Zdravé tělo, zdravé hormony = štíhlá postava?

0 Shares

S tím jak pracuje naše tělo v kontextu ukládání a spalování tuku velmi úzce souvisí s tím, jak pracují či nepracují naše hormony. Všichni víme, že máme jíst zdravě, sportovat, vyhýbat se stresu apod., víme ale jak fungují naše hormony?

Jídlo, které konzumujeme, by mělo v našem těle vždy vzbuzovat zdravou hormonální reakci. Proč? Protože je na ně přímo vázáno to, jak naše tělo přijatou energii využije. Hormony zastávají mnoho úloh, ale jejich stěžejní funkcí je udržovat rovnováhu čili zajištění homeostázy (stálé vnitřní prostředí) v našem těle.

Hormony však nereagují jen na to, co děje uvnitř našeho těla, ale taktéž na jakýkoliv vnější podnět, který rovnováhu vychýlí.

Hormonů je celá řada, ale já se s tebou blíže podívám jen na čtyři z nich:

Inzulín, leptin, glukagon a kortizol

 

Tyto čtyři hormony společně vytváří ucelenou navzájem propojenou síť, která ovlivňuje všechny tělesné systémy. Pracují jako tým a na své fungování navzájem reagují. Nelze říct, že jejich správné množství je pro nás dobré či špatné. Pokud ale máme některého z těchto hormonů moc nebo málo vše se začne komplikovat.

Inzulín

Je hormon anabolický neboli stavební, úložný. V reakci na příjem energie je uvolňovaný slinivkou břišní. Ulehčuje přemísťování tuků, bílkovin a sacharidů z krve do buněk k okamžitému využití nebo využití (neboli uložený a později využitý) v budoucnu. Působí téměř na všechny buňky v těle a přímo či nepřímo řídí ukládání energie. Řídí a ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Díky inzulínu můžou buňky v těle živiny ukládat nebo využívat. Jednodušeji řečeno stará se o ukládání všech makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky). Jeho uvolňování je nejčastěji spjato s příjmem sacharidů. Sacharidy jeho hladinu uvolňování zvyšují nejvíc.

Konzumace sacharidů se v těle štěpí na jednoduché cukry, které se dále vstřebávají do krve. Následuje zvýšení objemu cukru, který koluje v krvi. K udržení optimálního zdraví je potřeba, aby hladina glukózy=krevního cukru byla v normálním množství. Ani příliš nízká ani vysoká. Inzulín funguje jako vysavač, který se stará o to, aby hladina glukózy v krvi nebyla příliš vysoká.

Když dochází ke zvýšení krevního cukru

Při zvýšení krevního cukru je vyslán signál slinivce, která uvolní dané množství inzulínu ke snížení krevního cukru. Přebytečný krevní cukr je inzulínem odebrán a uložen. Poté se hladina krevního cukru vrací do rozmezí odpovídající normě. Takto to probíhá, pokud máme zdravý metabolismus, kdy se po konzumaci zdravého jídla naše hladina cukru v krvi zvýší přiměřeně a ne moc rychle. Tento jev se označuje jako inzulínová senzitivita, ukazatel normálního zdravého vztahu mezi slinivkou a většinou tkání v těle.

Při procesu odebírání glukózy z krve ji lze využít jako zdroj energie nebo uschovat pro budoucí použití. Hlavním úložným prostorem pro glukózu jsou svaly a játra, kde se ukládá v komplexní formě jako glykogen. Uložený glykogen v játrech lze zpětně převést na glukózu v případě potřeby a uvolnit ji do krve. Avšak glykogen uložený ve svalech uvolnit nelze, zůstává uložený a poskytuje palivo pro činnost svalů.

Přemíra sacharidů ve stravě vede ke spalování převážně sacharidů

Naše „nádrže“ na glykogen dokážou uložit pouze množství glykogenu, které vystačí na intenzivní aktivitu po dobu zhruba 90 minut. Takže pokud sedíme za stolem nebo sledujeme televizi, prakticky z úložišť glykogenu neodebíráme. Z toho vyplývá, že naplnit naše nádrže pro sacharidy je velmi jednoduché, ale k jejich spalování nedochází, pokud se nevěnujeme intenzivním aktivitám. Při dlouhodobé a nadbytečné konzumaci jídel, které jsou doprovázené abnormálními stimuly, nepřináší téměř žádné živiny pro naše tělo, ale příliš mnoho sacharidů začínají hormonální potíže.

Přemíra konzumace sacharidů vede k tomu, že náš metabolismu preferuje v situacích potřeby energie spalování to, čeho je v těle nejvíc. Pokud je v našem těle nadbytek cukru dostane v mnoha situacích v rámci metabolických procesů jako zdroj energie přednost před tukem. Tuk, který je uložený v těle se tím pádem nespaluje. Následně se tuk hromadí a úroveň tuku v těle se zvyšuje. V případě, že je v našich zásobárnách (játrech a svalech) volno, buňky glukózu rády přijmou. Pokud tomu tak není, jsou plné glykogenu, další cukr odmítnou.

V této situaci dochází k ukládání paliva – glukózy v podobě nasyceného tuku a následnému tvoření triglyceridů. Upřednostňované spalování sacharidů před tuky a tvorba triglyceridů vede k růstu tuku v těle. Přemíra cukru a triglyceridů v krvi dále vede k nerovnováze hormonu leptinu, na který navazuji v dalším článku o hormonech ← kliknutím na odkaz přejdi na článek o leptinu.

-h-

Chceš zhubnout, ale nevíš si rady? Napiš mi na hana@hanastipak.cz

0 Shares

One thought on “Zdravé tělo, zdravé hormony = štíhlá postava?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *