyré, jelikož vykrajovátko kolečka nemám). Troubu rozehřejte na 170 stupňů a pečte 10 – 13 minut. Záleží na vaší troubě jak peče, proto na první plech hoďte častěji očko, ať se nepřipálí.

Křehkostí bych je přirovnala k lineckému a chutí, no zkuste sami a uvidíte.

Šťastné a veselé

-h-

 

6 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *