Tibi Krystaly a Jak z Nich Udělat Vodní Kefír

73 Shares

Venku je – 6 stupňů a my se vrátili z mrazivých farmářských trhů na Náplavce. Přelívám vodní kefír a zachytávám tibi krystaly. Nápoj mi svojí vůní a perlivostí připomíná spíš léto, než zimu. Tibi krystaly mi za posledních 14 dní pěkně narostly a dělat z těchto krasavců limonády je opravdu radost.

Vodní kefír

Na vodní kefír jsem poprvé narazila, když jsem dělala fermentovanou červenou řepu. K fermentaci bylo možné využít domácí syrovátku z mléčného kefíru nebo vodní kefír. Jelikož jsem do té doby znala jen mléčný kefír, tak jsem docela koukala, že existuje něco jako vodní kefír. Název mě moc nezaujal. Začala jsem se o něj víc zajímat až ve chvíli, kdy jsem v Praze neměla možnost mít pravidelně syrové mléko k výrobě mléčného kefíru pomocí Tibetské houbičky.

Syrové mléko si s sebou do Prahy vozím pokaždé když jedeme na Moravu. Nenašla jsem nikde v centru možnost koupi syrového mléka a tak je pro mě jednodušší si jednu litrovou sklenici dovést s sebou. Jenže litrová sklenice mléka na kefír nám moc dlouho nevydrží a vozit mléka víc, tak zase nepřežije dlouho v lednici. Nemám ráda vyhazovat jídlo a zamrazovat mléko se mi nechce.

A proto přišla řada na vodní kefír, jako druhou možnost fermentovaného produktu k mléčnému kefíru a fermentované zelenině.

Tibi krystaly
Dole ve sklenici vidíte tibi krystaly. A v odrazu taky mě 😀 hahaha

Pro koho je vodní kefír vhodný

Vodní kefír je vhodný pro všechny, kdo má problém se zažíváním, chce zaléčit střeva a podpořit střevní mikrobiom. Nápoj je vhodný i pro děti a nemocné. Především při a po léčbě ATB je více než přínosný. Je nutné jen přihlédnout k individuální snášenlivosti.

Nezapomeňte, že když necháte vodní kefír kvasit dlouho, tak může obsahovat větší množství alkoholu. Po 48 hodinové fermentaci najdete v kefíru 0,1 – 0,6g alkoholu, což je zanedbatelné množství.

U koho raději opatrně

U diabetiků a těch kteří trpí kvasinkovou inkefcí, bych byla s kefírem opatrnější a nechávala jej více prokvasit. Delším prokvašením zajistíte, že nápoj nebude obsahovat zbytkový cukr. Počítat musíte však s tím, že bude obsahovat vyšší procento alkoholu, kvůli delšímu kvasnému procesu.

U dětí tento nápoj můžete taky podávat. Nedávala bych jim kvašený déle jak 48 hodin kvůli možnému vyššímu množství alkoholu. Během léta se doba kvašení může lišit v závislosti na venkovních teplotách. Je tedy potřeba čas fermentace i k těmto podmínkám upravovat.

Pokud tibi nápoj nedělá někomu dobře, nemusí snášet všechny obsažené kmeny nebo nemá správně provedenou fermenaci. Někteří pacienti  (SIBO nebo HIT) nemusí dobře tolerovat fermentované potraviny, tam tedy začínat opatrně a klidně po lžičkách.

Než se správně střevo osídlí a uzdraví, tak se v začátcích můžou u někoho obejit i průjmy. Proto pokud pociťujete tyto problémy, tak začnětě s nápojem opatrně po lžičkách. Během dne můžete popíjet až jeden litr tohoto nápoje.

Tibi krystaly

Na vodní kefír potřebujete trochu víc ingrediencí, než na mléčný kefír. K tomu vám stačí tibetská houbička. Základním kamenem pro vodní kefír jsou tibi krystaly, můžete se taky setkat s názvem japonské mořské krystaly. Tibi krystaly jsou průhledná živá zrnka, která rostou a množí se. K životu jim stačí voda a cukr. Aby nápoj lépe kvasil a tibici měli dostatek minerálů, tak k němu musíme přidat ovoce v podobě sušených fíků, datlí, rozinek nebo meruněk.

