Provensálská Omeleta s Černými Olivami

Když se člověk vrhne na paleo stravování, tak se vajíčka stanou nedílnou součástí skoro každého dne. Vaječné variace, jako je Provensálská Omeleta s Černými Olivami, samozřejmě nesmí chybět. Spojení italských bylinek, rajčat a oliv mi vždycky voní po Itálii. Navíc obyčejná vaječná omeleta je těmito ingrediencemi povznesena do nebes. Provensálská omeleta ti navodí opravdové nebe v ústech.

Omeleta s vůní Itálie

Vaječná omeleta může být doplněná taky o mozzarelu a voalá, paleo „pizza“ je na světě. Jop, do opravdové pizzy to má daleko, ale mě to takto chutná. Navíc si nerozházím hladinu cukru v krvi a nepotřebuji za pár hodin doplnit znovu šťávu o další porci sacharidů. Po takové snídani, obědu nebo večeři nebudeš muset dalších 5 – 6 hodin jíst. Věř mi.

Vyzkoušeno na mě i na Patrikovi. Když k tomu přidáš na kousky nakrájené avokádo nebo guacamole z něj, recept najdeš tady, tak máš na hodně dlouho s jídlem vystaráno.

Provensálská chuť a Vajíčko na Obláčku

Vajíčko je pro mě surovina, která má mraky využití. Jen se nebát povolit představivost z uzdy a už to jede. Mimo klasická míchaná vajíčka se slaninou, která u nás asi nikdy nevyjdou z oblíbenosti, můžeš taky vyzkoušet vajíčko na obláčku.

Příprava je o chlup delší než u míchaných vajec nebo u omelety, ale jako změna je to fajn. Navíc tímto vajíčkem na obláčku okouzlíte i návštěvu nebo děti. Vsadím se, že takto vajíčka ještě nejedli. Recept na vajíčko na obláčku najdeš tady.

Přidej do sněhového základu provensálské koření a máš Itálii i u nás v Česku.

Provensálská Omeleta potřebuje tyto ingredience

pro dvě osoby

  • 4 – 5 vajíček
  • 1/2 cibule nakrájené nadrobno
  • 2 rajčata
  • provensálské bylinky (čerstvý rozmarýn a tymián)
  • sůl, pepř
  • ghí
  • černé olivy
  • dle libosti mozzarelu, čerstvou bazalku na ozdobu, olivový olej na pokapání omelety

Provensálská Omeleta s Černými Olivami, Udělej si Doma Malou Itálii

Postup

Nevím z odkud (po moravsky z kama) ten zvyk mám, ale jsem zvyklá dávat pod všechna vajíčka cibuli. Celkově používáme doma hodně cibule a česneku, jako základ skoro pod všechna jídla. Pokud nejsi s cibulí ve vášnivém vztahu jako já, tak ji tady můžeš vynechat.

Na pánvičce s přepuštěným máslem ghí si osmahni cibulku nakrájenou nadrobno. Mezitím si v hrnečku rozmíchej vajíčka. Já někdy dělám jednu velkou omeletu pro nás oba s Patrikem. Jen se někdy stane, že se dostaneme do boje o poslední sousta na talíři. Takže je na tobě jestli uděláš jednu velkou nebo dvě omelety.

Rozmíchaná vajíčka osol. Zalij osmahnutou cibulku vajíčky. Nakrájej bylinky nadrobno a omeletu bylinkami posypej. Rajčata nakrájej na plátky a omeletu jimi oblož.

Přidej na omeletu nakrájené olivy na kolečka a opékej. Já mám ráda, když je omeleta zapečená v troubě. Takže si na začátku zapnu troubu na 100 stupňů a nakonec dám omeletu na pánvičce zapéct. Před vložením do trouby ji ještě posypu bylinkami (mám ráda, když je jich tam hodně), opepřím a popřípadě přidám ještě mozzarelu.

Šup s tím do trouby. Jen nezapomeň, pokud máš plastovou ručku od pánvičky, aby trčela celou dobu ven. Jinak se ti možná trošku rozteče a bylo by o zážitek z omelety postaráno i z jiné strany.

Omeleta může být nakonec zakápnutá olivovým olejem a posypaná čerstvými lístky bazalky.

Tak co? Taky cítíš tu Itálii? Ještě dvojku vína a je to 🙂

Hanka

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *