Alergie, Potravinové Intolerance a Rozdíly Mezi Nimi Histaminová Kašulka

Mám kolem sebe hodně kamarádů, kteří mají alergie, potravinové intolerance a nebo jsou přecitlivělí na určitý druh potravin. I můj Patrik trpěl každý rok na alergie. Když kolem nás všechno krásně kvetlo, tak to pro Patrika znamenalo utrpení, kterému se musí vyhnout tak, že nevytáhne paty z domu nebo si „šlehne“ Zyrteku a bude celý zbytek dne spát.

I když mě žádná alergie netrápí, tak vím, že určité druhy jídla mi ve větším množstvím nedělají dobře. Na otázku proč tomu tak je, mi přišla odpovědět do dnešního podcastu Histaminová Kašulka. Znáte ji z jejích stejnojmenných stránek a pokud ne, tak se na ně podívejte tady.

Alergie, potravinové intolerance a jak se mezi nimi vyznat

Už když jsme se poprvé s Kašulkou setkaly a zabředly do dlouhého povídání, tak jsem nestačila žasnout, jaká je to studnice vědomostí. Histaminová Kašulka pracuje ve výzkumu a podle jejího přednesu to jde znát. Když jsme se po našem prvním rozhovoru loučily, tak jsme přemýšlely jaké téma pro rozhovor vybrat. Téma, které bude pro vás zajímavé a objasní vám pojmy, v nichž se často při jejich interpretaci chybuje.

Vyvstala nám v hlavě slova jako alergie a potravinové intolerance. Během rozhovoru se Kašulka rozhodla zařadit a vysvětlit i pojem potravinová přecitlivělost. Cílem našeho rozhovoru bylo objasnit tyto termíny, v kterých lidé často nemají jasno. Neví, co přesně znamenají a kdy se používají.

Na téma alergií a atopického ekzému jsme se bavily i s Danielou z blogu pecemepaleo. Náš rozhovor si poslechni tady. Daniela ti poví svůj osobní příběh, jak bojovala nad alergiemi a atopickým ekzémem. Atopický ekzém cesta z pekla, byl rozhovor s Terezou Broschovou, který najdeš tady. Dojemný příběh maminky dvou dětí, která neúnavně hledala řešení pro svého strašího syna, který trpěl těžkou formou atopického ekzému.

Histaminová Kašulka v rozhovoru a co se dozvíš

Rozhovor zaměřený na alergie, potravinové intolerance a potravinovou přecitlivělost. Dozvíš se jak vznikají, jak ovlivňují naše zdraví a jak se dají v Česku testovat. Mě samotnou moc zajímalo, jestli se dá alergie nebo potravinové intolerance během života zbavit a nebo naopak jestli je člověk může u sebe zjistit i v pozdějším věku, když byl doposud zdravý a na alergie a potravinové intolerance netrpěl.

Já sama jsem zjistila, že je tato problematika daleko složitější, než jsem si myslela. Každopádně jsme chtěly s Kašulkou ukázat cesty, jak na to. Co dělat, když zjistíme, že nám některé potraviny nedělají dobře, jaké terapeutické diety vyzkoušet, co všechno to obnáší mít alergii, intoleraci nebo přecitlivělost na určitý druh potravin.

Histaminová Kašulka říká, že je podle ní důležité (když člověk zjistí, že má alergii, intolernci nebo je přecitlivělý na určitý druh potraviny), aby se člověk zaměřil na potraviny, které může konzumovat a dělají mu dobře. Až moc se lidé zaměřují na to, co jim ubližuje a to jejich situaci ještě zhoršuje. Přitom na trhu s potravinami je tak široká paleta surovin, z které mohou vybírat a zkoušet nové pokrmy a chutě. Stačí jen chtít. Víc se dozvíš v našem rozhovoru.

Poslouchej i přes YouTube


Práva na hudbu

For Mimi by Twin Musicom is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: www.twinmusicom.org/
Whatdafunk by Audionautix is licensed under a Creative Commons Attribution licence (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Artist: audionautix.com/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *