Hormon glukagon, který zbavuje naše tělo tuku

2 Shares
glukagon
Dovolená v Řecku, rok 2012 a mé staré já 🙂

O dvou hormonech ze čtyř už máte jasno, teda aspoň doufám, a pokud ne stačí napsat mail nebo zprávu na mých stránkách a všechna neporozumění mohu obratem vysvětlit.

Třetím hormonem, který jsem se rozhodla zařadit mezi naši hvězdnou čtyřku, je glukagon. Je to katabolický hormon tedy energii uvolňující, vylučován slinivkou jako odpověď na požadavek energie. Tato reakce na potřebu energie vzniká jako důsledek aktivity nebo po několika hodinách, kdy jsme bez jídla. Glukagon umožňuje otevřít sklady našich úložných buněk a zpřístupňuje nám energii, která byla v těle dříve uložena (tukové buňky).

Uvolňuje se v důsledku chronického stresu, nízkou hladinou cukru v krvi a příjmem bílkovin. Jeho činnost je tlumená zvýšenou hladinou inzulínu a volných mastných kyselin v krvi.

Za normální situace máme v krvi okolo pěti gramů krevního cukru – glukózy. Krevní cukr může z důvodu jako je náhlý stres nebo pokud dlouho nejíme extrémně klesnout dolů. Zásobování našich mozků glukózou je velmi důležité. Pokud klesne hladina krevního cukru – glukózy příliš nízko, upadneme do kómatu. Aby k tomu nedošlo tělo je vybaveno několika bezpečnostními mechanismy a jedním z nich je využití hormonu glukagon.

V prvním článku o hormonech jsem popsala, že  inzulín má v našem těle za úkol udržovat bezpečnou hladinu krevního cukru, tedy srážet glukózu – krevní cukr do bezpečného rozmezí. Glukagon má funkci opačnou.

Jeho primárním úkolem je zajistit, aby hladina krevního cukru neklesla příliš nízko, a umožňuje přístup k energii, které byla dříve uložená v našem těle.

Za předpokladu, že se dostaneme na nízkou hladinu cukru v krvi, tělo tuto skutečnost zaznamená a vyhodnotí tím, že uvolní z buněk slinivky glukagon. Glukagon dá poté signál ke štěpení uložených tuků a přeměně glykogenu uloženého v játrech zpět na glukózu, kterou následně pošle do krve. Hladina krevního cukru se vrátí do normálního stavu a my tím získáme potřebnou energii.

Glukagon může signál k uvolnění energie (tudíž využití našeho uloženého tělesného tuku) vyslat k buňkám jen za těch okolností, pokud nekoluje v našem těle příliš mnoho inzulínu. To znamená, že při zvýšené hladině inzulínu dochází k dalšímu ukládání energie a ne k jejímu uvolňování, tedy spalování.

V případě že jsme rezistentní proti inzulínu a dáme si pokrm obsahující velké množství sacharidů, stupeň inzulínu zůstane vysoký a tento stav v těle přetrvává po několik následujících hodin. V čase mezi jídly bychom měli čerpat energii z tukových zásob, což by bylo možné pouze tehdy, kdyby se mohl dostat ke své funkci glukagon.

Pokud je naše hladina inzulínu chronicky zvýšená, glukagon nám nemůže pomoct ustálit hladinu krevního cukru a tím umožnit využití tuku jako zdroje energie.

S přílišnou konzumací sacharidů, inzulínovou odolností a stresem souvisí ještě jeden hormon, který tohle všechno završí, je to kortizol. O něm až následujícím článku.

Věřím, že vám z toho jde hlava kolem. Mě taky zpočátku šla. Důležité je si v tom udělat trochu jasno, abychom věděli, jak to v našem těle funguje, jaký má vliv naše stravování na naše tělo, hormony a pak na jeho celé fungování.

Jelikož se v tomto článku objevilo hodně podobných slovíček, pojďme si v nich udělat trochu víc jasno, ať se v tom nemotáme. Jedná se o slovo glukóza, s kterým jste se setkali v prvním článku, a je to jedna z forem cukru, která se vyskytuje v jídle. Glukóza je také typ cukru, který nám koluje v krvi.

Ve formě glykogenu se ukládá glukóza do našich úschovných skladů v játrech a svalech. Hormon glukagon umožňuje zpětné využití uložené energii v podobě tělesného tuku. Přeměňuje také glykogen uložený v játrech zpět na glukózu, poté ji uvolňuje do krve a tělo ji může využít jako zdroj energie.

Uuuuf a je to za námi. Těžké to počteníčko, ale věřím, že koho to zajímá, si to užil a zapojil pořádně svoji mozkovnu.

Pro ty, kdo nečetl a měl by zájem o článek o leptinu, který patří do této „hvězdné“ čtyřky můžete pokračovat ZDE.

-h-

2 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *