Domácí Majonéza Ze 4 Surovin

90 Shares

Jako dítě jsem vždycky milovala smažený květák, majonézu a z ní připravenou tatarskou omáčku. Pamatuji si, jak mi mamka vždycky říkala, že majonéza je hodně tučná a že bych s ní měla šetřit. Jasně, jako dítěti mi to bylo úplně fuk, ale tato slova mi utkvěla v hlavě. Takže i v dospělosti jsem se radši majonéze vyhýbala, protože má přece hodně tuku. V té době jsem ještě žila v představě, že konzumací tuku se tuk ukládá. Hahaha. Ještě, že už teď vím, že to není pravda.

Zdravá Domácí paleo majonéza ze čtyř surovin. Vyzkoušej a už nikdy nebudeš chtít jinak. Hana Štipák

Nu což, ale není majonéza jako majonéza. A co pak taková Domácí Majonéza. Kupované tu ani nebudu rozebírat. Každá vysoce průmyslově zpracovaná potravina je pro nás škodlivá. Plná aditiv, barviv, konzervantů, cukrů, škrobů a ještě mnoho dalšího.

domácí majonéza

Dneska je hlavním tématem Domácí Majonéza Ze 4 Surovin, kterou doma zvládneš přichystat levou zadní. Dlouho jsem kolem receptu pokukovala, četla reakce jaký olej použít a jaký ne, jestli vajíčko celé nebo jen žloutek a tak dále hurá pojďme.

Jelikož nerada plýtvám a neměla jsem v plánu nic péct, tak jsem do majonézy použila vejce celé. Z oleje jsem kápla na olivový olej z pokrutin, který je svojí vůní málo výrazný, tudíž nepřebije samotnou chuť majonézy. Za zkoušku by určitě stál i extra light olivový olej, jehož chuť je taky velmi jemná.

domácí majonéza

Domácí Majonéza Ze 4 Surovin

  • 1 vejce
  • cca 200 ml extra light olivového oleje (kvůli jeho nevýrazné chuti)
  • sůl
  • 1 PL citronové šťávy

Nebaví tě číst? Domácí Majonéza ve videu

Postup

K vyšlehání majonézy jsem použila klasický ponorný mixér. Majonézu jsem mixovala ve skleněné menší zavařovací sklenici, abych ji pak mohla už jen zavřít a nemusela přemisťovat. Do sklenice jsem dala celé vajíčko, olej, sůl a citronovou šťávu. Tyčový mixér jsem dala až na dno sklenice a začala mixovat na nejnižší rychlosti. Jakmile se začala majonéza tvořit, tyčový mixér jsem začala pomalu zvedat nahoru.

domácí majonéza
Salát s domácí majonézou, kadeřávkem, pečenou dýní a avokádem

Mixovala jsem cca 2 minutky, kdy se mi vytvořila hustá souměrná majonéza. Podle chuti můžeš ještě majonézu dochutit solí. Já jí dala na začátku málo, tak jsem pak ještě dosolovala.

Majonézu skladuj ve šroubovací sklenici v ledničce. Veř mi, že se dlouho neohřeje 🙂

Já ji používám především do salátů s kadeřávkem, jako dip k pečeným karbanátkům, perfektně se hodí k rybím kouskům v mandlovo – arašídové krustě, které najdeš tady i s receptem nebo k pečené zelenině.

Poslechni si nový podcast s Markétou o vegetariánství už od 11 let

vegetarián od 11 let

 

90 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *