Krůtí Kofty s Chřestem na Másle a Domácí Majonézou

Už jsi viděla můj propr trupr mlýnek na maso? Mlýnek bych jej nenazývala. Je to klasický mixér, díky kterému vytvářím všechny směsi z mletého masa. Přesně jako tuto směs na Krůtí Kofty.

Každý kuchař by se asi zděsil, kdyby viděl, že si připravuji mleté maso na kofty pomocí mixéru. Když ono to, ale opravdu jde. Ráda si směsi na mleté maso připravuji sama, takže na tyto kofty tomu nebylo jinak. Na jídle z mletého masa je super to, že vždycky z toho vykouzlíš dobré jídlo.

Tuk dělá jídlo chutným

Nevím čím to, ale ještě se mi ani jednou nestalo, že by se to nedalo jíst. Pro mě je nejlepší používat maso na mletí, které má vyšší obsah tuku. Tuk dělá jídlo chutnějším a taky sytějším. Jsme s Patrikem na paleo stravě, víc si  ní můžeš přečíst v tomto článku, takže tuk tvoří největší část našeho jídelníčku.

Nejvýhodnější zdroj energie

Tuk má z pohledu kalorií jejich největší množství. Na 1 gram tuku připadne 9 kalorií. To znamená, že z hlediska množství energie je pro nás nejvýhodnější, tedy nejsytější. Zasytí nás na daleko delší dobu, než sacharidy, které mají stejně jako proteiny pouze po 4 kaloriích na jejich 1 gram.

Díky vysokému množství tuku v naší stravě jsme s Patrikem schopní jíst jen 3x denně (někdy i 2x denně), bez pocitu hladu. Což je pro nás hlavně z časového hlediska velmi výhodné, protože ušetříme čas vařením, následným uklízením a mytím nádobí.

Ono se to nezdá, ale přípravou jídla, ztratíte během dne mnoho času. Tím nechci říct, že si nemáš vařit. Vařit si sám a vědět co jím, je to nejlepší, co pro sebe můžeš dělat. Jen podávám možnost ušetřit čas tím, že ponížíš množství sacharidů v jídelníčku. To nahradíš větším množstvím tuků, aby tě jídlo zasytilo na 5 – 6 hodin. Díky tomu se můžeš nerušeně věnovat svojí práci nebo vyrazit ven bez potřeby krosny na zádech s krabičkami plných svačin.

Krůtí Kofty s Chřestem na Másle a Domácí Majonézou

Pro dvě osoby

Ingredience

350 g mletého krůtího masa (můžeš taky zkusit jehněčí, hovězí nebo mix mletého masa)

1 vejce

½ cibule

1 ČL francouzské hořčice (ta krásná plná semínek celé hořčice)

Strouhaný sýr (volitelné)

Sůl, pepř

Máslo

Svazek zeleného chřestu

Cca 8 špejlí

Postup na Domácí Majonézu najdeš tady

Postup

Pokud nemáš k dostání mleté krůtí maso nebo si jej raději jako já melete doma sami, tak jej pomelte pomocí mlýnku na maso. Pro rebely, jako jsme my s Patrikem, postačí mixér se sekacími nožíky. Ten náš s námi procestoval už kus světa. Bydlel s námi Anglii, Velkém Meziřící a teď ve Španělsku.

Maso rozmixuj s mixéru spolu s nakrájenou cibulí nahrubo, lžičkou hořčice, jedním vajíčkem, solí a pepřem.

Krůtí Kofty s Chřestem na Másle a Domácí Majonézou

Nemixuj dlouho, ať z masa nemáš spíš kaši než směs na pečení. Pokud chceš, můžeš do směsi přimíchat dvě polévkové lžíce nastrouhaného sýru. Rozděl směs na 8 částí, které budeš dávat na špejli.

Špejle doporučuji zkrátit, ať nejsou zbytečně dlouhé a nezavazí na pečícím plechu. Z masové směsi si pomocí rukou udělej váleček. Špejli promáčkni do válečku a pomocí rukou ještě víc přimáčkni. Délka válečku je na tobě. Někdo rád váleček delší a užší, někdo kratší a tlustší. Takto postupuj se zbytkem masa.

Troubu si rozehřej na 200 stupňů. Krůtí kofty umísti na plech s pečícím papírem a peč zhruba 25 – 30 minut. Záleží na šířce válečků.

Mezitím si připrav chřest a majonézu. Pokud nechceš dávat peníze za chřest, který je v České republice poměrně drahý, můžeš zvolit jakýkoliv zeleninový salát s olivovým olejem. Ke krůtím koftům se taky hodí listový špenát lehce podušený na pánvičce.

Z chřestu odkroj tvrdé a dřevnaté konce (cca 2 – 3 cm). Na pánvičce si rozpusť kus másla a na mírném plameni nechej chřest změknout.

S máslem nemusíš šetřit. Díky máslu je chřest poté krásně vláčný.

Krůtí Kofty s Chřestem na Másle a Domácí Majonézou

Paleo Víkend Recepty Hana Štipák

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *