Fermentované Ovocné Pyré

Fermentované ovocné pyré, fermentovaná řepa a salsa. Pár sklenic fermentované zeleniny a ovoce už pod mýma rukama vzniklo. Doma jsem si tímto vysloužila pár úspěvných poznámek, že zfermentuji kolem sebe všechno, co mi pod ruku přijde. Však počkejte, jak se budete zalizovat!

První pokusy jsou na světě

Ve sklepě na Moravě se nám už nějaký ten pátek fermentuje červená řepa a já se nemůžu dočkat, až ji v listopadu ochutnám. Budou tomu přesně tři měsíce od doby, kdy jsem ji uložila ke kvašení.

Někomu se může zdát tři měsíce jako dlouhá doba, než vysněnou pochoutku plnou probiotik ochutná. Možností jak si fermentovanou dobrotu vychutnat dřív, je fermentované ovocné pyré, kterému stačí k fermentaci pár dnů. Každopádně, čím déle je ovoce a zelenina fermentovaná, tím je chuť lepší.

Fermentované Ovocné Pyré
Fermentované pyré v dezertu z mascarpone a banánu.

Fermentované ovocné pyré potřetí

Fermentovanou řepu, na kterou najdete recept tady, jsem ještě nezkoušela, takže podám hlášení s její chutí až v listopadu. Fermentované ovocné pyré však několikrát už proběhlo. Jedno dokonce skončilo na kompostu, protože chytilo plíseň a druhé taky pozdravilo kompost, protože už kvasilo tak, že ani chuť ovoce už nebyla cítit.

To jsem jej neměla v lednici déle než měsíc a půl a musela jsem se s ním rozloučit. S fermentací je to docela věda a já sama jsem na začátku svého učení. Třetí várka fermentovaného pyré se zatím zdá tou nejlepší a tak se s vámi jdu podělit o recept. O všech benefitech, které fermentovaná zelenina a ovoce přináší se více dočtete tady.

Na výrobu fermentovaného ovocného pyré budete potřebovat domácí syrovátku, kterou jednoduše získáte odkapáním z jogurtu nebo vodní kefír, který se vyrábí pomocí Tibi krystalků, s kterým ještě nemám zkušenost. Jednou jsem pro fermentaci použila kupovanou syrovátku z farmy Kudlov.

Jejich krávy se pasou na trávě, mají certifikaci bio a produkují i nepasterované mléko. Podruhé jsem si syrovátku zajistila sama a to pomocí odkapání domácího kefíru z tibetské houby z nepasterizovaného mléka. Mléko bylo taktéž z farmy Kudlov. Zlíňáci se na ni můžou podívat tady.

Fermentované Ovocné Pyré
Pyré můžete použít i na přelití koláčů a nebo jednoduše do bílého jogurtu na dochucení.

Ingredience na fermentované ovocné pyré

  • větší miska bobulovitého ovoce – já použila ostružiny
  • 3 větší jablka
  • 2 PL domácí syrovátky
  • špetka soli
  • skořice v celku, badyánová hvězdička, hřebíček, muškátový ořech
  • papírový sáček na louhování supaného čaje

Postup

Bobulovité ovoce omyjeme vodou v cedníku a necháme okapat. Jablíčka zbavíme slupky a nakrájíme na stejně velké kousky, podobné bobulovitému ovoci, aby se vařilo stejně dlouho. Zkoušela jsem dělat jablka i se slupkou a chuťově to nebylo moc fajn. Rozmixovaná slupka byla pořád v pyré cítit. Společně ovoce přemístíme do hlubokého hrnce a necháme pod teplotou pustit štávu.

Do papírového sáčku dáme koření podle svých preferencí a vložíme jej do hrnce tak, aby kousek čouhal nahoře a my jej mohli zajistit přiklopením pokličky. Já miluji vůni skořice a hřebíčku, ale můžete dát od každého trochu.

Jablka jsem k ostružinám přidala, protože je to přece kyselejší ovoce, tak aby výsledné pyré jablíčka dosladila. Necháme v hrnci lehce pobublávat 15 – 20 minut, vyndáme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vmícháme syrovátku a přidáme špetku soli.

Fermentované Ovocné Pyré
Čistě jablečné fermentované pyré.

Vzniklé pyré dáme do čistých sklenic na tmavé místo nebo je můžeme překrýt utěrkou. Podle teploty a ročního období necháme 2 – 5 dnů v pokojové teplotě a průběžně během dne budeme upouštět ze sklenic vzduch. Dva dny bych pyré nechala v pokojové teplotě během parných letních dnů. Tři a více dnů během podzimu a v zimě. Nakonec pyré dáme do lednice. Čím starší pyré, tím víc kvašené a silné je.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *