Shakshuka (čti šakšuka), pokrm typický pro severní Afriku, který s radostí vaří i v Izraeli. Mě k jejímu vyzkoušení přivedla touha, že to je jídlo z jedné pánve, kde je velké množství zeleniny a oblíbených vajíček. Navíc je to přesně to jídlo, které potřebuješ během dne, když nemáš čas nebo náladu (že ženy v premenstruační fázi) vyvařovat.
Shakshuka nadchne i muže
Umažete pouze jednu hlubokou pánev, takže umývání nádobí po večeři tentokrát uvítají i vaše drahé polovičky. Patrik taková jídla miluje nejvíc a nejradši by všechno mastil v jedné pánvičce.
V létě, kdy je období rajčat a na zahrádkách se to jen červená, je Shakshuka ideálním pokrmem, ve kterém využijete hromadu rajčat.
Základní suroviny nebo upustit představivost?
Shakshuka se typicky připravuje z rajčat, paprik, lilku, česneku, cibule a rajčatového protlaku. Shakshuka je jídlem, ve kterém se setkáš s římským kmínem, uzenou paprikou, kajenským pepřem a voňavým koriandrem. Neboj se ale klidně upustit představivost a přimíchat si do ní, co máš zrovna ráda nebo potřebuješ zpracovat.
Proto v ní u nás často taky najdeš cuketu, sýr, pažitku a chilli papričky.
Ingredience
Shakshuka pro dvě osoby
- 1/2 lilku
- 1/2 červené a zelené papriky
- 1/2 cibule
- 3 – 4 stroužky česneku (můžeš dát méně, my máme rádi česnek ve větším množství)
- 1 PL rajčatového protlaku
- 1/2 plechovky loupaných rajčat/čerstvá rajčata loupaná nebo se slupkou, záleží na preferenci
- špetka římského kmínu
- špetka kajenského pepře/chilli koření nebo trochu chilli papriček
- sůl, pepř
- olivový olej
- čerstvý koriandr a pažitka
- sýr dle chuti, my máme nejradši kozí
Postup
Na olivovém oleji osmahni na drobno nakrájenou cibulku. Mezitím si na menší kostky nakrájej papriky, lilek, cuketu a rajčata (pokud použiješ čerstvá).
Po pár minutách, až cibulka zesklovatí, přidej nakrájené papriky, lilek a cuketu. Promíchej a nechej lehce osmahnout. Potom přidej všechno koření, kromě koriandru a pažitky. Pořádně promíchej a nakonec přimíchej i rajčata a rajčatový protlak. Nechej 10 minut probublávat.
Podle chuti ještě dosol nebo přidej na koření. Nakonec přidej propasírovaný česnek. Promíchej a udělej do Shakshuky pět otvorů, kam vyklepneš vajíčka. Přiklop pokličkou a nechej pět minut bublat. Nakrájej koriandr a pažitku.
Shakshuka je vynikající, když ji zapečeš na horním grilu v troubě. Proto si na začátku rozehřej v troubě horní gril na 100 stupňů.
Nakonec přidej sýr a dej do trouby na cca 3 – 4 minutky. Pokud nechceš zapékat v troubě, nechej pod pokličkou zhruba 10 minut, dokud se vajíčka neudělají.
Podávej posypané pažitkou a koriandrem. Teď už potřebuješ jenom lžíci 🙂
Chceš vědět, jak využít vajíčka ještě jinak? Netradičně? Tak vyzkoušej nadýchané Vajíčko na Obláčku. Recept najdeš tady.
Zajímá tě paleo strava, ale nevíš jak na ni? Vyzkoušej Paleo Víkendovou Výzvu s mými recepty, které tě provedou paleo víkendem na zkoušku.