Ovoce můžete přidat i čerstvé. Je čerstvého ovoce je nevýhoda, že se může drolit (záleží na druhu ovoce), což se z tibi krystalů špatně vyndává. Čerstvé ovoce na dochucení je lepší dávat až k druhé fermentaci, kdy je vodní kefír už slitý bez tibi krystalů. U sušeného ovoce doporučuji sahat po ovoci nesířeném v bio kvalitě. Případně ovoce můžete propláchnout horkou vodou, aby se olejový nástřik (nejčastěji slunečnicový olej) a možné nečistoty odstranily. Ovoce sířené výslednou chuť vodního kefíru může negativně ovlivnit.

Jelikož mají tibici rádi minerály, tak jim čas od času dopřejte trochu neperlivé/jemně perlivé minerálky (Vincentka, Magnesia…) do nálevu. Sáhnout můžete taky po mineralizované soli, jako je himalájská sůl.

Tibi krystaly
Nápoj před druhou fermentací. Vlevo s malinami, vlevo s kopřivovým sirupem.

Jak připravit vodní kefír

Na 1 litr vodního kefíru budete potřebovat:

  • tibi krystaly
  • litrovou skleněnou láhev s víčkem, kterou pořádně umyjte, případně převařte a vysušte
  • citrón/citrónová šťáva pro dodání kyselosti
  • 1 PL sušeného ovoce nejlépe nesířené a v bio kvalitě (rozinky, fík, meruňka, datle)
  • 1 litr filtrované/24 hodin odstáté nebo převařené a vychladlé vody
  •  2- 3 PL cukru třninový/bílý/kokosový/rapadura/panela atd.
Vodní kefír se sušenou švestkou místo rozinek

Nejdřív potřebujete najít někoho, kdo vám daruje tibi krystaly. Pokud jste z Prahy nebo Zlína a blízkého okolí, tak vás mohu obdarovat já. Na litr vody budete potřebovat cca 100g krystalů.

Nachystejte si čistou sklenici, zavařovačku nebo džbán, ve které budete fermentovat. Sušené ovoce propláchněte/spařte horkou vodou, čímž jej zbavíte nečistot. Tibi krystalky pomocí nekovové lžíce přemístěte do vámi vybrané nádoby. Nasypejte na ně sušené ovoce, cukr, zalijte vodou a můžete přidat pro větší kyselost plátek citrónu nebo vymačkanou citrónovou šťávu. Zadělejte víčkem nebo sáčkem s gumičkou a nechejte v pokojové teplotě fermentovat 24 hodin.

V létě se doba fermentace od doby fermentace v zimě může lišit kvůli teplotám. Proto pokud přes zimu fermentujete v místnosti, která není tak teplá je pravděpodobné, že na první fermentaci budete potřebovat více času.

Po 24 hodinách nápoj slijte. Já cedím přes plastové sítko do skleněné uzavíratelné láhve. Zachycené rozinky a krystaly v sítku vrátím zpět do původní fermentovací sklenice. Po první fermenataci můžete do nápoje přidat jakékoliv ovoce nebo bylinky. Druhá fermentace nápoje probíhá v lednici. Pokud necháte víčko v lednici otevřené, tak nápoj nebude perlivý. Naopak když láhev uzavřete, tak nápoj bude pěkně perlit a bude připomínat limonádu.

Další nálev s tibi krystaly

V dalším nálevu na fermentování pokračujete úplně stejně jako u prvního. Po slití nápoje dáte zpět do sklenice krystaly se sušeným ovocem (ovoce vyměňuji po týdnu), přidáte cukr, plátek citrónu odstátou, filtrovanou nebo převařenou a vychladlou vodu a celý proces opakujete znovu.

Tímto způsobem máte na každý den litr perlivé probiotické limonády zajištěn.

Co všechno můžete přidat

V kreativitě se meze nekladou. Do druhé půlky fermentace, která probíhá 24 hodin v lednici, můžete dát jakékoliv ovoce, bylinky nebo koření. Já mám zatím vyzkoušenou s čestvými malinami, sušenou levandulí a kopřivovým sirupem. Levandule u nás zatím moc nevede. Její chuť je pro nás až moc mýdlová, ale určitě stojí za vyzkoušení.

Přidat do druhé fermentace taky můžete zázvor, skořici nebo hřebíček, listy čerstvé máty nebo meduňky. Zkoušela jsem taky přidat kopřivový sirup do druhé fermentace. U sirupů musíte jen počítat s tím, že výsledný nápoj bude sladší. Určitě za vyzkoušení stojí přidat sirup už do první fermentace místo cukru nebo ubrat množství cukru na úkor sirupu.

Jesli vás láká přidat čerstvé ovoce už do první fermentace, tak je dobré jej dát do nějakého papírového jednorázového pytlíku/sáčku. U papírových sáčků (nejčastěji se používají na sypaný čaj) je potřeba počítat s tím, že jsou bělené a lepené. To se může projevit na výsledné chuti nápoje a taky životnosti tibi krystalů.

Jednou za čas dopřejte krystalkům minerální lázeň. Přidejte do cukernatého roztoku cca 1 polévkovou lžíci himalájské soli a nechejte až 3 dny kvasit. Poté slaný nálev vylijte nebo využijte jako základ pro slanou zálivku na salát.

Jakmile vám krystaly poskočí a povyrostou, tak nezapomeňte část krystalů odebrat na požadované množství pro fermentaci.

Co dělat s krystaly, když nemůžu/nechci fermentovat

Když plánujete dovolenou nebo si chcete dát týden či dva oddech od vodního kefíru, tak hlavní pravidlo zní: krystaly nesmíte nechat vyhladovět. To znamená, že jim musíte dát dostatek cukru/cukernatého roztoku, aby měly z čeho žít. Přidejte trochu soli kvůli minerálům a můžete skladovat až dva týdny v lednici.

Pokud si chcete udělat pauzu delší, tak tibi krystaly propláchněte vodou v nekovovém sítku. Nechejte proschnout mezi dvěmi čistými látkovými utěrkami několik hodin. Přemístěte do krabičky/sáčku/uzavíratelné skleničky a dejte do mrazáku. Pro opětovné nastartování krystalů je nasypejte do cukernatého roztoku se solí, přidejte trochu citrónové šťávy a nechejte pár dnů prokvasit. Výsledný nálev slijte a pokračujte ve fermentovaní, jak je uvedeno výše.

Zdroje

https://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html

http://zivotni-energie.cz/tibi-krystaly-vodni-kefir.html

 

 

 

73 Shares

12 thoughts on “Tibi Krystaly a Jak z Nich Udělat Vodní Kefír

  1. Zdravím 🙂 Skvělý článek, o Tibi se začínám zajímat kvůli trávicím problémům a pravděpodobné intoleranci na laktózu. Chtěla bych se zeptat, zda by bylo možné od Vás nějaké odkoupit? Děkuji za odpověď, Sandra

  2. Milá Hani,
    díky za pěkný a zajímavý článek! Chtěla bych Vás požádat, zda byste mě mohla někdy v Praze pár krystaly obdarovat 🙂
    Předem moc díky za odpověď a přeji krásný víkend, Magda

    1. Zdravím Magdo,

      ráda ti předám dávku tibi krystalů. Do Prahy jedeme příští týden, tak mi dej vědět ke konci příštího týdne a domluvíme se na předání, ano?

      Hanka

  3. Ahoj Hanka, som dlhorocny „uzivatel“ kefirovej kultury a produktov z neho avsak uz dlhsiu dobu chcem skusit vodny kefir ale zatial som nemal moznost sa k nemu dostat. Bol by som velmi vdacny keby si mi s tymto pomohla, resp. poradila, kde by som mohol vodny kefir ziskat. Byvam v Prahe. S pozdravom, Martin.

  4. V poslední době o tibi hodně přemýšlím, že bych je ráda zkusila. Dodržuji low carb stravování a tak jsem se k informacím o krystalcích dostala. Kdyby to šlo, byla bych moc ráda, kdybych si od Vás nějaké mohla vzít :).

    1. Dobrý den,

      pokud člověk začíná s fermentovanými nápoji, tak bych doporučila začínat po málem množství / pár lžiček za den a postupně množství zvyšovat. Denně se doporučuje zhruba litr vodního kefiru 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *