Jak Inzulín Ovlivňuje Pálení Tuků?

61 Shares

V předchozím článku jsme si řekli, proč z dlouhodobého hlediska pro hubnutí nefunguje snižování kalorického příjmu.  Pokud jsi předchozí článek nečetla, přejdi na něj tady. Nadváhu nezpůsobuje velký příjem kalorií versus málo kalorií tělem vydaných ven, ale hormonální nerovnováha.

Hormonální nerovnováhu způsobuje vysoký inzulín. Vysokou hladinu inzulínu způsobuje především velká konzumace sacharidů a velký počet jídel během dne. Hladina inzulínu se zvedá při každé konzumaci jídla. Inzulín nastavuje a ovlivňuje naši specificky nastavenou váhu tělu. To znamená, že pokud je inzulín neustále zvyšován, zvyšuje se tímto i nastavení naší váhy a to i v případě, že jíme správnou stravu.

Z dlouhodobého hlediska, kdy je inzulín soustavně zvyšován, může dojít k inzulínové resistenci, tedy odolnosti vůči inzulínu. To znamená, že tělo přestává reagovat na dosavadní dávky inzulínu. Aby na inzulín tělo zase dokázalo reagovat, musí se dávka inzulínu zvýšit.

Zvyšování inzulínu=zvyšování nastavení naší tělesné váhy=zvyšování ukládání tuku v těle

Aby mohla být energie z jídla při inzulínové rezistenci v těle uložena a později využita, je potřeba inzulín ještě víc zvýšit. Tímto dochází k poškození buněk v těle a obezitě.

Prolomení inzulínové rezistence

Jak Inzulín Ovlivňuje Pálení Tuků. Paleo a recepty z něho vycházející výrazně ovlivňují inzulínovou rezistenci v těle. Přečti si jak pomohou Tobě. Hana Štipák

K tomu abychom prolomili inzulínovou rezistenci a naše tělo začalo být na inzulín opět citlivé, musíme snížit hladinu inzulínu. Jak toho docílíme?

Uveďme si to na příkladu s antibiotiky. Při častém a vysokém užívání antibiotik, začneme být vůči jejich dávce odolní a tato dávka na nás přestane fungovat. K tomu, aby antibiotika opět fungovala, musíme jejich dávku zvýšit. Určitě to zní povědomě těm, kteří byli často antibiotiky léčeni. Zvýšením dávky antibiotik však ještě víc rozvíjíme rezistenci (odolnost) vůči antibiotikům. To znamená, že tělo začne být po určité době i na tuto již zvýšenou dávku odolné. Aby bylo dosaženo stejného výsledku, tak bude potřeba antibiotika opět zvýšit. Jak odolnost v tomto případě prolomit? Snížit používání antibiotik. To znamená mít období s přestávkami, kdy budeme užívat antibiotika ve velmi nízkých dávkách.

To stejné platí pro inzulínovou rezistenci. Aby tělo slyšelo a reagovalo na signál inzulínu, tak musíme hladinu inzulínu zvýšit. Čímž ale opět zvýšíme inzulínovou rezistenci ještě víc, a to nechceme. Takže musíme udělat přesný opak, jako tomu bylo na příkladu s antibiotiky. Musíme mít opakující se období s velmi nízkou hladinou inzulínu.

Jestliže soustavně vysoká hladina inzulínu vede k inzulínové rezistenci, opakované období s velmi nízkou hladinou inzulínu odolnost vůči inzulínu prolomí.

Jak na období s velmi nízkou hladinou inzulínu

Víme, co inzulínovou rezistenci způsobuje. Víme, že k jejímu prolomení je potřeba opakující se období s velmi nízkou hladinou inzulínu. Teď nám zbývá odpověď, jak tohle prostředí s nízkou hladinou inzulínu opakovaně v našem těle vytvářet.

Víme, že hladinu inzulínu zvyšuje konzumace jakéhokoliv jídla. Ať se jedná o sacharidy, tuky nebo bílkoviny, přičemž sacharidy zvyšují hladinu inzulínu nejvíce. Musíme mít tedy pod kontrolou, co a jak často jíme.

Necháváme inzulín odpočívat

Prvním krokem je z jídelníčku odstranit veškeré svačiny mezi jídly a před spaním. Svačiny k životu opravdu nejsou nutné a obejdeme se bez nich. Tímto se však vracíme v čase do lét kolem roku 1960, kdy konzumace svačin nebo stravování se mimo jídelní stůl bylo velice nepravděpodobné. Nejedlo během sledování televize, ani za chůze po městě, ani při cestě autem.

Jen si vzpomeňme, co nám říkaly naše babičky, když jsme během dne sahali po čokoládě nebo jiném jídle. Moc dobře si vybavuji, jak mi babička říkala: „nic do sebe před večeří neláduj nebo pak nebudeš jíst“. Zkrátka neexistovalo žádné svačení. Jedlo se 3x za den. Snídaně, oběd a večeře. Nebyl důvod proč svačit. Všechna tři jídla byla zkonzumována mezi osmou hodinou ranní a šestou hodinou večer, což byla dostatečná prevence před nadváhou. Inzulín měl možnost se vrátit na svoji nízkou hodnotu a odpočinout si.

inzulin
Obr. 1 Zelená barva označuje zleva konzumaci snídaně, obědu, večeře a reakci inzulínu, tedy jeho zvýšení. Modrá barva označuje období během dne, kdy nejíme a hladina inzulínu se dostává na nízkou hodnotu. Nejnižší hodnota je vyobrazená během spánku.

Dokonce, i když byl konzumován bílý chléb a těstoviny, tak v porovnání s dneškem byl výskyt nadváhy minimální. Jedl snad někdo v roce 1960 celozrnný chleba, těstoviny nebo snad žitný chléb? V tu dobu taková jídla ještě ani neexistovala. Zkuste se babičky zeptat na quinou, indiánskou rýži nebo chia semínka. Minimálně ji tím dostanete do rozpaků.

Jaké jídlo ovlivňuje zvyšování hladiny inzulínu

http://velkoobchod.svetplodu.cz/Ananas-prirodni-PREMIUM-Costa-Rica-1kg-d1002.htm?utm_source=AFFILIATEHS&utm_medium=HS_Ananas
Spojila jsem svou značku se Světem Plodů. Nakupujeme tam už několik let. Ořechy kupujeme minimálně na tři měsíce dopředu. Kup si své ořechy.

Všechny makroživiny jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky mají po jejich konzumaci vliv na zvýšení hladiny inzulínu do určitého stupně. Některá jídla hladinu inzulínu zvyšují méně, některá více. Každá konzumace jídla má však vliv na zvýšení hladiny inzulínu.

Klíčem k prevenci inzulínové rezistence je mít opakovaná období s velmi nízkou hladinou inzulínu. Na jeho nízkou hladinu se dostaneme tím, že mu dáme možnost se snížit. Sníží se v delším časovém úseku, kdy nekonzumujeme žádné jídlo.

Prvním řešením je tedy jíst třikrát za den, jako prevenci vůči inzulínové rezistenci. Druhým řešením, kdy už inzulínovou rezistencí trpíme je ji prolomit. Prolomíme ji dočasnou abstinencí od jídla. Což nás vede a odkazuje na půst. Přejdi na následující navazující článek zde.

Chceš zhubnout, ale nevíš jak na to? Trápíš se dlouhodobě s dietami, které nefungují a váha se pořád vrací? Napiš mi na hana@hanastipak.cz a domluv si se mnou svoji první konzultaci zdarma.

Chceš se dozvědět o novém článku, který se bude týkat problematiky hubnutí, stravování a cvičení? Přihlaš se tady k odběru mých pravidelných novinek v podobě emailu, aby ti nic nového neuniklo.

Zdroje

Fung, Jason. The Obesity Code. Kanada: Greystone Books Ltd., 2016.

All Diets Fail. Intensive Dietary Management Blog [online]. Copyright ©2016 Intensive Dietary Management. [cit. 06.03.2017]. Dostupné z: https://intensivedietarymanagement.com/all-diets-fail-how-to-lose-weight-xi/

How to Lose Weight. Intensive Dietary Management Blog [online]. Copyright ©2016 Intensive Dietary Management. [cit. 06.03.2017]. Dostupné z: https://intensivedietarymanagement.com/lose-weight/

61 Shares

3 thoughts on “Jak Inzulín Ovlivňuje Pálení Tuků?

  1. Dobrý den,

    Hano,dejte si pozor ,co píšete.
    Matete čtenáře.Přirovnávat rezistenci vůči insulinu na příkladu ATB, je scestné.Časté užívání ATB může vést k rezistenci mikrobů,ale to nenapravíme tím,že příště dáme nižší dávku stejného ATB.Tady pomůže jiný typ ATB,se kterým nepřišly ještě do styku a nestačily si ještě vybudovat odolnost(třeba právě tím častým používáním).Nižší dávkou nic nenapravíte.
    Naopak.

    MUDr.Kubánek

    1. Dobrý den pane Kubánku,

      děkuji vám za váš komentář a postřeh. V článku není myšleno snížení dávky stejných ATB, které jedinec doposud užíval, ale celkové snížení jejich užívání. Tedy aby ATB nebyla nadužívána. K článku jsem čerpala informace od kanadského doktora Jasona Funga, který problematiku inzulínové rezistence hezky vysvětluje. Ještě se na článek zpětně podívám, jestli mnou nedošlo k nedostatečnému překladu.

      S pozdravem Hanka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *