Hovězí Casserole v Keramickém Hrnci

Některé recepty jsou tak jednoduché, že někdy přemýšlím jestli je sem mám vůbec dávat. Jedním z těchto receptů je Hovězí Casserole, který jsem si oblíbila, když jsme žili rok v Anglii. Předtím jsem ho znala od mámi a babiček, ale bez zeleniny. Doma se většinou dělávalo dušené hovězí maso jen s cibulí a česnekem. Žádné bylinky ani kořenová zelenina.

Hovězí Casserole oblíbené jídlo v jakémkoliv počasí

S názvem casserole jsem se poprvé setkala v Anglii, když jsem tohle jídlo připravovala dětem, jako aupair v anglické rodině. Casserol v překladu znamená velký a hluboký kastrol, který se používá na pečení a dušení v troubě, ale taky jako servírovací nádoba.

V Anglii jsem jej vždycky připravovala v portugalském keramickém hrnci, který Cheryl (máma od rodiny u které jsem žila) dostala od své sestry, která v Portugalsku žije. Už tehdy jsem věděla, že v mé budoucí kuchyni jeden tento kousek nesmí chybět. Během chladným anglických večerů tohle bylo přesně to jídlo, které mě dokázalo prohřát svojí chutí až k srdíčku. Hovězí casserole je tak vynikající, že s ním nepohrnu ani když jsou venku třicítky.

Hovězí Casserole

Při stěhování do Španělska nákup kuchyňského nádobí nepadal v úvahu, tak jsem si musela počkat až na návrat zpět do Česka. Ve Španělsku jsem jej zkoušela vařit na plotně, ale výsledek byl chuťově poloviční, než z keramického hrnce v troubě.

Do tohoto keramického hnědáče na fotce jsem se zamilovala, když jsme se s Patrikem na kole stavili v krámku u zámku ve Vizovicích. Byla to láska na první pohled. Za dva týdny se mi už hnízdil v našem pokoji.

Hovězí, kořenová zelenina a bylinky

Už v Anglii jsem hovězí casserol dělala s oblibou. Je to jídlo, které se sice v troubě peče dlouho, ale potřebuje žádnou velkou péči na přípravu. Nejčastěji se na jeho přípravu používá hovězí maso a kořenová zelenina. Přidat taky můžeš sladké brambory (batáty) nebo sezóní cuketu, které teď máme od Patrikové babičky požehnaně. Nejlépe hovězí casserole chutná, když je dušený v troubě alespoň čtyři hodiny.

Spojení masa, kořenové zeleniny, bylinek a dlouhého dušení v troubě dokáže vykouzlit neuvěřitelné chutě pro naše chuťové pohárky. Maso je po dlouhém dušení křehké a zelenina dodává celému pokrmu lehkou nasládlost.

Určitě bude mít znamenitou chuť i při dušení v klasickém hrnci, ale uznejte. Takový keramický fešák tomu dodá ještě víc na kráse. Navíc mi ta keramika vzbuzuje pocit útulna, jako když navštívíte tu nejlepší kuchyni u babičky.

Hovězí Casserole

Ingredience na hovězí casserole

  • keramický/kameninový/římský hrnec na pečení
  • 750 g hovězího předního
  • 4 velké mrkve
  • v sezónu 1 středně velká cuketa
  • 1 pastiňák
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn, petržel, majoránka od každého pár větviček
  • voda nebo vývar na podlití
  • sůl, pepř
  • ghí/sádlo

Postup

Očištěnou zeleninu spolu s cibulí nakrájíme na větší kusy. Česnek oloupeme a necháme vcelku. Maso nakrájíme taky na větší kousky.

Na rozpáleném sádle/ghí zprudka orestujeme hovězí kousky. Po chvilce přidáme nakrájenou cibuli a nakonec i zeleninu s bylinkami. Bylinky nechávám celé. Nijak je nekrájím ani nezbavuji dřevnatého stonku. Stonky většinou vytahuji až po dopečení. Celou směs osolíme a opepříme.

Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Jakmile je směs orestovaná, přemístíme ji do hrnce. Směs podlijeme tak, aby nic nečouhalo ven a přidáme celé stroužky česneku.

Přiklopíme pokličkou a pečeme aspoň čtyři hodiny. Během pečení kontrolujeme a pokud je potřeba tak podlejeme vodou. Vodu nechejte vyvařit tak, aby vám ze zeleniny vznikla hustá směs. Nijak nezahušťuji.

Podávám s petrželkou nakrájenou nadrobno. Jako dezert můžeš připravit tento jednoduchý nevařený Pudink z černého rybízu a lněného semínka a máš na oběd nebo večeři vystaráno.

 

2 thoughts on “Hovězí Casserole v Keramickém Hrnci

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *