Strouhaný Koláč z Dýně Hokkaido

Poslední dny se to u mě hemží koláči. Jednou je to koláč z cukety s letními rajčaty a parmezánem, podruhé ze špagetové dýně a teď potřetí jeden kousek ze strouhané dýně hokkaido. Strouhaný koláč z dýně hokkaido jsem připravila na cestu do Slovinska.

Co mě nejvíc zasytí

Nejvíc ze všeho mě dokážou zasytit vajíčka a maso. Miluji taky všechny kefíry, ať už z kozího nebo kravského mléka, jogurty, ale vajíčka a maso je pro mě topovka. O kozím mléku jsem natočila rozhovor na Kozí Farmě v Vizovicíh, který si poslechni tady. Teď jsme na týden ve Slovinsku a každý den máme nějaké aktivity. Vajíčka jsou na snídani jasná. Na takové snídani, kterou si dáváme kolem osmé hodiny, vydržím až do dvou, třech hodin odpoledne. Takže strouhaný koláč z dýně hokkaido tě rozhodně zasytí na půl dne.

Bez pocitu hladu, bez choutek na sladké a to i když chodíme po horách a jezdíme na kole. Proto strouhaný koláč z dýně hokkaido byl jasnou volbou na cesty, která nám zabrala osm hodin. Padlo na něj šest vajec, půlka malé hokkaido dýně a pak taková ta klasika, co se dává do každého jídla. Sůl, pepř, cibule. Ovoněla jsem jej ještě slaninou a chilli papričkami, aby to mělo ten správný říz.

Před dopečením jsem ještě popadla parmezán a udělala pár hoblinek.

Jídla která jsou rychlá a krásná

Příprava jakéhokoliv koláče, který se skládá z vajíček a zeleniny, nezabere víc jak třičtvrtě hodiny a to i s pečením a úklidem nádobí po chystání. To mám na těchto jídlech ráda. Efektivita, krása a výživnost v jednom jídle. K tomu aby se člověk najedl v poměrně krátkém čase nepotřebuje žít na fast foodech. Je fakt, že některá jídla potřebují delší čas na přípravu i vaření, ale o tom to je.

Když ten čas na to aktuálně je, tak si uděláme jídlo na přípravu a vaření náročnější, protože si to zaslouží. Jinak by nemohlo dosáhnout takových chutí a třeba ani ne takového vzhledu. Když není moc času nazbyt, vajíčka a maso se zeleninou na milion způsobů vítězí.

Dýně Hokkaido

Tento strouhaný koláč z dýně hokkaido vznikl právě v časovém presu, když jsme se chystali do Slovinska. Původně jsem s sebou chtěla na cestu připravit ještě i sladký koláč z ořechových mouk a ostružin. Ostružiny se letos už blíží ke svému konci, ale nakonec na jejich posldní využití nezbyl čas. Konec konců, člověk se při takové cestě v autě moc nehýbe, aby si takový sladký koláček zasloužil, takže to nebyla až taková škoda.

Ingredience na strouhaný koláč z dýně hokkaido

  • 1/2 malé dýně hokkaido
  • 6 vajec
  • slanina
  • 1 menší cibule
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř
  • chilli prapričky
  • parmezán
  • pažitka, petrželka – volitelné

Postup

Dýni hokkaido jsem přepůlila, odstranila semínka a očistila od slupky. Nastouhala jsem ji na hrubém struhadle. Cibuli společně se slaninou jsem si nakrájela na malé kousky a osmahla na pánvičce. Mezitím co se cibule se slaninou smažila, jsem k dýni v misce přidala vajíčka, sůl, pepř a pořádně všechno promíchala. Po chvilce jsem přidala i nakrájenou jarní cibulku nahrubo. Přidávám ji k ostatním ingrediencím až později, aby se nespálila.

Troubu jsem si rozehřála na 200 stupňů. Jakmile se cibule a slanina osmahla dozlatova, přidala jsem ji ke směsi s dýní. V tuto chvíli můžeš přidat jakékoliv bylinky podle své libosti. Já mám nejradši pažitku a petrželku.

Celou směs nalij do koláčové keramické formy o průměru zhruba 22 cm. Nechej péct 25 – 30 minut. Před koncem přidej pár hoblinek parmezánu a chilli papričky nakrájené nadrobno. Před koncem dám troubu na horní gril, aby se sýr zapekl a koláč krásně naběhl do výšky.

2 thoughts on “Strouhaný Koláč z Dýně Hokkaido

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *