Banánový Dort z Kokosové Mouky

Už jsem vám někdy řekla, že miluji kokos? A to v jakékoliv podobě. Ať se jedná o čerstvý kokos, kokosové máslo, olej, kokosové mléko, sušený kokos nebo kokosovou mouku. Spojení sladkých banánů, kokosové mouky a kokosového mléka vykouzlí nejlahodnější banánový dort, který bude chutnat i těm, kteří pečou z bílé mouky.

Banánový dort na narozeniny

Řada na banánový dort přišla, když jsem se pomalu potácela po schodech dolů do kuchyně. Týden ve Slovinsku byl pro mé nohy výživný. Proto si můj narozeninový den taky žádal výživný dezert. Energie, po celotýdenním lození po horách, moc nezbylo, ale na dezert jsem se přemluvila.

Banánový Dort z Kokosové Mouky

Když jsem si vzpomněla, že doma ještě máme kokosové mléko a kokosovou mouku, tak mi hned blesklo v hlavě. Ze Slovinska se s námi vezly ještě tři banány, které jsme nesnědli, takže na ně taky přišla řada. Přece je nenechám zčernat, že jo.

Jsem experimentátor ve vaření a málokdy sahám po receptech. S kokosovou moukou však ještě nejsem úplně velký kámoš. Pracuje se s ní naprosto jinak, než s klasickou moukou. Daleko víc saje tekutiny a při pečení je křehká. Proto cokoliv z ní připravuji, tak nechávám vychladnout, protože se těsto rádo za tepla drolí a rozpadá.

Základ na banánový dort vychází z receptu na jablečný koláč od holek z Živé Kultury, který najdeš v jejich kuchařce Vaříme trochu jinak. S holkama jsem nahrála rozhovor na téma terapeutických diet paleo a GAPS stravování a stravování podle Westona Price. Rozhovor si poslechni tady.

Základ pro dort prošel menší úpravou. Můžu vám říct, že tato dvojitá kokosová kombinace mě neomrzí asi nikdy! Neznám nic jiného, co by tak krásně vonělo, jako čerstvě otevřená kokosová mouka. Jo, jsem asi trochu pacient s tím kokosem, ale každý máme svoji lásku, ne? Jsem ráda, že moje úchylka padla zrovna na kokos a ne čokoládu (uf, uf).

Dort, kterým uděláte radost sobě i ostatním

Když něco peču, tak to mnohdy přijde málo sladké těm, kteří jsou zvyklí jíst hodně vysoce zpracovaných potravin. Je to normální, ale dřívě mě to štvalo. Měla jsem pocit, že jim to nechutná, takže to pro mě automaticky znamenalo, že to není dobré. Teď vím, že je to naprosto přirozené. Když si totiž někdy dám z nostalgie kupovanou sladkost, kterou jsem dřív jedla, tak je to sladké jako blázen.

Naštěstí pro případy, kdy chcete pohostit i druhé, kteří radši sladší, existují banány a datle. To jsou podle mě dvě nejsladší věci, které můžete při pečení využít. Potom už ale musíte jen počítat s tím, že třeba takový dort nebude úplně s nízkým obsahem sacharidů.

Banánový Dort z Kokosové Mouky

Banány a datle jsou daleko lepší varianta než bílý cukr a bílá mouka. A pokud se k jejich využívání pro občasné pečení dostanete, tak kloubouk dolů. Věřte mi. Ani ten nejvíc sladký jazýček nepozná, že tam není drobet cukru a bílé mouky. To je pro mě několikanásobná výhra.

Ingredience na Banánový Dort s Kokosovou Moukou

Na korpus

  • 6 žloutků
  • 3 PL medu
  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/4 ČL jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • kokosový olej na vymazání formy
  • kokosová mouka/strouhaný kokos na vysypání formy

Banánová vrstva

  • 3 banány
  • 3 datle nebo širší plátek datlové pasty – já kupuji ze Světa Plodů
  • 6 bílků

Postup

Žloutky smícháme s medem, olivovým olejem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a vyšleháme pomocí mixéru dohladka. Pak přidejte kokosovou mouku a kokosové mléko. Pořádně promíchejte a nechejte pár minut kokosovou mouku nasát tekutiny. Těsto bude těžké, lepkavé a hodně hutné.

Mezitím si vymažte zapákací koláčovou formu kokosovým olejem a vysypejte kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem. Já jsem na tento krok při pečení zapomněla a dort šel krásně porcovat i bez vymazání. Formu na zapékání mám keramickou. Proto pokud si nejste jistí jestli by to hezky šlo i z té vaší, tak ji raději vymažte a vysypejte.

Troubu rozehřejeme na 180°. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do formy. Já to dělám nejraději rukou. Necháme péct 13 – 15 minut, dokud nezačnou okraje chytat dozlatova.

Nakrájíme si banán na stejně tlustá kolečka. Datle/datlovou pastu nakrájíme nadrobno. Po upečení klademe kolečka banánu na korpus lehce přes sebe. Nakrájenými datlemi banány posypeme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a navrstvýme jej na banány. Teplota zůstává stejná 180°. Pečeme 12 – 15 minut tak, aby se sníh nezpálil. Proto pravidelně troubu navštěvujte a kontrolujte jestli je vše ok.

Hotový dort necháme úplně vychladnout. Podávat jej můžete přelitý domácím fermentovaným pyré z ostružin (vidíte na obrázku), které mu dodá lehce kyselkavou chuť.

Banánový Dort z Kokosové Mouky

 

 

 

2 thoughts on “Banánový Dort z Kokosové Mouky

  1. Zajímavý je v receptu ten olivový olej, když je to kokosový dort, dal by se nahradit kokosovým olejem? Přiznám se, že by mě nenapadlo dát oliváč do sladkého pečení, tak se jen chci zeptat, jestli to má nějaký zvláštní důvod?? Jinak se mi receptík líbí, uložím si pro inspiraci, až přijde čas nějakého dortu (třeba narozky…) Díky Jitka

  2. Určitě můžete použít i kokosový olej. Olivový v něm nejde vůbec cítit. Když použijete kokosový, tak jej nechejte rozpustit, aby se během šlehání spojil s ostatními ingrediencemi 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *