Indické kari jsem chtěla už dlouho vyzkoušet, ale nějak jsem se sama na jeho přípravu nedokopala. Až přijel jednoho dne kamarád s otázkou jestli nedáme na oběd kari. A bylo to 🙂
Snažím se zkoušet nová jídla, která mě zasytí, aniž bych musela použít maso nebo mléčné výrobky. Jedním z těchto jídel je indické kari, které nám prvně připravoval kamarád, když u nás na Letné nocoval. Bylo bez masa. Jen se zeleninou a jak jinak než s hromadou koření. To by nebyla ta pravá indická.
Poprvé, když jsem jej vařila už sama, jsem do něj přidala kokosové mléko, které se hojně v indické kuchyni využívá. Prvně jsme na něj nějak zapomněli a kari bylo bez něj, ale i tak výtečné.
Ingredience
množství zhruba pro 2 porce, velikost hrnečku odpovídá klasickému z IKEI
- 3/4 hrnečku bio kulatozrnná rýže natural od Bioharmonie (můžete použít i jinou dle vaří chuti)
- 1/2 hrnečku červené čočky
- středně pálivé kari koření (najdete ve zdravých výživách nebo velkých obchodních řetězcích s potravinami pod názvem Mild Curry Powder – mírně pálivé/Hot Curry Powder pálivé, kari lze koupit i v pastě, stupeň ostrosti záleží na vaší chuti)
- kokosové mléko – já použila Franz Josef
- 5 stroužků česneku
- 2 cibule
- směs mražené zeleniny hrášek, kukuřice, mrkev, fazolové lusky
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
Do hrnce si dáme vařit propláchnutou rýži. Vaříme podle druhu rýže. Já jsem kulatozrnnou natural vařila zhruba 20 minut a na posledních 10 minut k ní přidala propláchnutou čočku a dovařovala společně. Ušetříte tím umývání jednoho hrnce navíc :).
Během vaření rýže si očistím cibulku, kterou nakrájím nadrobno a osmahnu na olivovém oleji. K osmahlé cibulce přidám mraženou zeleninu a nechám společně chvilku dusit, dokud není zelenina měkká. Poté přidám vrchovatou polévkovou lžíci kari koření. Promíchám spolu se zeleninou a cibulí, kdy se chutě krásně propojí a nakonec do směsi přidám zhruba polovinu plechovky kokosového mléka (před jeho přidáním do směsi jej promíchejte lžící).
Kokosové mléko celkovou celkovou chuť jídla hodně zjemní, i když je pořád pikantní. Kari nechám ještě chvíli dusit a poté, co se rýže společně s červenou čočkou dovaří přidám k zeleninové směsi.
Takto necháme ještě chvíli probublat a těsně před podáváním přidáme propasírovaný česnek a podle chuti přidáme pepř a sůl.
Jídlo ideální do chladnějších dnů, kdy směs koření kari krásně rozehřeje tělo i ústa.
Připravte si kapesník a dobrou chuť.
-h-