Avokádo Můj Nejlepší Kámoš

20 Shares

Není to tak dávno, co se Patrik nade mnou podivoval, že dokážu jíst avokádo jen tak, bez čehokoliv dalšího. Když jsme se vraceli ze Španělska zpět do Česka s malou zastávkou v Rakousku, tak avokádo bylo naše jídlo na cestu. Švýcarský kapesní nožík a lžička nachystána. Avokádo zralé, tak akorát. V přihrádce nahroti řadící páky nachystaná sůl na dochucení.

Avokádo s Sebou na Cesty do Auta
Podle silnější a drsnější slupky se jedná o druha avokáda Hass

Avokádo jsem rozkrojila s tím, že jej dochutím solí a v tom slyším Patrika jak říká: „ani ho nemusíš solit, chutná mi i tak“. Wau. To je teda změna. Patriku vítej v klubu milovníků tohoto zelenožlutého krasavce.

Plod hruškovce přelahodného pokaždé jinak

Avokádo miluji už proto, že se dá využít na mnoho způsobů. Můžeš ho využít jak do sladkých, tak slaných pokrmů. U nás vítězí na plné čáře mexické guacamole. Recept na něj najdeš tady. Když nám doma chybí rajčata, tak z něj děláme jednoduchý dip složený jen olivového oleje, česneku, pepře a soli.

Guacamole z Avokáda
Guacamole z Avokáda

V poslední době jsem ho vyzkoušela zpravovat i tepelně plněné vajíčkem a to byla taky bomba. Pokud máš ráda sladké, tak u tebe určitě zvítězí aovkádovo – banánový puding, který je nevařený.

Jak avokádo zpracovat

Holky, s kterými spolupracuji se mě často ptají na to, jaké si připravovat na nízkosacharidové stravě snídaně a nebo svačiny, pokud cítí, že mají hlad.

Často je odkazuji na využití akováda. Proč? Protože je to potravina, která je nabitá tuky, takže tě zasytí a dodá tělu živiny. Proto jsem si řekla, že bude fajn udělat seznam, kde bych je mohla hromadně odkazovat na to, jak avokádo využít v kuchyni.

Naše nejčastější zpracovávání avokáda

Jak už jsem řekla výše, tak nejčastěji avokádo konzumujeme ve formě guacamole. Recept na něj najdeš tady. Druhou nejčastější a nejrychlejší variantou je avokádový dip.

Avokádový dip

  • 1 zralé avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 ČL šťavy z čerstvé limetky nebo citrónu – volitelné

Avokádo rozkroj na půlky. Nůž zapíchni podélně do pecky avokáda a pecku vytáhni. Pomocí polévkové lžíce vyjmi dužinu avokáda a přemísti ji do mističky. Pomocí vidličky avokádo rozmačkej. Zakápni olivovým olejem, šťávou z limetky nebo citrónu, osol, opepři a propasíruj jeden stroužek česneku.

Všechno pořádně promíchej a podle chuti ještě můžeš více dochutit solí nebo pepřem. Tento dip podáváme často k mýchaným vajíčkům, volkým okům, vajíčkům natvrdo nebo jen tak se syrovou zeleninou.

Avokádový puding

  • 1 zralé avokádo
  • 1 banán
  • 1 ČL medu – volitelné
  • 1 PL nepraženého hořkého kakaa
  • vanilkový extrakt podle chuti

Avokádo společně s banánem, medem a kakaem vlož do do nádoby na mixování a ponorným mixérem je vymixuj do hladkého krému. Podle chuti můžeš přidat pár kapek vanilkového extraktu (bez obsahu cukru). Pro zvýšení obsahu tuku můžeš přidat polévkovou lžíci kokosového oleje v tekutém stavu. Ten bych přidala už při mixování, ať se ti krásně spojí s ostatními surovinami. Puding můžeš dozdobit malinami, jahodami nebo borůvkami.

Zapečené vajíčko v avokádu

  • 1 zralé avokádo
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr na zasypání
  • petrželka, pažitka, koriand
  • chilli – volitelné
Vajíčko Zapečené v Avokádu
Vajíčko Zapečené v Avokádu

Avokádo rozpul na půlky a zbav jej pecky. Dírku po pecce pomocí lžíce ještě trochu zvětš odebráním menšího množství dužiny, aby se ti do něj vajíčko vlezlo. Dužinu schovej. Můžeš ji využít později do salátu. Do každé půlky dej jedno vajíčko. Osol a opepři. Pokud máš ráda pálivé, tak přidej trochu nakrájené chilli papričky. Povrch můžeš zasypat nastrouhaným sýrem.

Dej do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Peč zhruba mezi 15 – 20 minutami, dokud nebude vajíčko hotové. Ještě se mi ani jednou nepovedlo pečení vajíčka odhadnout tak, aby bylo v avokádu tekuté, ale zároveň, aby nebyl bílek syrový. Nakonec zasypej čerstvými bylinkami dle chuti. Můžeš podávat s domácí majonézou. Recept na ni najdeš tady.

Avokádo na plátky s olivovým olejem

Nejvíc jednoduché zpracování avokáda.

  • zralé avokádo
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • koriandr

Avokádo rozkroj na půlky. Vyndej pecku. Pomocí nože ho rozkrájej na tenké proužky uvnitř slupky. Polévkovou lžící proužky opatrně vyndej a přemísti na talíř. Zakápni olivovým olejem, osol, opeři a posypej čerstvým koriandrem. Podávej k zeleninovým salátům, pečené zelenině, vajíčkům nebo masu.

Obsah živin

Teď trochu té teorie, proč je pro nás avokádo vůbec dobré konzumovat. Avokádo roste na stomě a patří mezi ovoce, i když jeho chuť není sladká. Dužina obsahuje minimální množství cukru, za to je velice bohaté na tuky. Je bohatým zdrojem minerálních látek jako je měď, draslík, magnezium a fosfor. Obsahuje taky vysoké množství vitamínů C, E, K, H, B3 a B5.

Patří mezi rostlinné zdroje tuku s obsahem tuku až k 80 %.

Zralost a druhy avokáda

V České republice se nejčastěji setkáte s druhem Fuerte a Hass. Druh Fuerte je ten se zelenou a hladnou slupkou. Hass má slupku podstatně tmavší a vroubkovanou, drsnou.

Zralost avokáda poznáš tak, že je na lehké zmáčknutí poddajné. Pokud je tvrdé, tak je to známka, že ještě není zralé a není ještě vhodné ke konzumaci. Na dozrání stačí avokádu obvykle 3 – 4 dny v pokojové teplotě. Já si většinou kupuji avokáda s rozdílnou zralostí, abych mohla některá zpracovat hned a další během dozrávání další dny.

Avokádo je pro mě superpotravina, která mi nesmí v kuchyni chybět. Cenově se v Česku pohybujeme za kus kolem 30 kč. Někdy jej seženeš i v akci za nižší cenu. V jižanských zemích je cena samozřejmě daleko nižší. Když jsme bydleli ve Španělsku, tak jsme si užívali krásnou cenu 1,50 – 2 Eura za kilo. V přepočtu max. 50 kč za kilo.

Avokádo je taky super potravinou na cesty. Stačí nakrájet na proužky nebo kostičky, přidat k vajíčkům se salátem a máš o plnohodnotné, vyživující a sytící jídlo vystaránáno.

Jestli hledáš jak navýšit kvalitní zdroje tuku, tak by ti avokádo rozhodně doma nemělo chybět.

Salát s Avokádem a Domácí Majonézou
Salát s Avokádem

 

 

 

20 Shares

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *