Perníčky z Mandlové Mouky

0 Shares

Perníčky z mandlové mouky patří mezi mé nejoblíbenější vánoční cukroví. Kdybych si měla vybrat pouze jedno cukroví na Vánoce, tak to budou právě perníčky. Je to asi proto, že mi svojí vůní nejvíc připomínají období Vánoc.

Perníčky z mandlové mouky a vůně Vánoc

Nedokážu si Vánoce a zimu představit bez vůně skořice, badyánu, muškátového oříšku a hřebíčku. Jen takové horké mléko posypané skořicí, které si vezmete pod deku vykouzlí spokojený úsměv. A když si jej dáte po mrazivé procházce, která vám zanechá červená líčka, tak si jej vychutnáte ještě víc. K takovému horkému nápoji se skvěle hodí právě perníčky z mandlové mouky. Svojí strukturou jsou přece trochu jiné než klasické, ale za to výživnější. U perníčků z mandlové mouky nesníte celý plech na posezení. Jejich sytivost vám to nedovolí.

Z mandlové mouky poprvé

Perníčky miluji i ty klasické. Ať už z bílé mouky, špaldovky nebo žitné. Obilninám se ale snažíme co nejvíc vyhýbat a o Vánocích je jich všude kolem až až. Tentokrát jsem na Vánoce pekla úplně bez obilninových mouk. S ořechovými moukami by člověk měl taky opatrně. Přece jsou to jen ořechy a ve velkém množství nedělají zažívání dobře.

Příští Vánoce pravděpodobně ingredience trochu pozměním a vyzkouším perníčky udělat jinak. Vždycky většinou člověk přijde na to, jak starý recept vylepšit tak, aby byl co nejblíž jeho představám.

Ingredience na perníčky z mandlové mouky

  • 3 hrnky mandlí bez slupky, kupuji tady ve Světě plodů
  • 1 hrnek mandlí se slupkou, kupuji tyto
  • 1,5 PL perníkového koření
  • 3 PL kokosového oleje
  • 2 – 3 PL datlové pasty
  • 2 PL medu
  • 1/2 ČL kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt dle chuti

Postup

Pokud nemáme mandlovou mouku, tak si mandle rozmixujeme. Do receptu můžete využít jak mandle jen se slupkou, tak klidně jen mandle bez slupky. Záleží na vás. Datlovou pastu uděláme tak, že namočíme datle na pár hodin do teplé vody. Po pár hodinách vodu slijeme a datle rozmixujeme na pastu. Pokud je pasta moc hustá a nedaří se ji rozmixovat, přidejte trochu vody.

Kokosový olej rozehřejte (nevařte) a promíchejte s medem a datlovou pastou. Vzniklou mokrou směs přimíchejte k suché a pořádně rukama propracujte v kompaktní těsto. Dejte na pár hodin, ideálně přes noc do lednice.

Po vytažení z lednice odebírejte těsto po větších kouskách a rozválejte mezi pečícími papíry. Lépe se tak s těstem manipuluje a mezi papíry nelepí. Těsto rozválejte do požadované šířky. U perníčků se nebojte udělat plát tlustší. Tlustší perníčky jsou chuťově lepší a spíš změknou než ty, které jsou moc tenké.

Vykrojené perníčky můžete potřít rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 8 – 10 minut. Čas si pohlídejte a perníčky kontrolujte. Já pekla v plynové troubě a osvědčilo se mi spíš na méně stupňů než 180 a delší dobu. To ale platí pro ty z vás, co mají plynovou troubu jako teď já.

0 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *