fbpx

Ovesná Bublanina z Černého Rybízu

Share on facebook
Share on email
Share on pinterest

Zahrady jsou plné sezónního ovoce, které jsou doslova nabité vitamíny a antioxidanty. V létě se vyplatí přestat kupovat cizokrajné ovoce a dát přednost tomu pro naši krajinu typickému. O víkendu jsme se byli nabalit zeleninou u babičky a proto zabrouzdání do zahrady nesmělo chybět. Plný košík cuket, okurek, paprik a kedluben. Babička si převzala pod křídlo chystání zeleninové části a my se společně s Patrikem vrhli na černý rybíz, který podepřený div nedosáhl až na zem. Při sbírání se mi v hlavě rýsovala Ovesná Bublanina z Černého Rybízu.

Jako dítě jsem tyto druhy kyselého ovoce neměla moc ráda. Mamka mi jej vždycky sladila klasickým bílým cukrem, abych to vůbec dala do úst. Jenže ovoce zasypané tunou bílého cukru jaksi ztrácí na své hodnoty. Ale když je člověk zvyklí na výrazné chutě právě kvůli slazení a ochucovadlům obsažených v hotových jídlech, tak se není čemu divit. To se změnou ve stravování však změnilo. 

 

ovesná bublanina z ovesných vloček

 

Takže teď už mi nevadí po hrstech pojídat černý rybíz, angrešt nebo červený rybíz. Vyřazením chemických příchutí, které obsahují průmyslem vyrobené potraviny, se vám navrátí chuť k přirozeným potravinám. Chuť přirozených potravin začnete daleko víc vnímat a znovu si ji užívat. Jak toho docílit a mnohého dalšího se dočtete v mojí knize.

Proto tato ovesná bublanina po upečení není moc sladká. Máme rádi přirozené chutě. Pro ty, kdo přece raději sladší, není problém přidat na sladkých ingrediencích. Ovesná bublanina vyhrála v mojí hlavě souboj, co z černého rybízu upeču. Dlouho jsem ji neměla a hlavně jsem chtěla použít ovesné vločky. Takže to bylo trochu čekání před troubou, jestli to vyjde. A recept na Ovesnou Bublaninu z Černého rybízu.

 

ovesná bublanina
Než jsem ji stihla vyfotit, byla skoro celá pryč.

 

Ingredience

na velký pekáček

  • 200 g ovesné mouky (rozmixované jemné ovesné vločky)
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů (používám od značky bionebio)
  • 1 ČL mleté skořice
  • 3 PL medu
  • 1 kelímek zakysané smetany deluxe (může být i klasická)
  • 2 – 3 PL rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
  • 5 vajíček od nejlepší slepice tzn. domácích
  • černý rybíz

Drobenka

množství jsem dělala od oka

  • ovesné vločky jemné
  • domácí vanilkový cukr (nebo z kupovaný)
  • máslo/kokosový olej

Postup

Prvně jsem smíchala všechny suché ingredience. V druhé míse jsem postupně dala dohromady ingredience mokré a nakonec je promixovala mixérem (ponorný nebo s metličkami). Mokré ingredience jsem zamíchala do suchých a ještě jednou promixovala mixérem.

Troubu jsem rozehřála na 180 stupňů a mezitím připravila drobenku. Hotové těsto jsem dala do pekáčku vystlaného pečícím papírem. Povrch jsem hojně posypala černým rybízem, přidala drobenku a dala péct na 35 – 40 minut do trouby.

Nejlepší je ještě lehce teplý ke kávičce. Na druhý den se mi zdál o něco sušší, ale čaj nebo káva to doladí.

Užijte si kyselkavou chuť 🙂

-h-

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Sbíráme cookie pro lepší fungování webu.