Doplňky stravy, jako vitamíny a minerály, nebyla nikdy má velká parketa. Proto jsem si pro dnešní rozhovor pozvala farmaceutku paní Kateřinu Vašutovou, aby se do této problematiky podívala se mnou. V rozhovoru se vám snažíme dát jednoduchý pohled na to, kdy a jaké vitamíny a minerály je potřeba doplňovat a kdy naopak ne.
Není tomu dlouho, co jsem prakticky neužívala žádné vitamíny ani minerály. Řekla bych, že jsem se o tuto oblast začala přirozeně zajímat, až když jsme chtěli s Patrikem miminko. Chtěla jsem, abych měla pro příchod miminka dostatek všech vitamínů a minerálů v těle.
Jaké doplňky stravy užíváme
Hned ze začátku jsem věděla, že do sebe nechci bezhlavě jen tak sypat nějaký koktejl. Po prostudování informací od lidí kterým v tomto směru důvěřuji, jsem se rozhodla pro doplňování vitamínu D formou oleje z tresčích jater, kvašené zeleniny, což je přirozená forma probiotik a raw prenatálních vitamínů. A to bylo pro můj skromný začátek vše.
Teď to vlastně není o moc jiné. Prenatální vitamíny neužívám, ale místo toho si u nás doma své místo našel vitamín C v podobě raw camu camu prášku, hořčík a probiotika. Občas si s Patrikem dáme čistý kolagen, ale to z toho důvodu, že jsem jej jednou špatně objednala místo želatiny.
Pokud to jde, tak se vždycky prvně snažím sáhnout po doplňku stravy v přírodní formě. Tak to máme třeba u mořských řas, které si přidáváme do polévek kvůli jódu. Doplňky stravy užíváme podle potřeby během roku. Takže když kolem řádí nějaké bacily, tak máme doma nachystané betaglukany a zvýšíme příjem vitamínu C. Olej z tresčích jater si dáváme hlavně přes zimní období, kdy je nedostatek slunečního záření a tudíž i vitamínu D, který z něj získáváme. Naopak přes léto si dáváme i dva měsíce pauzu, protože se hodně vystavujeme slunci.
Hlavní roli u nás hraje kvalita
Tak jak je pro mě důležitá kvalita jídla, tak je to stejně i s doplňky stravy. Na trhu najdeme velké množství doplňků stravy, ale ne všechny jsou kvalitní a zdraví prospěšné. Jsem velkým zastáncem získávání vitamínů a minerálů hlavně ze stravy. Naše půda je ale vyčerpaná a někdy kvalitní strava může být málo. V rozhovoru s paní Vašutovou jsme se shodly na tom, že existují určité vitamíny a minerály, kterých máme nedostatek a je u nich vhodná suplementace.
Co se v rozhovoru dozvíte
V rozhovoru si řekneme základní rozdíly mezi doplňky stravy z pohledu jejich výroby a složení. Dozvíte se, kdy je vhodné doplňky stravy zařadit, kdy naopak mohou být škodlivé a jaké mohou být důsledky předávkování.
Jak zhruba dlouho musíte doplňovat hořčík, aby se dostal na optimální hladinu v těle a proč je důležité k vitamínu D mít taky dostatek vitamínu K. Vitamín K najdete například v másle a dalších mléčných výrobcích od volně pasoucích se krav. Tohle v rozhovoru z mé strany nezaznělo a je to důležité. Více o důležitosti vitamínu D, K a hořčíku si můžete poslechnout v podcastu u Cukrfree Janiny. Nedávno na toto téma taky udělala rozhovor, tak si doplňte další informace tady.
Doplňky stravy, vitamíny a minerály u dětí
A jelikož jsem máma, tak mě samozřejmě taky zajímalo doplňování vitamínů a minerálů u miminek a dětí. S narozením Olivera jsem byla hodně opatrná a prakticky mu nic nedávala. Až byl starší, tak jsme začali s olejem z tresčích jater.
Jako miminko ho trápily novorozenecké kolíky, ke kterým se taky v rozhovoru dostaneme. Takže se můžete těšit taky na probiotika vhodná pro děti a sdílení mých zkušeností, co mi u Olivera na koliky fungovalo a u dalšího miminka bych s tím začala daleko dřív.
I tentokrát jsme rozhovor natáčeli v kuchyňském studiu Schmidt ve Zlíně. Za poskytnutí prostor děkujeme. V závěru rozhovoru je možné vidět Patrika s unaveným Oliverem v jeho náruči. Ano i takto probíhá naše natáčení s dítětem v zákulisí. Byl unavený, chtělo se mu spát a potřeboval k usnutí mámu.
Hledáš další zajímavý rozhovor? Tak se podívej tady. Najdeš jich tam spoustu.
Pro zájemce o biorezonanci, které se Paní Kateřina Vašutová také věnuje, přejděte na tyto webové stránky pro více informací.