NeArabské Marokánky s Rýžovým Mlékem

5 Shares

Když jsem tyto marokánky připravovala, tak mě vůbec nenapadlo vážit suroviny. Je to tím, že já nerada vážím a nerada se držím přesných gramáží. Mnohem radši si se surovinami hraji a podle potřeby jejich množství upravuji. Když je těsto moc řídké, tak něčeho přidám, když je naopak moc husté, tak přidám tekutiny. Takto vlastnosti surovin, s kterými pracuji, poznávám. A to mě baví. Proto jsem u těchto NeArabských Marokánek s Rýžovovým mlékem pustila uzdu své fantazie.

Jenže. Nedošlo mi, že by NeArabské Marokánky s Rýžovým mlékem mohly být až taaaak dobré, že by bylo hodno se s vámi podělit o recepis, který teď nemám. Nevadí, zkusíme to napravit. Mě samotnou by příští rok mrzelo při vzpomínce na ně, jak byly vynikající a neměla ani páru, co všechno jsem do nich dala. Pokusím se tedy sepsat zhruba množství surovin, jak se lidově říká od oka.

A teď ještě jedna zábavná část. Při vymýšlení o nadpisu na tento recepr mě napadlo si vygooglit, co to vůbec marokánka přesně je a co všechno do ní má správně přijít. Na wikipedii jsem našla:

“Marokánka (marokánská placička) je tvrdá sladká placička arabského původu. Původní receptura obsahovala kromě medu, oříšků, datlí, cukru, kakaa a vanilky ještě hašiš, který v Česku v běžně prodávaných marokánkách nenajdete.”

Takže proto název NeArabské Marokánky milí, vážení. Jen aby bylo jasno 😀 Pojďme na ten recepis.

marokánky bez přidaného cukru a bez mléka

Ingredience na marokánky

  • 2 dlaně lískových ořechů
  • 1 dlaň loupaných mandlí
  • 1/2 dlaně mandlí se slupkou
  • 1 dlaň kešu ořechů
  • 1 dlaň slunečnicových semínek
  • 1 dlaň přírodního sezamového semínka (od klasického se liší tím, že není tak světlé, ale spíš do šeda)
  • 1 dlaň strouhaného kokosu
  • 2 dlaně sušených datlí
  • zasypat amarantovými pukanci (lze vynechat)
  • 8 – 10 PL ovesných vloček
  • 1 1/2 hrnku rýžového mléka
  • skořice
  • tabulka hořké čokolády nad 70 % (já použila z Lidlu)
  • kokosový olej
  • hořké kakao

Postup

Surovin je poměrně hodně. Možná i proto jsem recept nevážila a nesepisovala. Já sama když vidím tolik surovin v receptu, tak jej proletím jen očima, zavírám a hledám další. Vždycky mě to odradí, ale podle sebe bych neměl soudit ostatní. Spíš je to takový recept co dům dal. Takže pokud zrovna jeden nebo druhý druh ořechů nemáte doma, tak to vůbec ničemu nevadí nahradit jej jiným. Kdo konzumuje kravské mléko, může dát kravské, kdo radši rozinky, může dát rozinky. Jen se pak chuť samotných marokánek od těch mých bude lišit, ale to je snad jasné.

Všechny suroviny jsem si nasekala na hrubé kousky, kromě semínek, která jsem tam dala celá. Semínka a kokos taky můžete přidat podle libosti od oka. Já jsem si prvně nasekala ořechy a datle a pak celou směs zasypala semínky a kokosem.

Na pánvi jsem si rozehřála dvě polévkové lžíce kokosového oleje a směs společně s ovesnými vločkami zlehka osmahla, dokud se neprovoněla po bytě. Potom jsem směs zasypala skořicí a zalila rýžovým mlékem, které má příjemnou nasládlou chuť. Mléka jsem přidala taky od oka, aby směs nebyla suchá. Na mírném plameni mícháte tak dlouho dokud nevznikne hustá kaše. Poté ji dáte stranou.

Troubu si rozehřejte na 180 stupňů. Z vychládlé směsi tvarujte placičky, které dáte na plech s pečícím papírem. Pečte cca 20 – 30 minut, tak aby marokánky držely pohromadě.

Po upečení marokánky nechejte zchládnout. Mezitím si nad vodní lázní rozpusťte čokoládu, ke které přidejte cca 1 – 2 polévkové lžíce kokosového oleje a 2 lžíce hořkého kakaa. Pořádně promíchejte a pomocí lžíce pokapávejte zchládlé marokánky. Počokoládované marokánky dejte na hodinku do lednice a máte hotovo.

Fíha. Dlouhé co? V podstatě je to jednoduché, jen to má tři mezikroky, než se dostanete k finálnímu veledílu.

Vím, že budou chutnat, tak bacha na ně, ať nějaké do Vánoc vydrží.

A nezapomeňte, že to mají být NeArabské Marokánky 😀

Krásný předvánoční týden

-h-

zdravé marokánky

5 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *