Fusilli s Puré z Máslové Dýně a Vlašskými Ořechy

5 Shares

I přesto že jsme ve Španělsku, jsme už i my přivítali podzim. La bienvenida al otoño! Vítej podzime! A jak jinak jej přivítat než dýní. V pátek jsme byli na nákup a Patrik mi vnukl myšlenku, jestli si nechci vzít máslovou dýni. Tak jsem po ní bez dlouhého přemýšlení chňapla. Taková dýně, ať je to máslová, hokaido či špagetová, má všestranné využití. A proto je mám tak ráda. Můžete z její poloviny udělat něco sladkého a z té druhé zase něco slaného.

Je dobrá do buchty (tu radši nepeču, když bych na ni měla být sama :D), na sladký či slaný koláč, jen tak upečená na proužky v troubě, na polévku nebo puré, které může být také nasladko nebo naslano. Takže pokud jste milovníky dýní, máte na podzim i zimu vymalováno. Zapojit hlavu, vymýšlet a nebo hledat recepty třeba jako je tento.

Ingredience

Pro dvě osoby

  • polovina dýně máslové/hokaido
  • celozrnné těstoviny dle vaší volby
  • 1 cibuli
  • máslo
  • 1 plnou dlaň vlašských ořechů
  • olivový olej
  • sůl

Postup

Dýni omyjeme a očistíme od semínek. Semínka si můžete nechat podzimní výzdobu nebo na příští rok na sázení vlastních dýní. To zda dýni ponecháte se slupkou nebo bez nechám na vás. Já nechávám se slupkou a nejde ve výsledku ani poznat, že tam je. Nakrájíme na přibližně stejně velké kousky a necháme vařit cca 10 minut ve vroucí osolené vodě.

Po uvaření dýni vyjmeme z vody a přemístíme do nádoby na mixování. Přidáme máslo (množství dle vašeho uvážení), které puré zjemní, sůl a mixujeme do hladké hmoty. Mezitím si dáme uvařit těstoviny a na olivovém oleji osmahneme do sklovata cibulku na proužky. Na poslední 2 minutky přidáme k cibulce na hrubo nasekané vlašské ořechy.

Doporučuji těstoviny s puré smíchat dohromady a až po smíchání dávat na talíř. Těstoviny na sebe krásně puré namotají. Zdobíme cibulkou s vlašskými ořechy. Jelikož je dýně nasládká, tak její sladkost ucítíte i v puré. Pro zásoby doporučuji dýni uvařit celou v neslané vodě. Rozmixovat ji bez másla a soli, část odebrat a uchovat pro další využití (nasladko na snídaňovou kaši, pudink, do buchty, na polévku).

-h-

5 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *