Karbanátky s Petrželkou, Rozmarýnem a Parmazánem Obalované v Mandlové Mouce

Karbanátky ve Španělsku frčely

Když jsme s Patrikem byli ve Španělsku, tak jsem poslední měsíce hodně využívala mleté maso na karbanátky, masové kuličky a kofty. V Česku jsme už nějaký ten měsíc. Sáhnout po mletém mase nás nenapadlo až ve chvíli, když jsme ho uviděli u našeho oblíbeného řezníka ve vedlejší vesnici. Jen jsme se na sebe s Patrikem podívali a oběd byl jasný.

Mleté maso na milion způsobů

U mletého masa miluji to, že s karbanátky to může začít, jít přes kofty, masové kuličky, plněné papriky, sekanou, nádivky až po lasagne třeba z cukety. Nejraději na karbanátky používám vepřové maso, hovězí maso a nebo jejich kombinaci. Přirozeně se vyskytující tuk v mase dodá karbanátkům ten správný šmak.

Nepohrdnu ani mletým kuřecím nebo krůtím na karbanátky, ale to už je přece sušší. Když kuřecí nebo krůtí mleté použiji, tak k němu obvykle přidám ještě nastrouhaný sýr s vysokým obsahem tuku. Maso pak není tak suché. Nejlepší pro mě u mletého masa je to, že ať do něj přidáte cokoliv, tak to vždycky vyjde chuťově dobře. Prozatím vždycky vyšlo a tento recept vyšel taky.

Karbanátky s Petrželkou, Rozmarýnem a Parmazánem Obalované v Mandlové Mouce

V čem karbanátky obalovat

Klasicky se karbanátky obalují v trojobalu (mouka, vejce, vajíčko). U nás doma používáme jen mouku žitnou na kváskový chleba. Jinak se obilninám, mouce a moučným výrobkům z velké části vyhýbáme. Takže ani do trojobalu neobalujeme, protože s žitnou moukou by to asi mělo divnou chuť a strouhanka je zase mouka jen v jiném stavu.

Proto jsme se odnaučili klasicky obalovat a nechybí nám to. Když na to přijde, tak používáme na obalování mleté mandle nebo přímo mandlovou mouku. Rozdíl mezi mletými mandlemi a mandlovou moukou je ten, že mandlová mouka je daleko jemnější než rozemleté mandle doma. Ale záleží na tom, jaký máte mixér a jaké mandle využíváte. Já využívám mandle i se slupkou, tak je pak rozmixovaná směs tmavší, než z rozmixovaných mandlí blanšírovaných.

Tak či onak, pokud jsi to ještě nezkoušela směle do toho. Kvalitní mandle můžeš koupit tady u mého oblíbeného prodejce Svět Plodů.V nabídce mají i přímo mandlovou mouku, tak se můžeš kuknout i po ní. Když si u Světa Plodů něco koupíš přes můj odkaz, tak já z toho mám provize, čím podporuješ moji práci, ale tebe to nestojí nic navíc 🙂

Některé známé a kamarádky taky obalují v kokosové mouce, ale s tou jsem ještě neexperimentovala. Tak třeba další pokus. S mandlovou moukou jsem už zkoušela tyto Rybí Kousky v Mandlovo Arašídové Krustě nebo tyto Řízky v Mandlové Mouce s  kořením Uzená Paprika, která jim dodává na chuti. Vyzkoušej a uvidíš, že ti budou chutnat.

Ingredience na karbanátky

pro tři osoby

  • 500 – 600 gramů vepřového mletého masa
  • cca 4 PL strouhaného parmazánu
  • 2 PL čerstvé petrželky a  1 PL čerstvého rozmarýnu
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1/2 ČL sladká paprika
  • mandlová mouka na obalení

Postup

Cibulku, petrželku a rozmarýn nakrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem. Přidáme sůl a pepř. Na hrubém struhadle nastrouháme parmazán a přidáme k směsi. Směs rozdělíme na stejně velké karbanátky (já udělala sedm). Do hlubokého talíře si nasypeme mandlovou mouku a přidáme sladkou papriku. Promícháme a postupně v obalovací směsi obalujeme karbanátky.

Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a karbanátky pečeme zhruba 30 minut. Záleží na tom, jak široké je uděláš. V polovině času karbanátky obrátíme, aby byly opečené dozlatova z obou dvou stran.

One thought on “Karbanátky s Petrželkou, Rozmarýnem a Parmazánem Obalované v Mandlové Mouce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *