Kozí Farma Vizovice Mléko Pasterujeme Šetrně Martin Vlček

Minulý týden jsem se rozjela na nedalekou Kozí Farmu ve Vizovicích. Máme to opravdu za humny, tak by bylo škoda tam nezavítat a nevyzpovídat pana Martina Vlčka. Pan Martin společně se svojí přítelkyní mají na starost 80 koz, které se nerušeně pasou na kopečku nad jejich domem.

Kozí farma živě

Hlavním důvodem proč mě lákalo na farmu zavítat bylo to, abych se mohla podívat, jak kozy na farmě žijí. Z dětství, kdy můj děda choval i kozy, si je pamatuji jenom z chlívku. V chlívku se dělily o prostor ještě s krávami. Když mě pan Vlček vzal do výběhu koz, tak se na nás hned několik seběhlo a začaly se k nám lísat. Překvapilo mě, že nijak nejdou cítit. Důvodem je to, že žijí celý rok venku. Ani mléko a mléčné výrobky od těchto koz nejdou cítit. Někteří lidé žijí v domnění, že kozí mléko smrdí.

Smrdí, ale jen mléko od koz, které jsou zavřené v chlívku, kdy na sebe koza natahuje pachy z prostředí, ve kterém se pohybuje. Proto když jsem ochutnala pak doma kozí kefír, který jsem si koupila, nestačila jsem se divit. Chuť naprosto lahodná. Daleko jemnější, než kefír z kravského mléka.

Mléko pasterujeme šetrně

Samo, že jsem šla na výzvědy. Hodně mě zajímalo jestli se na farmě mléko pasteruje, to znamená jestli se tepelně upravuje. Vysokou tepelnou úpravou mléka se totiž zabijí veškeré prospěšné vitamíny a enzymy, které v mléku jsou. Pak je mléko mrtvé. Bez jakýchkoliv benefitů pro naše zdraví.

To je taky důvod, proč si mléko v běžném obchodě nekupuji. Je to jen bílá voda, která dokáže přežít několik týdnů po otevření v lednici bez změny na chuti, pachu a vzhledu. To je dostatečný důkaz, že v takovém mléku pro nás nic prospěšného není. Důvodem je vysoké zpracování těchto produktů, jako je pasterace a homogenizace.

Pan Vlček mi vysvětlil, že existují tři druhy pasterace. Se svojí přítelkyní pasterují tím nejšetrnějším způsobem. Jaký to je se dozvíš v rozhovoru níže. K prodeji mají taky syrové mléko, ale jen pouze na svojí farmě, protože to jinak legislativa neumožňuje. Já sama u mléčných výrobků upřednostňuji ty, které pochází z farmy pasoucích se zvířat.

Upřednostňuji je taky proto, že mají přirozené vysoké procento obsahu tuku v mléku a mléčných výrobcích. Pro ty, kteří mají strach z nasycených tuků, které se ve velkém množství vyskytují v živočišných potravinách, si přečti tento článek.

Vybíravá jako koza

Ne nadarmo se říká: „mlsná jako koza“. Koza je vybíravá v jídle. Nejraději spásá větvičky, listy, kůru a bylinky. Po trávě sahá až jako posledním zdroji obživy. Sama si vybírá, co bude spásat podle toho, co její tělo aktuálně potřebuje.

Kameru jsem vzala i na pastvu. Celý rozhovor o kozím mléce najdeš níže.

Kvalitu mléka určuje strava, kterou dostávají

Kozu jako jediné zvíře nepotkává onemocnění rakovinou. Koza si dokáže vybrat bylinky, které ji před tímto druhem onemocnění ochrání. Výběrem toho co venku jí podstatně své mléko taky obohacují. Naopak když jsou kozy chovány v uzavřeném konvenčním chovu a nemají možnost výběru, tak je jejich mléko bude ochuzené. A jak řekl pan Vlček: „mléko od těchto koz je šťastnější“.

Kozí mléko má menší množství laktózy

Po kozím mléku mohou sáhnout ti, kteří mají problém s trávením kravského mléka. Kravské mléko má daleko větší množství laktózy, než právě kozí mléko. Když si z něj uděláte nebo koupíte kefír, tak bude ještě lépe stravitelnější. Takže pokud máš problém s kravským mlékem a přesto chceš mléko nebo mléčné výrobky konzumovat, tak vyzkoušej kozí mléko a uvidíš.

Cena versus kvalita a okurková sezóna přes zimu

Kozí výrobky jsou cenově dražší, než kravské. Je to z toho důvodu, že koza má méně mléka než kráva. Taky je to dáno tím, že přes zimu kozy nemají mléko. Takže si farma na sebe musí vydělat běhěm sezóny, aby měli z čeho čerpat přes zimu. Kozí výrobky nejsou mainstreamovou záležitostí už  kvůli jejich vyšší ceně.

Češi stále sahají po tom, co je levné a čeho se nejvíc nají bez ohledu na to, jaké je to kvality a jestli jim to potenciálně škodí.

Já jsem byla z farmy nadšená. Odvezla jsem si litrový kefír, čerstvý sýr s pažitkou, kozí sýr na balkánský způsob a kozí camembert.  Stojí za to si připlatit a občas si dopřát i kozí produkty. Chutí jsou opravdu vynikající a hlavně podpoříte tak malé české farmáře, kteří dělají svoji práci srdcem, což je na Kozí farmě ve Vizovicích vidět.

Kam na Kozí Farmu

Kozí farmu najdeš ve Vizovicích. Jede se k ní směrem k rekreačnímu středisku Revika. Zlíňáci průjezdem Vizovicemi si na hlavní křižovatce všimnou oranžové cedule, která upozorňuje na farmu.

Pro přesnou adresu a další informace týkající se farmy, otvírací doby a možných akcí, kde můžete produkty z farmy potkat, se podívej tady. Na webových stránkách farmy najdeš i mnoho videí přímo z prostředí, kde kozy žijí. Farmu taky můžeš navštívit osobně a po domluvě si zajistit exkurzi na farmě.

Mám pro tebe rozhovor i s videem


Práva na hudbu, kterou slyšíš v podcastu. Jen kdyby nebylo jasno, co to je a proč to sem dávám.

For Mimi by Twin Musicom is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: www.twinmusicom.org/
Whatdafunk by Audionautix is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: audionautix.com/

One thought on “Kozí Farma Vizovice Mléko Pasterujeme Šetrně Martin Vlček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *