Espresso Datlové Kuličky

Patrik dokáže být některé dny opravdu mlsný. Proto se hodí mít v zásobě domácí dobroty, třeba jako espresso datlové kuličky. Co se týče sladkostí a dezertů, tak se snažím je dělat jen občas. Protože to, co člověk nemá na očích, tak na to ani většinou nemá chuť. I když jsou espresso datlové kuličky ze základních potravin a nejsou ničím navíc doslazované, tak jsou díky datlům sladké až až.

I s těmito sladkostmi opatrně

Pamatuji si na dobu, kdy jsem měla v hlavě zafixováno, že to co je zdravé, toho můžu sníst kolik chci a nepřiberu. Samozřejmě jsem si takto obhajovala svoji závislost na sladkostech. Kupovala jsem je ve zdravých výživách s klidným srdcem, že pro sebe dělám dobře.

Jenže obsažený cukr v takových datlích je pořád jen cukr (i když přírodní), který je silně návykový. Proto i s těmito daltovými kuličkami opatrně. Chuťově jsou vynikající a pokud k nim sklouznete s hladovým žaludkem, tak se od nich pravděpodobně neodtrhnete. Proto se první pořádně najíst v podobě kvalitních tuků, bílkovin a sacharidů ze zeleniny.

Espresso datlové kuličky si dát jako malou laskominu po obědě nebo když razíte na dlouhý výlet, kde se bude hodně šlapat. To jsou vynikajícím pomocníkem na doplnění energie.

S jídlem roste chuť

Jako dítě jsem byla velkým milovníkem všeho sladkého. I dnes mám dny, kdy doslova toužím po sladké chuti, což je pro člověka přirozené. Jen je potřeba vybírat z těch správných zdrojů a nenechat se sladkou chutí převálcovat. Všichni víme, že s jídlem roste chuť. Takže jeden takový kousek nás buď může uspokojit nebo vyvovat ještě větší touhu na další kousek.

To je taky důvod, proč se snažím sladkým věcem víc vyhýbat. Chutnají mi, miluji je, ale někdy mi rozpoutají velkou nezastavitelnou chuť pokračovat v jezení sladkého dál. Proto ke sladkostem jen s plným žaludkem po obědě nebo večeři, kdy vím, že jsem už chuťově zasycená z předešlého jídla.

Espresso Datlové Kuličky

Se sladkou chutí je podle mě u mnoha lidí těžké pořízení. Já například vím, že nesmím sahat po ovoci, ani oříšcích, když mám hlad. Spouští to u mě lavinový efekt, kdy se začnu cpát a mám nezastavitelnou chuť na sladké. To je má zkušenost, kterou jsem u sebe vypozorovala. Musím mít sama u sebe nastavená pravidla, která tomuto zabrání. A to je pořádně se najíst, když mám hlad. Žádné uždibování, žádné ještě to vydržím, až dodělám to či ono.

Když pravidla nedodržím, tak kolikrát nesu následky ještě druhý den.

Espresso Datlové Kuličky

Datlové kuličky zmáknete doma za pár minut. Jestli kolem sebe máte malé pomocníky, tak se jejich příprava bude líbit i jim. Hmota se promačkává v rukou, takže o zábavu a lehký pohyb je postaráno. Pro tyto kuličky jsem využila daltovou pastu ze Světa Plodů, kterou si můžeš objednat tady spolu s dalšími dobrotami v podobě ořechů a semínek. Skvěle budou fungovat i datle namočené na pár hodin ve vodě, kterou po namáčení odleješ.

Prvně jsem datlové kuličky zkoušela s mletým konopným semínkem, mákem a šťávou z limetky obalené v karobovém prášku. To jsem si dala. Pro mě chuťově super, ale tak nějak jsem zapomněla, že Patrik nemá rád v dezertech jakékoliv citrusy.

Musela jsem si spravit reputaci, tak jsem sáhla po zrnkách kávy, konopném semínku, kokosovém oleji a mandlové mouce.

Ingredience

  • 270 g datlové pasty nebo rozmixovaných datlí předem namočených na pár hodin
  • 1/3 hrnku konopného semínka i se slupkou
  • 5 – 7 g mleté kvalitní kávy
  • 2 PL kokosového oleje pokojové teploty
  • mandlová mouka na obalení

Postup

Datlovou pastu jsem si nakrájela na malé kousky do misky. Pokud použiješ celé datle, tak je nejdřív pořádně rozmixuj na hladkou hmotu. V mlýnku na kávu jsem si umlela kávová zrna a ponorným mixérem rozmixovala konopná semínka. Použij na mixování semínek hlubokou nádobu. Semínka budou při prvních pár otáčkách mixéru lítat nahoru. Super je taky si okolí nádoby, ve které mixuješ, zakrýt utěrkou a tak vylítávání zabránit.

Všechny ingredience kromě kokosového oleje a mandlové mouky smíchej a promačkej v kompaktní hmotu. Nakonec přidej kokosový olej a pořádně ho zapracuj.

Tvoř malé kuličky, které nakonec obal v mandlové mouce. Rozmixované konopné semínko dodá kuličkám příjemnou křupavot. Dej na hodinku odležet do lednice a potom se do nich můžete pustit. A co si dát předtím na pořádné zasycení? Vyzkoušej tyto Karbanátky s Petrželkou, Rozmarýnem a Parmazánem Obalované v Mandlové Mouce nebo taky můj oblíbený Hovězí Casserole tady.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *