Cuketový Koláč s Letními Rajčaty a Parmezánem

Na cuketový koláč jsem se vrhla, když jsem chtěla udělat rychlovku k večeři. Ve sklepě od babičky hromada cuket, rajčat a od mamči domácí vajíčka. Jak já říkám: „od nejlepší slepice“. Cuketa je v pečení trochu potvůrka. Pokud ji nenecháš pořádně vypotit, tak se ti bude jídlo koupat v bazénu vody, který cuketa ze sebe vypustí.

Pořádně vypotit

Některé postupy u vaření chtějí svůj čas a nemá cenu se snažit je urychlit. To přesně platí i u vaření nebo pečení s cuketou. Před její použitím vydlabej její měkkou část uprostřed se semínky (můžeš uschovat třeba k vajíčkům). Pokud ji chceš použít strouhanou, tak ji nastrouhej, posypej solí a nechej chvilku vypotit.

Jakmile pustí vodu, tak ji vymačkej a odlij. Pokud chceš použít nakrájenou cuketu na plátky, tak jednotlivé plátky taky osol. Chvilku počkej a potom přebytečnou vodu vysaj papírovým ubrouskem.

Barevnost na talíři

U tohoto jídla jsem si uvědomila, jak je pro naše oči důležitá barevnost v jídle. Když si vzpomenu na školní léta, kdy jsme jako děcka dostaly uho (univerzální hnědá omáčka) téměř ke všemu, jídlo bylo bledé a vždy v padesáti odstínech šedé, tak se nedivím, že to většina nechtěla jíst. Barevnost v jídle je pro naše oči důležitá. Spojením cukety, brokolice, vajíček a červených rajčat dostaneš krásné spojení barev na jednom místě. Přidáš světlou ve formě sýru, zelenou ve formě jarní cibulky a bazalky.

Tramtadadá a je z toho tato krása.

Cuketový Koláč

Ingredience na Cuketový koláč

  • ½ středně velké cukety nebo jedna malá
  • Pár růžiček brokolice
  • 4 vejce
  • 150 g strouhaného sýra Gouda
  • Čerstvý tymián a bazalka
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • 2 – 3 rajčata nakrájená na plátky
  • 5 žampionů
  • 1/2 cibule
  • 1 jarní cibulka
  • Parmezán
  • Ghí

Cuketu nastrouháme, posypeme solí a necháme vypotit. Mezitím si nastrouháme goudu na hrubém struhadle. Nakrájíme žampiony, cibuli, jarní cibulku a osmahneme na pánvičce.

Vymačkáme z cukety vodu a smícháme se nastrouhaným sýrem. Přidáme pepř, čerstvý tymián, vajíčka, růžičky brokolice, propasírovaný česnek a promícháme. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů.

Směs dáme do koláčové formy a rozmístíme tak, aby brokolice nečouhala. Jinak se spálí. Nahoru dáme kolečka rajčat. Pečeme v troubě cca 30 minut. Před koncem dopečení nahoru přidáme strouhaný parmezán.

Podáváme s čerstvými lístky bazalky a jarní cibulkou.

A teď něco masitého? Tak vyzkoušej náš oblíbený Hovězí Casserole, po kterém ti utrhnout ruce všichni chlapi.

One thought on “Cuketový Koláč s Letními Rajčaty a Parmezánem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *