Jídlo Před 5 Lety a Teď [Ze Života Výživové Poradkyně]

Za posledních pět let se můj pohled na jídlo několikrát změnil. Začala jsem jako nepolíbená intuitivně vyřazovat to, co si každý dokáže selským rozumem odvodit, že není zdravé. Nepotřebovala jsem k tomu žádné články ani odborné názory. Dařilo se mi. Zhubla jsem 10 kilo, aniž bych jídlo změnila rapidně. I když za dobu pěti let se jídlo které jím podstatně změnilo.

Čím míň jsem toho věděla, tím to bylo jednodušší

S klidným srdcem můžu říct, že čím míň jsem toho o jídle věděla, tak to pro mě bylo jednodušší. Jenže s chutí roste chuť. Začala jsem číst, hledat výzkumy a někdy se odpověď na zdravé stravování zdála vzdálenější, než na počátku. Někdy jsem měla v hlavě takový zmatek, že jsem nevěděla kudy dál.

Chtěla jsem pro sebe dělat to nejlepší, ale s rozpolcenými myšlenkami a názory, které jsem četla, jsem byla jak zkoprnělá. Vím, že se z toho často cítíte unavení i vy. Rozumím tomu. Proto jsem se rozhodla začít se sérií článků s názvem Ze Života Výživové Poradkyně, kde se s vámi budu dělit o své myšlenky a úvahy nad jídlem. Myšlenky nejen o jídle, taky o tom, kde jsem byla před pěti lety a kde jsem teď. První článek z této série vyšel minulý týden a můžeš si jej přečíst tady.

K tomuto stejnému tématu jsem taky nahrála podcast, který si můžeš poslechnout níže. Je to dobrá volba pokud nevíš jak vyplnit prázdný čas během cestování a nebo uklízení.

Kdo nebo co mění můj pohled na jídlo

Říká se, že se naše postoje a názory formují podle pěti lidí, kteří se kolem nás nejčastěji pohybují. Proto si ráda pouštím do života nové lidi, kteří mi ho můžou nějak ovlivnit. Tyto lidi si ale dobře vybírám, protože jak asi dobře víš, tak tě člověk dokáže ovlivnit pozitivně (vytáhnout tě v něčem nahoru), ale taky negativně (stahovat tě dolů). Proto si lidi kolem sebe pečlivě vybírej podle toho, jakým směrem chceš v životě jít.

V posledních měsících se mé obzory rozšiřují díky podcastům, které nahrávám s inspirativními lidmi. Novým směrem mě poslal rozhovor s Terkou Broschovou. Rozhovor na téma stravování podle paleo, což dokázalo vyřešit dlouhodobý problém s atopickým ekzémem u Terčiného syna. Poslechni si jej tady.

Terka mě odkázala na knihu Syndrom trávení a psychologie a holky z Živé Kultury, Žanetu a Janu. To mi otevřelo trochu jiný pohled na jídlo. O tom víc v podcastu, který najdeš níže. Víš, že nejsem zastánce počítání kalorií ani vážení jídla. Od stravování šestkrát denně jsem se posunula ke stravování dvakrát až třikrát za den. Občas v týdnu zařadím přerušovaný půst a dbám na přísun kvalitních tuků. O tom, jak bojuji za zdravé nasycené tuky si přečti článek tady.


For Mimi by Twin Musicom is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: www.twinmusicom.org/
Whatdafunk by Audionautix is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: audionautix.com/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *