Tvarohová Galetka s Hruškami

68 Shares

Tvarohová galetka s hruškami mi připomíná víkend, kdy u nás na Letné byli poprvé kamarádi z Prahy. Jsou to už dva týdny a já se k sepsání receptu na vynikající tvarohovou galetku, která je velmi jednoduchá a chutná, dostávám až teď.

Ještě že tak. Nechat to být další týden, tak budu marně z hlavy tahat, co všechno jsem do receptu na tvarohovou galetku s hruškami dala.
Njn není od věci se držet některých přísloví: „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra“. A je to svatá pravda. Ne málo se mi tak válí fotek různého jídla, které jsem kdysi uvařila, ale recept nikde a hlava děravá.

Tvarohová Galetka s Hruškami taky nesplňuje Paleo. Ale jak já říkám, pokud se 80 procent času stravuju podle svých pravidel, můžu dopřát sobě i své rodině sladkou odměnu v podobě domácího koláče.

 

Připrav se, tvarohová galetka s hruškami je tady.

Ingredience

na recept jsem použila IKEA hrnek

Na těsto

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky hladké
  • 1 a 1/2 PL nemletého máku
  • 1/2 hrnku studeného kokosového oleje (nebo másla)
  •  2 PL medu
  • 2 PL vody
  • ČL mleté skořice
  • špetka soli

Náplň

  • 1 balení měkkého tvarohu tučného
  • 2 PL medu
  • 1 ČL vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 1 vaječný bílek
  • 1 hruška

Postup

Ponorným mixérem jsem rozmixovala ovesné vločky na mouku. Vzniklou ovesnou mouku jsem smíchala s moukou špaldovou celozrnnou, mákem, skořicí a špetkou soli. Promíchala jsem a přidala studený kokosový olej rozdrobený na malé kousky. Společně jsem všechno prsty promačkala a nakonec přidala med a vodu. Vzniklé těsto jsem odložila na zhruba 15 minut do ledničky.

Mezitím jsem si připravila tvarohovou náplň (všechny ingredience jsem smíchala dohromady) a nakrájela hrušku na tenké plátky.galetka

Troubu jsem rozehřála na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 26 cm jsem vystlala papírem na pečení tak, aby papír sahal až po okraj formy. Z formy jsem oddělila dno a obrubu. Na dno formy jsem dala již ustřižený pečící papír a těsto z lednice. Těsto jsem prsty rozmačkala tak, aby přesahovalo přes okraj dna formy (tuto část těsta navíc budeme přehýbat).

Do středu vzniklého plátu jsem dala tvarohovou náplň a rozetřela ji tak, aby zůstaly přečnívající okraje suché na přehnutí. Nakonec jsem na náplň pokladla hrušku nakrájenou na tenké plátky a kraje těsta přehnula pomocí pečícího papíru. A protože jsem gurmán, tak jsem galetku ještě posypala rozmixovanými oříšky 🙂

Vrátíme obrubu dortové formy zpět a pečeme 35 – 40 minut. Krájíme zcela vychladlé.

-h-

 

Zajímáš se o zdravé stravování, jíš zdravě a ne a ne zhubnout? Tento článek, ti odpoví proč nehubneš, tak jak si představuješ.

68 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *