Křehké Ovesné Koláčky

Až tento recept budete číst, tak už budeme odstěhovaní od našeho kamaráda a bude mít za sebou první dny žití v Barceloně. Den, kdy tento recept na křehké ovesné koláčky vznikl, se Patrik vracel z pracovního víkendu v Litvě. Jako správná žena jsem mu chtěla přichystat něco na přivítanou. Je na sladké dobrůtky stejně jako já, takže volba byla jasná. Původně jsem si myslela, že u sebe nemám dostatek surovin na patřičné tvoření a uvolnění kreativity.

Pak jsem nahlídla do českých zásob a věděla jsem, že mám všeho dost. Dost na tyto křehké ovesné koláčky s tím úžasným zeleným nahoře, čemu jsem se rozhodla říkat fíkovidla. Možná si teď říkáte, hahaha Hano, kde mám teď asi vzít fíky. Nemusíte mít, můžete fíkovidla nahradit čímkoliv jiným. Třeba povidli nebo domácí marmoškou. Jen se opovažte tam nacpat nějakou kupovanou hrůzu ze supráče.

Ingredience

100 gramů ovesných vloček
80 gramů špaldové mouky hladké (pokud nemáte nahraďte vločkami nebo jinou celozrnnou moukou)
100 gramů studeného másla
80 gramů třtinového cukru (můžete dát i míň, na mě byly hodně sladké)
1 vejce
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
1/2 ČL mleté skořice
4 PL nahrubo nasekaných ořechů spolu se sušenými rozinkami, datlemi nebo brusinkami
Fíkovidla, povidla, domácí marmeláda

Křehké ovesné koláčky

Postup

Všechny ingredience pořádně dohromady promačkáme, aby nám vznikla pevná hmota. Tvoříme stejně velké kuličky, které na pečícím papíru rozmáčkeme do tvaru koláčku, čímž nám vznikne otvor na fíkovidla.

Pečeme na 150 stupňů 10 minut. Poté plech vytáhne, do otorů dáme fíkovidla a dáme péct na dalších 10 minut při stejné teplotě.

Nechejte si křupat.

-h-

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *