Dýňový Koláč ze Špagetové Dýně Naslano

Podzim se neúprosně blíží a s ním přicházejí i dýně. Dýně mají v kuchyni velkou škálu využití. Nejraději je používám na dýňový koláč a polévku. Polévku jsme letos už měli a rozhodně nebyla poslední. Tentokrát padla volba na dýňový koláč.

Dýňový koláč ze špagetovky

Většina z nás si pod slovem koláč vybaví koláč sladký. V tomto případě se jedná o dýňový koláč slaný ze špagetové dýně. Špagetová dýně je ta podlouhlá žlutá dýně. Při jejím rozkrojení uvnitř najdete jako u každé jiné semínka. Ty před zpracováním vydlabej a schovej na příští rok, pokud máš zahrádku. Krásně se jim daří i na kompostu.

Dýňový koláč

 

Krása u špagetové dýně je ta, že se po jejím upečení pomocí vidličky hezky dělí na vlákna. Vlákna připomínají špagety, tak asi proto špagetová dýně.

Využití špagetové dýně

Už během pečení můžeš lodičku (rozkrojení dýně na dvě poloviny) využít k naplnění jakýmkoliv masem, zeleninovou směsí, vajíčkem nebo sýrem. Takto bych dýni plnila v polovině času jejícho pečení, což je zhruba po 15 minutách. Celkově dýni peču většinou 30 minut.

Potom už nezbývá nic jiného, než po upečení dýni jíst pěkně z její slupky. Takže minimum použitého nádobí zajištěno a navíc to i hezky vypadá a jídlo se drží dlouho teplé.

Dýňový koláč

Další variantou je po upečení dýni pomocí vidličky vydlabat a použít „špagety“ jako základ pro špagetová jídla s rajčatovým nebo smetanovým základem. Můžeš taky udělat základ s olivovým olejem jako je aglio olio. Špagetky můžeš použít taky místo nudlí do polévky nebo jako přílohu k masu. Posledně jsem si špagety dala s trhaným hovězím, které jsem měla z hovězího vývaru. Určitě si dokážu představit špagety opražené na pánvičce s další zeleninou, masem nebo sýrem. Taky ji můžeš použít jako já na základ pro koláč.

Určitě vyzkoušej taky Cuketový Koláč, který najdeš tady. Je vynikající jak na cesty, tak jako jídlo pro jakoukoliv část dne.

Jak špagetovou dýni upéct a vydlabat

Příprava špagetovky na dýňový koláč je jednoduchá. Podívej se ve videu, kde ti to ukážu.

Ingredience na dýňový koláč

pro dvě osoby

  • zapékací koláčová forma průměr 20 cm
  •  1/4 špaget z upečené špagetové dýně
  • 4 vejce
  • 2 stroužky propasírovaného česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 2 rajčata
  • parmezán
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

Špagety z dýně dáme do misky a smícháne společně s vajíčky, solí, pepřem a propasírovaným česnekem. Nadrobno si nakrájíme jarní cibulku, kterou přidáme ke směsi. Pomocí škrabky na sýr nebo klasického stuhadla (zvol hrubší plochu) nastrouháme do směsi parmezán podle chuti.

Všechno promícháme a dáme do koláčové formy na pečení. Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů. Rajčata si omyjeme a nakrájíme na plátky, které dáme na povrch koláče.

Pečeme zhruba 20 minut, dokud nezačne povrch chytat zlatavou barvu. Těsně před dopečením posypeme parmezánem neno jiným sýrem a necháme zapéct dozlatova.

Před podáváním ozdobíme čersrtvou bazalkou.

Tip: když používám plátky rajčat v receptu na zapečení, tak mám ráda pouze plátky bez okrajů. Proto zaoblené koncové části rajčata nakrájím na menší kousky a ponořím je do koláče nebo omelety, aby nebyly vidět.

Dýňový koláč

Dýňový koláč

 

 

 

One thought on “Dýňový Koláč ze Špagetové Dýně Naslano

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *