Švestkový Koláč z Vlašských a Kešu Oříšků

23 Shares

Švetky kam se podíváš. Ještě pár honem posbírat na švestkový koláč, než to všechno padne do bečky na kvas. Kdo taky ukořistil svoji hromádku švestek a zachránil je tak před pálenkou?

Švestky a tradice na Moravě

Každý rok se sbírá. Je to krásná tradice, u které si člověk odpočine a pročistí hlavu od každodenních starostí. Tradice, za kterou většina vidí čirou tekutinu, kterou se posilňují, když cítí že je třeba. Jestli máte doma pár ovocných stromů tak víte, že letos bylo opravdu co sbírat. I já s Oliverem jsem se vydala k našim do zahrady, abych jim s pár košíky švestek pomohla. Jednoruč s Oliverem v klíně, jsem nasbírala i na švestkový koláč, který je celý z ořechů a bez špetky přidaného cukru. Zasedli jsme, nechali jsme si větrem čechrat vlasy a sbírali kam jsme dosáhli. Spíš kam jsem dosáhla já, Oliver to všechno bedlivě sledoval a kontroloval.

Švestkový koláč z oříšků

Doma mi zbývalo ještě pár vlaškých ořechů z loňského podzimu a ve spíži se povaloval pytlík z půlky plný kešu ořechů. Tak je dáme dohromady a uvidíme, co z toho vznikne. Znáte to. Někdy to vyjde a někdy taky ne. Tentokrát to vyšlo báječně. Jednoduchý švestkový koláč, který jde skoro zvládnout s dítětem na jedné ruce. Maminky pochopí 🙂 Poproste muže, aby vám očistil a nakrájel švestky na měsíčky, vyložil koláčovou formu pečícím papírem a zbytek už jde klíďo jednoruč.

Ingredience

1 hrnek vlašských ořechů nebo ořechů mix

1/2 hrnku kešu ořechů, já kupuji ze Světa plodů

3 celá vejce

1 ČL skořice

1 ČL kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů

5 velkých švestek do těsta

6 – 8 švestek na obložení koláče

Postup

V mixéru si rozmixujete vlašské a kešu ořechy na mouku. Nevadí když bude konzistence hrubší, na chuti koláče to neubere. Přidejte skořici a kypřící prášek. Vypeckujte 5 švestek, nakrájejte je na menší kousky a společně je rozmixujete s vejci.

Vzniklé těsto nalijte do koláčové nebo dortové formy vyložené pečícím papírem. Já měla průměr 28 cm. Zbylé švestky nakrájejte na měsíčky a skládejte za sebe nahoru na koláč. Koláč není potřeba nijak doslazovat, protože dostane sladkou chuť přirozeně od švestek.

Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a pečte cca 35 minut. Raději kontrolujte. Jakmile začnou být okraje zlatavé, máte hotovo. Kdo chce může nakonec dát koláč ještě na chvíli v troubě na gril, čímž švestky chytnou hezkou glazuru. Po vychladnutí můžete podávat jen tak nebo s vychlazenou zakysanou smetanou.

 

23 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *