Raffaello Kuličky

Raffaello kuličky jsem milovala už jako dítě. Kokos je moje slabost, které se v mém podání těžko brání. Jako dítě jsem raffaelo kuličky měla spojené s výjimečnou událostí. U nás doma se nikdy nekupovaly tyto dražší sladkosti. Dobře pro mě. Byla bych v raffaellu vlezená pořád. Vybavuji si tu úhlednou hranatou krabičku, která se směrem vzhůru rozšiřovala. Každičké rozbalení jednoho kousku pro mě znamenalo vyluxovat obal do posledního drobku kokosu, který v něm zbyl. No, ještě že se to u nás doma neobjevovalo často.

Raffaello kuličky

Když to nechceš jíst, tak to nekupuj

Staré dobré pravidlo. Když o sobě vím, že mám něco hodně ráda a nedokážu se u toho kontrolovat, tak si to domů nekupuji. Hlavně pokud je to ve velkém balení. Jednoduše se tak může stát, že takovou laskominu, jako je raffaello, sníte na posezení ani nevíte jak. Takže ani teď si raffaello domů nekupuji. Vím, že dělají i v menším balení po čtyřech, ale i tak. Je to plné cukru a dalších složek, které do svého těla nechci dávat. I když je raffaello svojí chutí úžasné. Tak nezbývá nic jiného, než si raffaello udělat doma po svém.

Jak recept vznikl

Znáte to, v hlavě se vám vytváří  nový recept na dobrotu a nakonec to všechno dopadne jinak. Někdy dobře a někdy hůř, než by člověk čekal a hlavně chtěl. Původně jsem šla péct sušenky podle yummymummyfoodie, (společně si nás můžeš poslechnout v rozhovoru o programu Whole30 a paleu tady) které jsem pekla před několika dny, ale nakonec z toho vylezly raffaello kuličky. Jsem ráda, že jsem před vyklepnutím vajíčka směs ochutnala. V tu chvíli jsem měla jasno. Tohle do trouby už nepůjde. Nebyl důvod. Chuťově to bylo naprosto vynikající. Přesně tak kokosové, jak to mám ráda.

Raffaello kuličky zvládnou i malé malé děti. Jsou nepečené. Všechno se míchá dohromady, tvaruje a pak jen obaluje v kokosu.

Raffaello kuličky

Ingredience na raffaello kuličky

Postup

Nejdřív si rozpustíme máslo, aby nám stihlo vychladnout. Mezitím si smícháme kokosovou mouku s mandlovou. Do směsi přidáme polovinu balení mascarpone a med. Všechno dohromady zapracujeme. Poté přidáme zbytek mascarpone a máslo a všechno promačkáme tak, aby nám vznikla jednotná hmota.

Pomocí lžičky odebíráme stejné množství hmoty a tvoříme raffaello kuličky. Do každé z nich nezapomeneme dát mandli. Já mandle neměla, tak jsem je se o křupnutí do oříšku ochudila. Ale příště si to pohlídám a dám si je tam. Nakonec raffaello obalte ve strouhaném kokosu.

Všechny kuličky dáme na talíř/uzavíratelné nádoby a přemístíme do lednice, aby trochu ztuhly. Doporučuji je skladovat v lednici. Už kvůli mascarpone a máslu.

Vznikne vám cca 20 – 25 kuliček. Záleží jak velké je budete dělat. Nevím jak vy, ale já už teď vím, že raffaello kuličky rozhodně nebudou chybět na Vánoce.

One thought on “Raffaello Kuličky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *