Fermentace Červené Řepy

Od chvíle, kdy jsem navštívila holky z Živé Kultury pro náš rozhovor (poslechnout si jej můžeš zde), se přede mnou otevřelo něco nového. Teda spíš znovu objeveného. Jen jsem na to zapomněla. Je tím tradiční pojetí stravování, ke kterému patří taky fermentace zeleniny. Z dětství si pamatuji jak jsme každý rok u babičky dělali kvašené zelí a nakládali okurky, kterým se u nás říká nakladačky.

Fermentace Zeleniny Červená Řepa

Fermentace zeleniny, tradiční způsob úpravy jídla

Jako dítě jsem vůni kvašeného zelí moc nevyhledávala. V tu dobu pro mě byla atraktivní mnohem jiná jídla. Samozřejmě především ta sladká. Každopádně nálada, která přípravu tohoto jídla pokaždé provázela, byla kouzelná. Byl to, a ještě pořád je, tradiční způsob úpravy jídla.

Způsob úpravy jídla, který se dnes už moc nenosí. V klasických obchodních řetězcích najdete velké množství fermentované zeleniny za zlomek ceny. Co je však kamenem úrazu, tak je jejich složení. Často ve fermentované zelenině najdete cukr, stabilizátory a další „pochutiny“, které jsou pro nás jen na obtíž.

Jestli tě stejně jako mě zajímá tradiční způsob upravování jídla, tak tě určitě zaujme i rozhovor na téma bylinek v našem životě. Rozhovor bylinkářkou Jaruškou, která má v míchání bylinek 20 let zkušeností si můžeš poslechnout tady. V rozhovoru se dozvíš jaké bylinky pomáhají na čištění jater, která bývají toxicitou prostředí ve kterém žijeme a z jídla hodně zanešená. Řekne ti jaké bylinky ženám pomáhají v přechodu a jaký čaj si nechat umíchat pokud máš problémy se spánkem.

Fermentace Zeleniny Červená Řepa

Kvůli jejich zlomkové ceně se lidé od tradiční domácí fermentace odklání a častokrát sáhnout po levnější a rychlejší variantě. Přece jen, fermentace z pohledu délky fermentování zeleniny je časově daleko delší, než když si koupíte zeleninu už naloženou. Největší nevýhodou je to, že člověk většinou kupuje zajíce v pytli. U zeleniny se nedozvíte, jak dlouho je kvašená a spíš se vám dostane do rukou zelenina s přídavkem cukru, rafinované soli a stabilizačních látek. Proto je nejlepší si fermentovat zeleninu doma. Navíc je to velmi rychlé a snadné.

Víš, co jíš

Domácí fermentace je nejlepší zárukou toho, že opravdu víš, co jíš. S druhy použité zeleniny můžeš experimentovat a vytvářet nejrůznější kombinace. Pozvi přátele a společně zjištěte, že je fermentace hračka. Navíc společné trávení času s tvými nejbližšími, kdy cpete nakrájenou zeleninu na nudličky do sklenic, je dvojnásobné zhodnocení vašeho volného času. Trávíš čas s přáteli nebo tvým partnerem a během toho vznikne taková dobrota, kterou můžete opět společně otevřít za pár měsíců.

Výhody fermentované zeleniny

Fermentace zvyšuje nutriční hodnotu fermentované zeleniny, která je po kvašení lépe stravitelná. Během naložení zeleniny do solného láku vznikají mikroorganismy, které zapříčiňují kvašení neboli fermentaci. Během fermentace vznikají probiotické látky, které zlepšují zdravotní stav střev, posilují náš imunitní systém, snižují výskyt alergií u citlivých jedinců a snižují riziko některých typů rakoviny.

Fermentace patří mezi nejstarší způsoby uchovávání potravin. Kvašením se taky značně prodlužuje trvanlivost potravin. Můžete tímto způsobem zpracovat a uchovat téměř jakoukoliv zeleninu, ale i ovoce.

Fermentace červené řepy

V lednici se mi už fermentuje jedna sklenice s kedlubnou a po týdnu fermentování v pokojové teplotě k ní přibude další. Tentokrát s červenou řepou. Miluji chystání červené řepy. Člověk pokaždé vypadá během pár minut jako masový vrah s nožem na kuchyňské lince.

U kvašení červené řepy jsem vycházela podle receptu z kuchařky Vaříme trochu jinak od holek z Živé Kultury. Je to teprve má druhá kvašená sklenice a už teď se nemohu dočkat, až ji za tři měsíce otevřu a ochutnám.

K fermentování mimo zeleninu potřebujete pouze skleněné sklenice, vodu a sůl. To je vše. Kouzlo fermentace může začít.

Ingredience

  • 3 velké oloupané červené řepy
  • voda
  • himalájská růžová sůl
  • 1 větší uzavíratelná sklenice

Postup

K úspěšnému kvašení potřebujete čistou vyvařenou sklenici a zeleninu bez plísní. Řepu jsem si oloupala a nakrájela na kolečka, hranolky a plátky různých velikostí.

Řepu vrstvíme pěkně těsně u sebe ve sklenici, aby nám nevyplavala na povrch. Jakmile máme řepu pořádně ve sklenici napěchovanou, tak by vám měl zůstat volný prostor nad řepou cca 1 cm i více.

Já jsem na tohle množství použila dva hrnky vody a 10 g himalájské soli. Množství vody a soli si upravte podle množství řepy, kterou použijete. Vycházejte z toho, že na jeden hrnek připadne 5 g soli.

Fermentace Zeleniny Červená Řepa

Červenou řepu jsem zalila solným roztokem a nechala 1 cm od hrdla sklenice prázdný. Nezapomeňte na to, že nesmí žádný kousek zeleniny čouhat ven. Veškerá zelenina musí být ponořená, jinak by zelenina začala v nádobě hnít.

Prvních 6 – 7 dnů se zelenina fermentuje v pokojové teplotě na stinném místě kolem teploty 20 stupňů. Během těchto dnů dojde k bujnému kvašení. Je potřeba řepu kontrolovat a upouštět vzduch z nádoby. Po sedmi dnech přemístíme nádobu na chladné místo do lednice, sklepa, či spíže. Takto řepu můžeme uchovávat až několik měsíců. Já se těším až do ní zajedu vidličkou po třech měsících.

Fermentace Zeleniny Červená Řepa
Tak za 3 až 6 měsíců ahoj řepo.

Fermentace červené řepy se syrovátkou ve videu

Zdroje

KATZ, Sandor Ellix. Síla přírodní fermentace: jedinečná chuť & léčivá síla živých kultur. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5214-3.

DELL PLOTNÁRKOVÁ, Jana a Žaneta KREMSA. Vaříme trochu jinak: gaps & paleo – vaříme bez lepku, bez cukru. Praha: Euromedia, 2017. Esence. ISBN 978-80-7549-119-0.

Kyselé zelí a jiná fermentovaná zelenina – Živá kultura. Živá kultura – Stav našeho zažívacího systému je klíčovým bodem našeho zdraví. [online]. Copyright © 2016 copyright Živá kultura [cit. 21.07.2017]. Dostupné z: http://zivakultura.cz/2012/06/kysele-zeli/

 

2 thoughts on “Fermentace Červené Řepy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *