Rizoto z Ječmene Bezpluchého Aka Italian Style

ječmen bezpluchýPoslední návštěvy ve zdravé výživě mě přiměly ke koupi něčeho nového. Prvně to byla pohanková polenta, z níž jsem vyzkoušela udělat pizzu a suprově se povedla. Druhou novinkou pro mě byl ječmen bezpruchý. Měla jsem za to, že všechno tohle zrní už znám, ale prdlajs. Tak jsem jej vzala s sebou, abych z něj vyzkoušela rizoto.

Z pečení domácího chleba jsem už vyzkoušela a tetelí se mi v kuchyni žito ozimé a teď mám v brzkém plánu se vrhnout na špaldové kernotto a kamut. Ale všechno postupně. Já se znám. Nakoupím všechno najednou a pak mi taky všechno pěkně lebedí v kuchyňské skříňce a pořád dokola střídám brambory, rýži, luštěniny místo toho, abych zkusila to nové.

Tento týden tomu tak ale nebylo. Pohanková polenta na sebe nechala čekat jeden den a vzápětí přišel na řadu ječmen. Pro jistotu jsem si jej přes noc namočila, abych pak náhodou nemusela hodinu vařit. Doma jsem měla krásná rajčata, sice ne ještě domácí, ale konečně krásně červené a voňavé. V lednici poslední cuketa, zbytek rajčatové passaty, pórek a už se to v hlavě tvořilo.

Ingredience na Rizoto z Ječmene Bezpluchého

Na jednu porci

  • 1/4 hrnečku ječmene bezpluchého – namočit přes noc
  • 3 malé stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 2 menší šťavnatá rajčata
  • půlka menší cukety
  • rajčatová passata
  • kousek pórku
  • olivový olej
  • sůl, pepř, italské bylinky
  • sýr gran moravia, parmezán, grana padano nebo jakýkoliv jiný dle chuti

Postup

Do menšího hrnce dáme do osolené vody vařit ječmen v poměru 2:1 (voda:ječmen). Voda co zůstane po uvaření slijeme pryč. Na pánvičce si rozehřejeme olivový olej a přidáme na plátky nakrájenou cibulku a česnek. Necháme lehce zezlátnout a přidáme větší čajovou lžičku italských bylinek (bacha ať se česnek nespálí, chce to na nižší teplotu a často míchat), krásně nám provoní kuchyň. Poté přidáme na silnější proužky nakrájenou cuketu a na čtvrtiny nakrájená rajčata. Zlehka promícháváme, abychom rajčata neměli moc rozmačkaná.

Po uvaření ječmene (stačí cca 10-12 minut) jej přidáme k směsi na pánvičce, promícháme a přidáme rajčatovou passatu. Množství passaty nechám na vás. Někdo má rád víc někdo méně. Ke konci přidáme na kolečka nakrájený pórek a další lžičku italských bylinek (mám radši větší množství). Lehce všechno prohřejeme a podáváme sypané hoblinkami sýru gran moravia.

-h-

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *