fbpx

Na Jídle Záleží Celý Život

Share on facebook
Share on email
Share on pinterest

Jsou věci, které se kolem nás točí celý život. A jsou věci, které se kolem nás točí a utváří kvalitu našeho života daleko předtím, než náš samotný život započne. Jednou z těchto věcí je jídlo.

To jak nás ovlivňuje si stále uvědomuje jen málo lidí. Přitom kvalita jídla ovlivňuje náš budoucí život už tehdy, než nás naši rodiče vůbec splodí. Návyky, které do té doby byly součástí jejich života, budou pravděpodobně jejich součástí i po početí dítěte. To s jakým biologickým základem (od obou rodičů) je dítě početo, takovou „startovní“ plošinu dítě dostává do života. Řečeno trochu ze široka o tom, že na jídle záleží už od nejútlejšího věku.

Jídlo všude kam se podíváš

Jídlo nás ve 21. století obklopuje 24/7. Nikdy není problém během jakékoliv denní hodiny skočit do krámu nebo supermarketu a koupit něco k snědku. Žijeme v přebytku potravin, kdy více je lépe a 2 + 1 akce určují poptávku po potravinách. Vyměnili jsme VÍCE ZA MÉNĚ, kdy velké množství nekvalitního jídla způsobuje podvyživenost organismu.

Když jíte jídlo, které neobsahuje živiny, ale pouze prázdné kalorie, tak co svému tělu dáváte? Pouze prázdné kalorie bez živin. Bez pochopení toho, jak naše tělo pracuje a jaký vliv na něj má jídlo, opakujeme stále dokola špatná rozhodnutí ve výběru potravin. Poté často dochází k údivu, jak je možné, že nedosahujeme výsledku (podoby našeho těla), který bychom chtěli.

Řešení je v učení se správných informací o tom, jak naše tělo pracuje. Co mu prospívá a co naopak neprospívá. Porozumění, proč některé jídlo mi dá energii na celý den a proč mě jiné jídlo znechutí a unaví po zbytek mojí pracovní doby.

Ne vždy dokážete odolat

Sama vím, jak je těžké chodit kolem voňavých, čerstvě upečených a usmažených „dobrot“ nabízených 24/7 a kontrolovat sama sebe. Vím, jak je těžké odolat rychlé objednávce pizzy místo věnování času přípravě zeleninového salátu s fazolemi a francouzskou zálivkou, když jsem zrovna ve spěchu. Samozřejmě, že se někdy neubráním a pizzu si dám. Pak se ale cítím příšerně ještě dva dny potom a pohled na moje nafouklé břicho taky není moc přítažlivý.

Před takovým rozhodnutím, si vždycky na misky vah položím nezdravé, nevýživné jídlo versus výživné jídlo plné energie. Porovnám si, co mohu získat a co mohu ztratit pro pár chvil uspokojení chuti nezdravým jídlem a co získat a ztratit tím, že volba padne pro výživné a čerstvé jídlo. Klíčem k úspěchu stravovat se zdravě je konzistentnost.

Konzistentnost je klíčem k úspěchu

Tak jak vás jedno nezdravé jídlo neudělá tlustým, ale maximálně vám vypne mozek na pár hodin, tak vás ani jedno zdravé jídlo neudělá štíhlým. Konzistentnost je to, co nás dělá úspěšnými ať se jedná o pravidelný pohyb nebo pravidelné stravování během dne. Vaše volba mezi zdravým a nezdravým jídlem bude jednodušší, když už budete mít za sebou měsíc stravování se zdravě, než na začátku. Naopak na začátku pro vás může být náročné se rozhodnout, kterému jídlu dáte přednost, protože návyk na zdravé jídlo ještě není vytvořen a upevněn.

Jak často tato rozhodnutí mezi zdravým a nezdravým jídlem děláte vy? Přemýšlíte nad vaší možnou volbou nebo sáhnete po tom prvním, co vás napadne nehledě na pozitiva/negativa daného jídla? Chcete tuto situaci bludného kruhu provždy vyřešit? Napište mi na [email protected], ráda vám pomůžu.

-h-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Sbíráme cookie pro lepší fungování webu.