Obezita Jako Chronické Onemocnění? Jan Vyjídák

Žít s nadváhou je prekérka, z které je cesty ven. Zdá se, že samotná obezita je z velké části problémem stylu našeho stravování. Stravování se za posledních několik desetiletí stalo záležitostí vysoce zpracovaných výrobků. Obezita je stále častějším problémem i u dětí, které přejímají špatný stravovací styl a životní návyky svých rodičů.

Ve výživě je všechno naopak

Když jsem se do výživy ponořila hlouběji, tak jsem časem začala zjišťovat, že je ve stravování všechno jinak, než se celoplošně doporučuje. Obezita se často označuje jako výsledek toho, že moc jíme a málo se hýbeme. Jenže co pak děti a lidé vykonávající fyzicky náročnou práci, kteří s sebou nesou viditelná kila navíc? Společně jsme se nad tímto pozastavili i my dva s Honzou Vyjídákem. Taky si dlouhá léta myslel, že je obezita problémem nedostatečného pohybu.

Obezita jako důsledek nevhodného životního stylu

Sama za obezitou vidím daleko víc příčin, než jen nevhodné stravování. Lidé zápasející s obezitou se taky potýkají s nedostatkem spánku, vysokou mírou stresu, hormonální nerovnováhou, užíváním léků a paradoxně podvýživou z konzumace nutričně chudých potravin (sladké limonády, sladkosti v podobě tyčinek, pochutiny jako brambůrky, pečivo, kupované omáčky apod.). Konzumací chudých potravin na živiny vypotřebováváme naši zásobu vitamínů a minerálů v těle.

Takže nejen že dáváme do svého těla nezdravé jídlo, ale taky tímto jídlem vypotřebováváme své zásoby vitamínů a minerálů v těle.

Samozřejmě jsou jedinci, kteří žijí bohémským stylem života a nikdy je obezita nezasáhne. Ani se u nich nerozvine žádná z chronických onemocnění, jako je diabetes, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, poruchy štítné žlázy, syndrom vyčerpání nadledvinek apod. Nevím jak ty, ale já se na tohle nechci spoléhat. Nechci se spoléhat na to, že když budu jíst špatně, tak mě nic takového nepostihne.

Navíc sama moc dobře vím, jak se cítím na jídle, které mi dělá dobře a jak na jídle, na které mé tělo reaguje únavou a poklesem energie.

Nic není černobílé

Čím déle a víc do hloubky se o vliv stravování na naše tělo zajímám, tím víc mi z toho vychází, že nic není černobílé. Do toho jak vypadá naše tělo zasahuje tolik oblastí, které se na první pohled můžou zdát jako malicherné. Navíc se většinou taková obezita vyvíjí postupně během několika let, přičemž mnoho dalších drobností hraje velkou roli. To jak spíme, to jak přemýšlíme, to jak odpočíváme, ale taky používáme své tělo, jestli máme harmonické vztahy, jestli v životě děláme to, co nás baví. Při tomto výčtu si asi možná teď taky říkáš, jak tohle může souviset s nadváhou.

Nasycené tuky a cholesterol

Dlouhou dobu se doporučovalo omezovat živočišné výrobky z důvodu vysokého obsahu nasycených tuků. Nasycené tuky byly dlouho mylně označovány za viníka vysokého cholesterolu a tedy onemocnění srdce a cév. Proto bylo máslo společně s vajíčky dlouho dobu na pranýři a jejich konzumace se doporučovala omezovat. To, proč bojuji za zdravé nasycené živočišné tuky, si přečti tady.

Přišly margaríny a rostlinné oleje, které jsou vysoce průmyslově zpracované. Jejich průmyslové zpracování škodí našemu zdraví. Na rozdíl od živočišných tuků, které vždycky byly součástí stravování v jejich tradiční úpravě, které zdraví neškodí. O pár let později začalo být máslo a vajíčka resuscitovány a pokládány jako za nejlepší potraviny, které jsou bohaté na důležité vitamíny (A, D, K…).

Za to rostlinné oleje, o kterých se hlásalo, že ochrání naše srdce před onemocněním srdce a cév se teď nezdá, že jsou pro nás prospěšné. Bohužel se v mnoha komerčních médiích stále ještě tato mylná informace, o prospěšnosti rostlinných tuků, podporuje.

Špatné tuky a nadměrná konzumace curku

Vypadá to, že viníkem obezity a chronických onemocnění je nadměrná konzumace rafinovaného cukru a rostlinných olejů. Rafinace zbavuje potraviny jejich výživných látek. Zpracováním olejů za vysokých teplot vznikají trans mastné kyseliny, které způsobují mnohá onemocnění. Taky vysoká konzumace esenciálních mastných kyselin jako je omega – 3 a omega -6 v jejich nepoměru škodí. Jejich nepoměr působí na naše tělo prozánětlivě. Tedy vytváří prostředí v těle, ve kterém se daří ke vzniku výše zmíněných nemocí. Ale to bych už utíkala moc daleko.

S Honzou Vyjídákem, který dobře rozumí problematice stravování a chronických onemocnění, jsme tato témata nakousli a snažili se o jejich nejčistší a nejjednodušší vysvětlení. Oba dva moc dobře víme, že kvalita stravování má vysoký dopad na to, jak jsme na tom se zdravím a tedy i s potenciální nadváhou a dalšími chronickými nemocemi.

Záleží na tom, co si (ne)dáváme denně na talíř

Rozhodně si nemyslíme, že je obezita problémem nedostatečného pobyhu, ale že leží právě v tom, co si denně (ne)dáváme na talíř. Samozřejmě do toho, jak jsme na tom se zdravím, zasahuje daleko víc věcí, než jen jídlo, jak jsem vypsala výše. S Honzou jsem taky nakousla téma, které je podle mě hodně kontroverzní. A to, jestli člověk může prospívat jak na nízkosacharidové stravě (vynechání obilovin a škobů, kdy se sacharidy přijímají pouze ze zeleniny a malého mnbožství ovoce) nebo na stravě vegetariánské, tedy vysokosacharidové (vynechání živočišných výrobků).

Na toto téma se v naší společnosti dělíme na dva tábory, kdy jeden zastává jedno stravování jako to nejlepší a druhý tábor samozřejmě to opačné. Důležité je říct, že oba dva tyto tábory se v jednom prolínají. Obě dvě skupiny jí základní potraviny, což je důvodem prospívaní na jednom nebo druhém způsobu stravování.

To jaký směr vyhovuje nebo bude vyhovovat tobě stojí za zkoušku. Nejlépe každý sám na sobě pozná, co mu nejvíc vyhovuje z pohledu energie, koncentrace, snížení chutí na sladké a taky možné snížení váhy.

Honza Vyjídák byl taky hostem Margit Slimákové. České velmi uznávané doktorky farmacie, která je specialistkou na prevenci a výživu. Náš společný rozhovor s Margit na téma boření mýtů ve stravování si můžeš poslechnout tady.

Rozhovor si můžeš poslechnout i na YouTube


Práva na hudbu, kterou slyšíš v podcastu. Jen kdyby nebylo jasno, co to je a proč to sem dávám.

For Mimi by Twin Musicom is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: www.twinmusicom.org/
Whatdafunk by Audionautix is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: audionautix.com/

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *