Polévka z Pečené Dýně a Květáku

Vypadám jako základ na svíčkovou, ale nejsem svíčková. Jsem polévka z pečené dýně a květáku. Miluji horké, husté a syté polévky. Jejich konzistenci si hlavně užívám při studených večerech, kdy venku fouká vítr nebo zrovna prší. Momentálně se kolem mě probouzí příroda a všechno začíná vonět jarem, ale trh stále plný podzimních dýní.

Teplo během večera ještě není takové, aby se dalo posedět s láhví vína u přílivu moře, tak horká polévka z dýně a květáku to stále jistí.

Na tuto dýňovou polévku padla půlka hlávky květáku a půlka máslové dýně, která připomíná tvar hrušky. Většinou dýni zrovna vařím ve vodě, ve které budu dýni mixovat, ale tentokrát jsem zvolila jiný postup. Máslovou dýni jsem společně s květákem prvně upekla.

Jemná máslovo-oříšková chuť dýně po upečení byla daleko výraznější než po uvaření. Takže u tohoto způsobu přípravy zůstanu i příště.

Květák jsem před pečením promíchala s olivovým olejem a  celými stonky tymiánu (pořád mám ještě plný mrazák). Dýni jsem olivové koupele ušetřila. Mám pocit, že ho do sebe nikdy záhadným způsobem nenasákne a doslova se v něm jen koupe.

Na polévku z Pečené Dýně a Květáku budeš potřebovat pár základních věcí.

dýně

Ingredience na Polévku z Pečené Dýně a Květáku

  • 1/2 očištěné máslové dýně
  • 1/2 květáku
  • olivový olej
  • pár stonků tymiánu nebo 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL chilli koření
  • 1 ČL indického korma koření na kari (kupovala jsem během týdne se zamřením v Lidlu/lze vynechat)
  • sůl
  • 250 ml smetany na vaření
  • 0,5 – 1 l vody

Postup

Rozehřej troubu na 180 stupňů. Plech si vylož pečícím papírem. Máslovou dýni zbav slupky a popřípadě semínek, které si uchovej. Můžeš využít do polévky tak, že je opražíš na pánvičce. Nakrájej dýni na malé kousky. Půlku květáku omyj a rozděl na malé růžičky. Květák přemísti do misky, zalij cca třemi polévkovými lžícemi olivového oleje a pořádně promíchej. Přidej k němu tymián, promíchej a spolu s dýní dej na pečící plech.

Peč v troubě 10 – 15 minut. Záleží na velikosti růžiček květáku a kostiček dýně. Po upečení s menším množstvím vody rozmixuj na husté pyré. Pokud jsi použila čerstvý tymián, tak tuhé stonky vyhoď a nechej jen měkké části.

V této fázi s vodou šetřím, protože mám ráda polévky opravdu husté. Proto v této fázi záleží na tobě kolik vody přidáš. Vzniklé pyré přemísti do hrnce a přidej takové množství vody jaké ti pro polévku vyhovuje. Přidej ostatní koření, sůl a smetanu. Nechej probublat a je to. Tramtadadaaa.

Já jsem polévku podávala s opečenou slaninou a žampiony. Hodí se k ní přidat i lžíci zakysané smetany, řeckého jogurtu nebo opražených dýňových semínek. Pokud máš doma takovou parádu jako je dýňový olej, tak ním polévku při podávání zakápni na ozdobu a doladění chutí.

Máš přebytek dýní u sebe doma a nevíš co s nimi? Tak zkus ještě tento recept na Dýňové Gnocchi, na které potřebuješ jen 5 ingrediencí.

dýně

-h-

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *