Řízky v Mandlové Mouce Mé Nejoblíbenější Obalování

Co bych to byla za českou holku, kdybych nemilovala řízky. Když se ale snažíte jíst zdravě, tak řízky nejsou úplně ideálním jídlem. Pokud jsou smaženy na kvalitním sádle, které se nepřepaluje, tak s nimi problém nemám. Chuťově je miluji. Jen jsem je v této smažené formě neměla sakra dlouho, tak nevím, co by na to řekl můj žaludek.

Nejsou řízky jako řízky

Spíš mi vadí, když se řízky obalují v bílé mouce a klasické strouhance, která je nečekaně opět z bílé mouky. Bílé mouce se s Patrikem vyhýbáme už od doby, kdy jsem chtěla zhubnout mých přebytečných 10 kilo. O tom, jak jsem dokázala zhubnout 10 kilo za pár měsíců jsem napsala eBook 8 Kroků, Jak Jednoduše Zhubnout, najdeš jej tady. S přechodem na paleo stravování jsme celkově z naší stravy vyřadili obiloviny, luštěniny a pseudoobiloviny. Víc o tom, co mi paleo stravování přináší si přečti tady. Domácí kváskový chleba z žitné mouky si jednou do měsíce dopřejeme, ale jinak se snažíme být bez sacharidů tohoto typu.

Když přijde na obalování, tak je stále způsob, jak si ho dopřát a naplno užít. Jedna možnost je si užít řízky v jejich klasické formě jednou za času babičky v neděli na oběd. Když na ně ale dostaneš chuť doma a nechceš je obalovat v mouce a smažit, je tu druhá možnost.

Obalit je v mandlové mouce a upéct v troubě. Ještě jsem neměla odvahu řízky obalené v mandlové mouce smažit na sádle, ale třeba jednou i taková odvaha bude. Spíš jsem ještě doteď neměla důvod ani chuť. Pečené v troubě jsou chuťově vynikající, jak ty smažené.

Mandle na mandlovou mouku kupuji ze Světa Plodů, což je můj oblíbený prodejce. S Ottym Janíkem, jedním ze spoluzakladatelů, jsem pro vás nahrála rozhovor o oříšcích tady. Dozvíš se v něm jak ořechy vybírat, jak je doma skladovat a proč se jejich cena během roku může lišit. Společně jsme taky v rozhovoru zabrouzdali do období, kdy Svět Plodů vznik a jak vypadá taková cesta ořechu až k nám domů na stůl.

Já do mandlové mouky na obalování přidávám uzenou papriku, která dodá řízkům neskutečný šmak. Občas přihodím černá sezamová semínka a sušenou petržel, aby to bylo ještě víc barevné.

Řízky v Mandlové Mouce, Česká Klasika v Jiném Kabátku

Ingredience

obalovací směs na cca 2 porce řízků

  • 1 dlaň neloupaných mandlí – já beru z mého oblíbeného obchodu Svět Plodů, kde je můžeš koupit i ty. Když je zakoupíš přes můj modrý odkaz, tak já dostanu z tvé objednávky provizi, ale tebe to nestojí nic navíc
  • 1 ČL koření uzená paprika
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 ČL sušeného česneku
  • dle chuti sušená petržel (volitelné)

Postup

Mandlovou mouku můžeš už koupit zrovna namletou. Já si ji na řízky mixuji sama doma, protože nepotřebuji, aby její konzistence byla úplně hladká.

Do mixovací nádoby s nožíky dej mandle a veškeré koření. Mixuj tak dlouho, dokud z mandlí nevznikne sypká moučka.

K obalování pomocí mandlové mouky nepotřebuješ řízky obalovat v bílé mouce ani vajíčku. Mandlová směs na obalování se krásně přichytává na maso. Do vzniklé směsi můžeš navíc přidat černá sezamová semínka, čímž ti vznikne hezky barevná obalovací směs.

Já ve směsi nejčastěji obaluji kuřecí řízky, ale myslím, že chybu neuděláš ani vepřovými. Troubu si rozehřeji na 180 stupňů. Plech vyložím pečícím papírem, na který pak kladu řízky.

Tuto směs může použít i na obalení ryby. Já to vyzkoušela v tomto receptu a bylo to taky vynikající.

Dej mi vědět, jak ti chutnalo. Mě tato obalovací směs chutná daleko víc, než ta klasická.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *