Domácí Guacamole Nabité Zdravými Tuky

Guacamole je avokádová salsa, která se hodí prakticky k jakémukoliv pokrmu jako příloha. Já jej nejraději používám jako dip k pečené zelenině, ke grilovanému masu a sýru nebo jen tak se salátem či na pečivo. Ráda si užívám si jeho pikantní a sytě nezaměnitelnou chuť. Ti, co nemají rádi moc pálivé pokrmy jej mohou připravit bez chilli papriček nebo s jeho menším množstvím.

domácí zdravé guacamole recept

Naposledy jsem jej připravovala jako přílohu ke grilované zelenině, protože jsem neměla chuť na maso, ale pouze ze samotné zeleniny bych se asi moc nenajedla. Tak bylo potřeba přidat na tucích.

Avokádo má mnoho výhod. Pomáhá při hubnutí, zmírňuje symptomy artritidy, je plné antioxidantů, snižuje hladinu cholesterolu, je plné vlákniny, vitamínů a minerálů, obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a obsahuje více draslíku než banány. Z avokáda lze připravit mnoho růných dipů a dokonce i čokoládový pudink ze syrového avokáda. Dnes pro vás mám recept na guacamole.

Ingredience

  • 1 zralé avokádo (zralé avokádo poznáte, když odděláte jeho stopku, kde by měla být zeleno-žlutá barva, což znamená, že je avokádo zralé, také pohmatu by mělo být lehce měkké)
  • 1 menší červená cibule
  • cca 6 cherry rajčátek
  • čerstvá citronová šťáva
  • chilli papričky habanero nebo pasta z nich připravená
  • sůl, pepř, olivový olej
  • snítka čestvého koriandru

 

guacamole recept
Guacamole před zamícháním.

 

 

Postup

Zralé avokádo přepulte na dvě poloviny. Pecku vyjmete zabodnutím nože do pecky a jejím pootočením. Polévkovou lžící oddělte dužinu od slupky a dejte do menší misky. V misce avokádo rozmačkejte pomocí vidličky a zakápněte čerstvou citronovou šťávou. Nadrobno si nakrájejte cibulku a cherry rajčátka. Zamíchejte do rozmačkaného avokáda a přidejte sůl a pepř. Zakápněte olivovým olejem a podle chuti přidejte chilli papričky nebo pastu z chilli papriček. Záleží na tom, jak máte rádi ostré jídlo. Já použila půl lžičky pasty z chilli papriček habanero s rajčaty z Hradeckých delikates. Nakonec nakrájejte čerstvý koriandr v množství zhruba zavřené dlaně. Vše promíchejte a podle chuti ještě ochuďte olivovým olejem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

Podávejte se salátem, na pečivě jako chuťovky nebo jako přílohu k jídlu.

-h-

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *