fbpx

Provensálská Omeleta s Černými Olivami

Share on facebook
Share on email
Share on pinterest

Když se člověk vrhne na paleo stravování, tak se vajíčka stanou nedílnou součástí skoro každého dne. Vaječné variace, jako je Provensálská Omeleta s Černými Olivami, samozřejmě nesmí chybět. Spojení italských bylinek, rajčat a oliv mi vždycky voní po Itálii. Navíc obyčejná vaječná omeleta je těmito ingrediencemi povznesena do nebes. Provensálská omeleta ti navodí opravdové nebe v ústech.

Omeleta s vůní Itálie

Vaječná omeleta může být doplněná taky o mozzarelu a voalá, paleo „pizza“ je na světě. Jop, do opravdové pizzy to má daleko, ale mě to takto chutná. Navíc si nerozházím hladinu cukru v krvi a nepotřebuji za pár hodin doplnit znovu šťávu o další porci sacharidů. Po takové snídani, obědu nebo večeři nebudeš muset dalších 5 – 6 hodin jíst. Věř mi.

Vyzkoušeno na mě i na Patrikovi. Když k tomu přidáš na kousky nakrájené avokádo nebo guacamole z něj, recept najdeš tady, tak máš na hodně dlouho s jídlem vystaráno.

Provensálská chuť a Vajíčko na Obláčku

Vajíčko je pro mě surovina, která má mraky využití. Jen se nebát povolit představivost z uzdy a už to jede. Mimo klasická míchaná vajíčka se slaninou, která u nás asi nikdy nevyjdou z oblíbenosti, můžeš taky vyzkoušet vajíčko na obláčku.

Příprava je o chlup delší než u míchaných vajec nebo u omelety, ale jako změna je to fajn. Navíc tímto vajíčkem na obláčku okouzlíte i návštěvu nebo děti. Vsadím se, že takto vajíčka ještě nejedli. Recept na vajíčko na obláčku najdeš tady.

Přidej do sněhového základu provensálské koření a máš Itálii i u nás v Česku.

Provensálská Omeleta potřebuje tyto ingredience

pro dvě osoby

  • 4 – 5 vajíček
  • 1/2 cibule nakrájené nadrobno
  • 2 rajčata
  • provensálské bylinky (čerstvý rozmarýn a tymián)
  • sůl, pepř
  • ghí
  • černé olivy
  • dle libosti mozzarelu, čerstvou bazalku na ozdobu, olivový olej na pokapání omelety

Provensálská Omeleta s Černými Olivami, Udělej si Doma Malou Itálii

Postup

Nevím z odkud (po moravsky z kama) ten zvyk mám, ale jsem zvyklá dávat pod všechna vajíčka cibuli. Celkově používáme doma hodně cibule a česneku, jako základ skoro pod všechna jídla. Pokud nejsi s cibulí ve vášnivém vztahu jako já, tak ji tady můžeš vynechat.

Na pánvičce s přepuštěným máslem ghí si osmahni cibulku nakrájenou nadrobno. Mezitím si v hrnečku rozmíchej vajíčka. Já někdy dělám jednu velkou omeletu pro nás oba s Patrikem. Jen se někdy stane, že se dostaneme do boje o poslední sousta na talíři. Takže je na tobě jestli uděláš jednu velkou nebo dvě omelety.

Rozmíchaná vajíčka osol. Zalij osmahnutou cibulku vajíčky. Nakrájej bylinky nadrobno a omeletu bylinkami posypej. Rajčata nakrájej na plátky a omeletu jimi oblož.

Přidej na omeletu nakrájené olivy na kolečka a opékej. Já mám ráda, když je omeleta zapečená v troubě. Takže si na začátku zapnu troubu na 100 stupňů a nakonec dám omeletu na pánvičce zapéct. Před vložením do trouby ji ještě posypu bylinkami (mám ráda, když je jich tam hodně), opepřím a popřípadě přidám ještě mozzarelu.

Šup s tím do trouby. Jen nezapomeň, pokud máš plastovou ručku od pánvičky, aby trčela celou dobu ven. Jinak se ti možná trošku rozteče a bylo by o zážitek z omelety postaráno i z jiné strany.

Omeleta může být nakonec zakápnutá olivovým olejem a posypaná čerstvými lístky bazalky.

Tak co? Taky cítíš tu Itálii? Ještě dvojku vína a je to 🙂

Hanka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Sbíráme cookie pro lepší fungování webu.