A to jsem si myslela, že když cizrnu nenamočím přes noc, tak je neuvařitelná. Ha. Stačilo jí pár hodin. Dohromady asi tři hodiny namáčení a potom půl hodinky vaření. Když vařím luštěniny, tak je vždycky namáčím přes noc, kromě červené, žluté a zelené čočky.
V mrazáku byl balíček špenátu, v kuchyňské poličce pytlíček s cizrnou a hromada domácích vajíček. Mám to. Cizrna se špátem. A tak jsem po brzkém probuzení od našeho štěněte Wallmonta osvěžila tvář na čerstvém vzduchu, namočila cizrnu do mističky doufajíc, že jí tři hodinky budou stačit. A co z toho vzešlo? Úžasná dobrota, která zasytí i kdejakého chlapa.
Špenátová Cizrna s Vajíčkem Ingredience
na porci pro dvě osoby
- větší polévkovou misku cizrny v suchém stavu, namočenou přes noc (nebo aspoň pár hodin jako já)
- balíček mraženého špenátu cca 400g
- římský kmín – lze vynechat
- 3 – 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- 3 – 5 vajíček uvařených natvrdo
- řeřicha, petrželka a pažitka na ozdobu
Postup
Namočenou cizrnu slijeme a dáme vařit do nové studené vody, po dobu zhruba 30 minut. Během posledních 10 minut, kdy se vaří cizrna si připravíme v menším hrnci špenát a dáme vařit vajíčka. Já obvykle dělám špenát na cibulce, kterou jsem tentokrát vynechala a jen jej uvařila v hrnci. Jakmile byl špenát hotov, tak jsem jej dochutila solí, pepřem a římským kmínem.
Až na úplný konec jsem do špenátové cizrny přidala propasírovaný česnek, aby byl chutí i vůní co nejsilnější.
Velkou servírovací lžící jsem udělala hnízdečko, na které jsem umístila na půl rozkrojené vejce a zasypala jej čerstvými bylinkami ze zahrádky.
Nechejte si křupkat 🙂
-h-